Főoldal

Szegedi Tudományegyetem Immunológiai tanszék





Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar, Természettudományi és Informatikai Kar

Hírek

A SZAB Immunológiai Munkabizottsága és a Gyermekgyógyászati és Humángenetikai Munkabizottsága eseménysorozata folytatódik:

Kedves Érdeklődök,

a december 5-i előadás elmarad.
Szántó Antónia előadása egy későbbi időpontban kerül megrendezésre, az időpontról értesítést küldünk.

Türelmüket köszönjük.

A SZAB Immunológiai Munkabizottsága és a Gyermekgyógyászati és Humángenetikai Munkabizottsága eseménysorozatot tervez:

Prágában rendezték idén a közép-európai immunológusok konferenciáját, amelyen egyetemünk hét munkatársa vett részt.

Tanszékünk mesterszakos hallgatója, Nagy Valentina, "Plazmából izolált extracelluláris vezikulák Raman spektroszkópiai vizsgálata tumordiagnosztikai célból" c. előadással vett részt Tumorbiológia szekcióban a VI. Móra Kárpát-medencei Interdiszciplináris Szakkollégiumi Konferencián. A konferencia 2022. november 4-6. között került megrendezésre a SZTE Móra Ferenc Szakkollégiumban, Szegeden.

A SZAB Immunológiai Munkabizottsága és a Gyermekgyógyászati és Humángenetikai Munkabizottsága a 2022-es akadémiai évben, a tavaszi időszakban, kapcsolódva az Immunológia Napja, Diákok az Akadémián rendezvénysorozathoz, a COVID-19 pandémia tematikájával szeretne jelentkezni az érdeklődők számára. A Szegedi Tudományegyetemen több olyan kutatási pályázat is folyik, illetve kezdődik a közeljövőben, amelyek MTA támogatásban is részesülnek. Ezek bemutatását célozza az a miniszipózium.

Megrendezésre került a magyar extracelluláris vezikula kutatók I. szimpóziuma

Nagy sikerrel, 2022. június 24-én, csaknem 70 fő részvételével került megrendezésre a magyar extracelluláris vezikula (EV) kutatók I. szimpóziuma, a Magyar Farmakológia Társasáv HSEV szekciója szervezésében, melynek házigazdája a Semmelweis Egyetem volt.

A HSEV és egyben a rendezvény célja a magyar EV kutatásban tevékeny műhelyek egymással való megismertetése, a jelenleg kutatott témák felvázolása, a szinergiák feltárása, valamint a közösségépítés volt.

A szimpóziumon 14 szóbeli- és 10 poszter prezentációval mutatkoztak be az ország minden tájáról érkezett kutatók. Előadások hangzottak el többek között méréstechnológiai, biológiai, diagnosztikai, valamint terápiás felhasználást célzó vizsgálatokról is, ami jól mutatta a magyar EV kutatás jelentőségét és változatosságát is.

0001
Az eseményen több, az extracelluláris vezikulák kutatásában használt terméket gyártó, forgalmazó vállalkozás is lehetőséget kapott legújabb innovációik bemutatására előadás és kiállítás formájában.
0002
A HSEV a rendezvényt annak nagy sikere miatt a jövőben éves rendszerességgel, különböző helyszíneken, a környező országok nemzeti vezikulakutató szervezetek meghívásával kívánja megrendezni.

Az extracelluláris vezikulákról bővebben:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21560073/