kiemelt_jakucs

Miért népszerű az SZTE TTIK Jakucs nemzetközi földrajzversenye?

Küldetésének tekinti a Szegedi Tudományegyetem a tehetségek felfedezését, a tehetséggondozást. Ennek egyik eszköze a középiskolások számára meghirdetett tanulmányi verseny. Az SZTE különböző karai által szervezett vetélkedők sorából több szempontból is kiemelkedik a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny. A vetélkedő főszervezője, Szilassi Péter, az SZTE TTIK egyetemi docense összegzi tapasztalatait.

esza_felsoMi a Szegedi Tudományegyetem VIII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny népszerűségének kulcsa? Ezt összegezte, erre a kérdésre válaszolt a 2019-ben 8. alkalommal életre hívott összetett vetélkedő főszervezője, Szilassi Péter. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Földrajzi és Földtudományi Intézete Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének oktatója szerint gondolkodásra ösztönöz a Jakucs földrajzverseny. Például a 2017. évi vetélkedő döntőjében „a négyféle feladat nem csak a lexikai tudást mérte, inkább a már megszerzett ismeretek alkalmazásában kellett jeleskedniük a csapatoknak. A laboratóriumban talajtani vizsgálatot, majd térképeken méréseket végeztek. Végül a szóbeli kvíz-játékban nyújtott teljesítmény – például a fogalmak ismerete és a versenyzők gyorsasága – alapján alakult ki a döntős csapatok sorrendje” – sorolta Szilassi Péter.


Az SZTE TTIK Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyre nevezett középiskolai csapatokról és iskolákról itt is olvashat.


Ötletgazdája és három éven át fő szervezője volt a Jakucs-versenynek Nyári Diána, az SZTE Földrajz és Földtudományi Intézet munkatársa.

 

Az SZTE TTIK VIII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny első iskolai fordulóját 2019. január 31-én tartották 143 hazai és határainkon túli csapat részvételével. Ez a verseny első meghirdetése utáni második legmagasabb részvételi szám.

Az utóbbi években folyamatosan nőtt a Jakucs versenyen résztvevő csapatok és iskolák száma – tudtuk meg Szilassi Pétertől. Az SZTE TTIK e nyolcadik nemzetközi földrajzversenyének első iskolai fordulóján öt ország 75 iskolájából összesen 143 csapat 2-2 versenyzője vett részt; 2019. január 31-én 120 anyaországi, 12 erdélyi, 10 kárpátaljai, 3 felvidéki, 3 vajdasági középiskolai tanuló mérte össze tudását.

A tanulmányi verseny vonzerejét növeli a verseny fődíja, a 4 tapos tanulmányút, amikor a legjobb három csapat és kísérőtanáraik különleges tájakat, barlangokat természetföldrajzi jelenségeket ismerhetnek meg.

„Ősszel a középiskolásoknak szóló Jakucs László nemzetközi földrajzi verseny győztesei is velünk tartanak a szegedi geográfiai tanszékek munkatársainak, hallgatóinak a kirándulására – mesélte Szilassi Péter a Teleki Sámuel érem elnyerése után vele készült interjúban.

2018 őszén a legjobbak és tanáraik az Aggteleki Nemzeti park Világörökségi helyszíneivel ismerkedhettek meg. Többek közt bejárhatták a Baradla-barlang főágát, de eljuthattak a verseny névadója, az SZTE egykori professzora, Jakucs László által felfedezett Béke-barlangba is, mely csak engedéllyel látogatható. (Élménybeszámolójuk itt olvasható.)

 

Az 1872-ben alapított rangos szervezet, a Magyar Földrajzi Társaság a honlapján is szerepelteti az SZTE Jakucs földrajzversenyét. Ennek jelentőségét növeli, hogy a Magyar Földrajzi Társaság 1880-től rendszeresen hirdet ifjúsági pályázatokat – derül ki az MFT honlapján közzétett, itt elérhető bemutatkozó szövegből.

 

„A Jakucs-verseny főszervezőjeként is fontosnak tartom a középiskolai tanárokkal való kapcsolattartást, amiért sokan és sokat dolgozunk. Része ennek a nagyköveti programunk: a földrajz szakma szépségeit tanítványainak megmutató, az SZTE földrajz szakos utánpótlásában aktív középiskolai tanár kollégák számára úgynevezett nagyköveti programot indítunk, melynek része – többek között – ingyenes szakmai továbbképzés, szakköri munkájuknak a támogatása. Erőfeszítéseink egyik eredménye, hogy például a Jakucs-versenyre rendre nevező bonyhádi középiskola földrajztanára, Gruber László mestertanári oklevelet vehetett át a 2017. július 7-i SZTE-ünnepségen” – mesélte Szilassi Péter.

Tehát összehozza ez a verseny a mestert és tanítványt is. „Az egykori Jakucs-tanítványok középiskolás tanárként elhozzák a diákjaikat. Oknyomozó, a gondolkodást számon kérő vetélkedő a miénk” – osztotta meg velünk megfigyelését Szilassi Péter az ötödik Jakucs földrajz verseny döntőjét bemutató riportunkban.

További jellegzetesség, hogy nem csupán a legjobbakat díjazzák az SZTE TTIK VIII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyen sem. E vetélkedő 2019. április 12-én és 13-án sorra kerülő középdöntőjében és döntőjében a résztvevő körülbelül 30 csapatot vendégül is látják az egyetemi városban, sőt: könyv és tárgyjutalmat, színes, érdekes és élvezetes programokat biztosítanak a számukra.


*


A középiskolásoknak szól az SZTE különböző karai által szervezett vetélkedők közül az SZTE és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány hirdeti meg, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság által szervezi a több tantárgyat is érintő Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt, amelynek hátteréről, híreiről az SZTE Szent-Györgyi emlékoldalán is olvashatnak az érdeklődők.

Az SZTE TTIK szervezi: a Jakucs László földrajzversenyt, a Polygon matematika versenyt, a 3 fordulós Játsszunk fizikát! vetélkedőt, a Szegedi Innovatív Informatikai Versenyt (SZIIV).

Az SZTE 12 kara közül például az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar is megszólítja a középiskolásokat vetélkedőivel; néhány példa a 2018. évi felhívásokra: Angol tanulmányi verseny középiskolásoknak, Barátod az internet - hogyan segít, hogy művelt is legyél?, Festival d'Italiano műfordítói pályázat, Giornata della Lingua Italiana - Az olasz nyelv napja, Horváth István Károly Ókortudományi és Latin Nyelvi Verseny, Nyitott szemmel - szociofotó pályázat középiskolásoknak, Spanyolország kulturális öröksége, Tandíjfelező Kreatív tartalomkészítési verseny..."


A verseny az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Projekt azonosító: EFOP-3.4.4-16-2017-00015, Projekt cím: "A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére"


 

SZTEinfo - Ú. I.

 

Korábban írtuk az SZTE TTIK Jakucs földrajzversenyről:

Rekordszámú diák vett részt a VII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyen

Bonyhádi és szegedi győzelem az SZTE VI. Jakucs nemzetközi földrajzversenyén

„Let’s GEO!” – Bonyhádi csapat nyerte az SZTE V. Jakucs László földrajzversenyét

Kaposvári siker az SZTE nemzetközi földrajzversenyén

Nemzetközi földrajzverseny Szegeden, immár negyedik alkalommal

Radnóti-sikerrel zárult a II. Jakucs László-földrajzverseny

Először rendezi meg az SZTE a Jakucs László földrajzversenyt

 

*

 

Korábban írtuk Szilassi Péterről:

Emlékexpedíció a 6 évvel ezelőtti etiópiai tragédia helyszínén, emléktáblák a világjáróknak

Az SZTE geográfusa, Szilassi Péter tudománynépszerűsítőként lett Teleki Sámuel-érmes

A magánutakról az etiópiai tragédia árnyékában


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Hell_Molli_felveteliHell Molli - TKK, angol-média

Továbbtanulásnál az elsődleges célom az SZTE volt. Jókat hallottam az intézményről és a szülővárosomhoz is közel van. Jól érzem itt magam, elégedett vagyok a képzéssel, különösen azért, mert előre elkészített órarenddel segítenek minket. Egyik kedvenc helyem az egyetemi könyvtár, ahol a tanulmányokhoz szükséges könyveket megtalálom. Az SZTE 21. századi egyetem, tetszik, hogy a TIK-ben ingyenesen használhatom a számítógépeket és a legtöbb egyetemi épületben van free Wifi.



Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.