Bezár

DSC_4309-001

Nemzetközi workshop a digitális humanizmus kihívásairól

Nemzetközi workshop a digitális humanizmus kihívásairól

2023. december 18.
2 perc

„A digitális humanizmus mint társadalmi kihívás” címmel rendezett nemzetközi workshopot december 14-én az SZTE IKIKK IKT és Társadalmi Kihívások Kompetenciaközpont a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. A workshop célja a humán és társadalomtudományi kutatóközösségek eddigi eredményeinek bemutatása, valamint a Bécsi Műszaki Egyetem (TU Wien) hasonló területeken folyó kutatásainak megismerése volt.

- Az SZTE IKIKK IKT 12 kutatócsoportja hasonló témákat kutat: a digitalizáció különböző társadalmi szektorokban tapasztalható hatásait. A kollégák azonban csak részben dolgoznak együtt, mindenkinek megvan a saját területe. Olyan rendezvényt szerettünk volna szervezni, ahol a kutatócsoportok beszélgethetnek egymással a társadalmi kihívások nagy ernyőfogalma alatt – hallottuk Prof. Dr. Karsai Krisztinától, a workshop egyik főszervezőjétől.

Workshop

Képgaléria a workshopról. Fotó: Bartha Karina

Az eseményen résztvevő Bécsi Műszaki Egyetem, a digitális humanizmus kezdeményezés elindítója szegedi kutatócsoportokhoz hasonló, széles horizonton közelíti meg a témát. Kutatásaikban bölcsészek, jogászok és közgazdászok mellett informatikusok is részt vesznek. Mára policy szinten is képviselik az iniciatívát, például a nagy EU-s mesterséges intelligencia jogszabály vitájában policy jellegű javaslatot tettek. A workshop szervezői a bécsi kezdeményezés szélesebb megismerését, a közös célokban való elmélyülést is szorgalmazták.

DSC_4417

- Fontos lépés volt, amikor másfél éve tudomást szereztünk a Bécsi Műszaki Egyetem digitális humanizmus kezdeményezéséről, ahol hasonlóan gondolkodnak a digitalizáció társadalmi kihívásairól, mint mi a Kompetenciaközpontban. Úgy gondoltuk, mivel rokon a célkitűzés, érdemes személyesen megismerkednünk egymással. Mindez hosszú távon szakmai hálózatok kialakítását, közös kutatások létrejöttét, nemzetközi projektek megpályázását is elősegítheti. Meghívtuk az osztrák kollégákat egy közös gondolkodásra, a szervezéshez az Osztrák Kulturális Fórum is csatlakozott – ismertette Prof. Dr. Karsai Krisztina, osztrák tiszteletbeli konzul.

DSC_4341

A workshop résztvevőit Prof. Dr. Karsai Krisztina mellett Walter Gehr (osztrák külügyminisztérium) és Walter Palmetshofer (TU Wien), valamint Christian Autengruber (ÖKF) köszöntötte. Ezt követően Prof. Dr. Sándor Klára ismertette az SZTE IKIKK IKT munkáját, majd bemutatkoztak a szegedi kutatócsoportok.

DSC_4505

A digitális humanizmus kérdései a mindennapi életünkre is hatást gyakorolnak. A szegedi kutatócsoportok többek között olyan témákkal foglalkoznak, mint az emberi döntéshozatal kiváltása algoritmusokkal a közigazgatásban. Vizsgálják a közösségi oldalak moderálását algoritmusok által a szólásszabadság jegyében, illetve azt is, hogy mennyire befolyásolhatják az algoritmusok által generált reklámok az embereket a politikai diskurzusban.

IKIKKinfo – Bartha Karina