Főoldal

Szegedi Tudományegyetem Immunológiai tanszék

Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar, Természettudományi és Informatikai Kar

Hírek

Prágában rendezték idén a közép-európai immunológusok konferenciáját, amelyen egyetemünk hét munkatársa vett részt.

Tanszékünk mesterszakos hallgatója, Nagy Valentina, "Plazmából izolált extracelluláris vezikulák Raman spektroszkópiai vizsgálata tumordiagnosztikai célból" c. előadással vett részt Tumorbiológia szekcióban a VI. Móra Kárpát-medencei Interdiszciplináris Szakkollégiumi Konferencián. A konferencia 2022. november 4-6. között került megrendezésre a SZTE Móra Ferenc Szakkollégiumban, Szegeden.

A SZAB Immunológiai Munkabizottsága és a Gyermekgyógyászati és Humángenetikai Munkabizottsága a 2022-es akadémiai évben, a tavaszi időszakban, kapcsolódva az Immunológia Napja, Diákok az Akadémián rendezvénysorozathoz, a COVID-19 pandémia tematikájával szeretne jelentkezni az érdeklődők számára. A Szegedi Tudományegyetemen több olyan kutatási pályázat is folyik, illetve kezdődik a közeljövőben, amelyek MTA támogatásban is részesülnek. Ezek bemutatását célozza az a miniszipózium.

Nagy sikerrel, 2022. június 24-én, csaknem 70 fő részvételével került megrendezésre a magyar extracelluláris vezikula (EV) kutatók I. szimpóziuma, a Magyar Farmakológia Társasáv HSEV szekciója szervezésében, melynek házigazdája a Semmelweis Egyetem volt.

Harmadik hete folyik a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ betegellátásban dolgozó munkatársai körében a COVID-19 megbetegedést okozó vírus elleni védőoltás beadása. Az elmúlt hónapok intézkedései lassították ugyan a járvány terjedését, de megállítani egyelőre nem sikerült. Ennek egyedüli és leghatékonyabb módja a lakosság minél magasabb hányadának vakcinálása a kórokozó vírus ellen.

A vakcinák lehetővé teszik az immunológiai memóriának a kialakulását, anélkül, hogy az egyén megfertőződne a kórokozóval és szenvedne az általa okozott betegség súlyos tüneteitől.

Immunológiai Tanszék

Tisztelettel köszöntöm Tanszékünk honlapján!