Repozitóriumok

SZTE Publicatio Repozitórium

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár többféle repozitóriumot üzemeltet, köztük egyet a publikációk tárolására. A legfontosabb tudnivalók:

Közlemények feltöltése a repozitóriumba

A feltöltés a teljes tudományos közlemények két változatát érinti: a kiadói változatot (megjelent közlemény) és az elfogadott kéziratot (bírálat utáni végleges kézirat, post-print). A feltöltés - ahogy a kutatói közösségi oldalak esetében is - kizárólag a kiadói szabályoknak megfelelően végezhető. Erről részletesebb információk az alábbiakban láthatók.


A repozitóriumba történő feltöltésnél az alábbiakat kell követni:

 • A kiadói pdf fájlt szükséges feltölteni. Ez csak akkor tehető nyilvánossá, ha a kiadó ezt megengedi. Ellenkező esetben regisztrált felhasználók (egyetemi oktatók, kutatók, bírálók, stb.) számára korlátozott elérést célszerű beállítani.
 • Amennyiben a kiadói pdf nem tehető nyilvánossá, akkor ha a kiadó engedélyezi, az elfogadott kézirat pdf változatát is fontos feltölteni és nyilvánossá tenni (green open access). Ezzel kapcsolatban néhány hasznos tudnivaló:
   • Fontos, hogy a kiadó által megadott módon hivatkozni kell a kiadónál megjelent közleményt. Leggyakrabban az elfogadott kézirat pdf fájl elején vagy egy külön címlapon szükséges a megjelent közleményt hivatkozni és a DOI linket megadni.
   • A kiadó néha előír egy időtartamot a nyilvánosságra hozásig (embargo), ez beállítható a repozitóriumba való feltöltéskor. Ebben az esetben regisztrált felhasználói jogosultságot kell beállítani az embargo időtartam megadásával.
  • Ha egy DOI azonosítóval nem rendelkező közlemény maga nem tartalmazza az azonosításhoz szükséges bibliográfiai adatokat, akkor a befoglaló kiadvány címlapját és tartalomjegyzéket is fel kell tölteni.
  • A legtöbb esetben könnyen ellenőrizhető, mit enged meg a kiadó: kiadók archiválási szabályai. Mindenképp ellenőrizni kell az innen elérhető kiadói oldalon, hogy
   • nyilvánossá tehető-e a kiadói pdf,
   • nyilvánossá tehető-e az elfogadott kézirat és mennyi az embargo időtartama,
   • hogyan szükséges a kiadói közleményt hivatkozni.
  • Nem állítható be nyilvános elérés, ha nem található megbízható információ a nyilvánosságra hozással kapcsolatban.
  A feltöltés jóváhagyása után a Könyvtár munkatársai 5 munkanapon belül rögzítik az adatokat, ami után láthatóvá válik a tétel. Ez után bármilyen módosítás már csak a publicatio@ek.szte.hu címen kérhető.

  Példa közlemény feltöltésére

  Egy közlemény kiadói és elfogadott kéziratának repozitóriumi feltöltését segíti egy útmutató is.

  További információk, segítség