2022. december 8., csütörtök

Open access

A tudományos közlemények open access (bárki által nyíltan, elektronikusan elérhető) megjelentetése egyre inkább igény, több esetben már kötelező is. Előírja a Magyar Tudományos Akadémia és a Nemzeti Kutatási, Feljesztési és Innovációs Hivatal is a támogatásukkal született közlemények esetén. A Szegedi Tudományegyetem is előírja doktoranduszai, doktorjelöltjei számára közleményeik repozitóriumi feltöltését és a kiadói szabályoknak megfelelően nyíltan elérhetővé tételét.


Kétféle open access publikálási forma elterjedt, a green és a gold open access. Az Elsevier oldalain található ezekről egy rövid tájékoztató.


Green open access

Mivel a legtöbb kiadó megengedi a post-print (bírálat utáni kézirat)  repozitóriumba vagy saját honlapra töltését és nyilvánossá tételét, ez egyfajta nyílt elérést (open access) jelent ingyen és jogtisztán. Ezzel nagyban növelhető a közlemény láthatósága, többen olvashatják és hivatkozhatják is a munkát. Erre a célra az SZTE Publicatio Repozitórium használható.


Az open access publikálással kapcsolatban néhány fontosabb információ található a következő oldalakon:

Gold open access

Ebben az esetben a folyóirat mindenki számára ingyenesen, elektronikusan elérhetővé teszi a közleményt. A kiadói költségeket ekkor nem az előfizetők, hanem a szerzők állják (article processing charge, APC). Ez jelentős összeg lehet, tipikusan $1500-$2000 körül, amire még forgalmi adót is kell fizetni, így ezt pályázatból vagy más forrásból célszerű biztosítani. Az SZTE is támogatást nyújt open access folyóiratokban való közlésre, a részletek az SZTE Klebelsberg Könyvtár oldalán láthatók.