Bezár

IMG_0560-001

Mentorprogramokról értekeztek a szegedi egyetemen

Mentorprogramokról értekeztek a szegedi egyetemen

2023. december 08.
2 perc

Jógyakorlatokat osztottak meg egymással a résztvevők 2023. december 7-én, a „Hallgatói sikerességet támogató mentorprogramok a Szegedi Tudományegyetemen” című szakmai programon, az SZTE OMIK szervezésben, az egyetem központi épületében.

- A szegedi egyetem több kara büszkélkedhet példamutató és mintaértékű mentorprogrammal. A mai nap célja a jógyakorlatok megosztása – hallottuk Prof. Dr. Gellén Klárától. A Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese, az IKIKK Oktatás Modernizációs és Innovációs Klaszter szakmai vezetője köszöntőjében felvázolta, hogy milyen központi mentorprogramok működnek az egyetemen. Ilyen a Tanulás tanulása Coursera kurzus, amely a tanulási módszertan elsajátításában segíti a fiatalokat. A SZTEsók program, amely összekovácsolja a hallgatókat, az SZTE Plusz program, amellyel a közösség részeivé válhatnak. A központilag működtetett mentorprogramok mellett, a karok feladata és felelőssége kiemelt, hiszen az ottani szakemberek azok, akik közelről látják, hogy egyes évfolyamoknál, csoportoknál mikor kell beavatkozni, mentorálást felkínálni.


Mentorprogram_OMIK_20231207

Prof. Dr. Gellén klára köszöntötte a résztvevőket. Képgaléria az eseményről. Fotó: Bobkó Anna

A mentorprogramok célja: integrálni a hallgatókat a középiskola után következő, számukra teljesen új világba, majd segíteni őket az új tanulási metódus elsajátításában. Az egyetem célja, hogy diplomához segítse a hallgatókat, hogy kiegyensúlyozott, kellemes közegben éljék meg a felsőoktatásban töltött éveiket.

IMG_0523

Kocsis Lilla, Koncz Erika, Szakál Péter. Fotó: Bobkó Anna

A szakmai program résztvevői először egy kötetlen beszélgetést hallgathattak meg. Dr. Kocsis Lilla, az SZTE Oktatási Igazgatóság Fejlesztési Iroda vezetője moderálásával. Szakál Péter oktatási igazgató, és Koncz Erika, oktatásfejlesztési szakértő beszélt az SZTE-n működő mentorprogramok kezdeteiről és céljairól, az SZTE Plusz és a SZTEsók programról.

IMG_0534

A karok és egyetemi egységek képviselői röviden bemutatták mentorprogramjaikat. Az SZTE Állam-és Jogtudományi Karét Dr. Márki Dávid, az Alkotmányjogi Tanszék PhD ösztöndíjasa. Az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karét Dr. Joó Gabriella, az ETSZK Egészségtudományi és Egészségügyi Menedzsment Tanszékének tanszékvezető helyettes főiskolai docense, a hallgatói mentorprogram koordinátora. Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karét Árgilán Viktor, az SZTE JGYPK Szakképzési, Felnőttképzési és Tudásmenedzsment Intézete Informatikai Alkalmazásai Tanszékének mesteroktatója. A Mérnöki Karét Joóné Muhi Piroska, az SZTE MK Mérnöki Menedzsment és Ökonómiai Intézetének mesteroktatója. Az Eötvös Lóránd Kollégiumét Dr. habil Hunyadi Zsolt, az SZTE Bölcsészet és Társadalomtudományi Kar egyetemi docense, az Eötvös Lóránd Kollégium igazgatója.

IMG_0574

A program végén a résztvevők kisebb csoportokban beszélgethettek tapasztalataikról, ötleteikről, jövőbeli terveikről, amelyek tovább erősítik majd a szegedi egyetem családias, támogató légkörét.

Az esemény az RRRF – 2.1.2-21-2022-00012 azonosítószámú, Komplex Digitális Modellváltás – intelligens fokozatváltás projekt együttműködésében valósult meg.

IKIKK infó – Bobkó Anna