2022. december 8., csütörtök

Kutatói közösségi oldalak

A kutatói közösségi oldalak segítik a kutatási eredmények hatékonyabb megosztását, keresését, hatásuk növelését, a kutatói kommunikációt. Érdemes ugyanakkor figyelni a közlemények kiadói szabályoknak megfelelő feltöltésére (a kiadó pdf-k feltöltése általában nem megengedett), illetve nem árt tudni, hogy a szolgáltatók elég gyakran értesítéseket küldenek a társszerzőknek és másoknak, ami kellemetlenségeket is okozhat. Célszerű alaposan tájékozódni és a felhasználói, értesítési beálltásokat megfelelően megválasztani.

ResearchGate

A ResearchGate talán a legnépszerűbb és legtöbb szolgáltatást nyújtó kutatói közösségi oldal, Egyetemünk számos oktatója is használja. A közlemények feltötlhetők és megoszthatók a kiadói szabályoknak megfelelően, elküldhetők privát módon adott személynek is. Követi a cikkek hivatkozásait, olvasottságát, figyelhető kiválasztott kutatók aktivitása is (pl. új cikkek megjelenése, feltöltése). A cikkek mellett sokféle más dokumentum és adat is feltötlhető, és ezekhez DOI azonosítót is generálhatunk. A részletek és példák a Help Centerben találhatók.

Academia.edu

Az Academia.edu egy egyszerű kutatói közösségi oldal, a cikkek kéziratainak - a kiadói szabályoknak megfelelő - feltöltését, megosztását és diszkusszióját támogatja. Követi a feltöltött cikkek olvasottságát, követhetők témakörök és szerzők aktivitása is. A bevitt cikkekhez további, külső dokumentumokra mutató linkek adhatók meg. A cikkekhez témakörök rendelhetők, így akik a témaköröket érdeklődési területüknek jelölték, könnyen értesülhetnek a cikk feltöltéséről. A részletek és példák a Help Centerben találhatók.

Kudos

A Kudos egy újabb, több kiadó által támogatott kutatói közösségi oldal, aminek célja elsősorban a közlemények népszerűsítése. A cikk adatait DOI vagy keresés alapján vihetjük fel, és a rendszer a DOI alapján való, tehát a kiadói elérést támogatja. Kapcsolódó dokumentumokhoz (pl előadásanyag, adatok, videó, képek, stb.) megadhatunk internetes elérhetőséget, de fájlokat, kéziratot nem tölthetünk fel. A cikkekhez rövid leírásokat is adhatunk, melyek segítik a könnyebb megtalálást és kiemelik a cikk jelentőségét. A Kudosba bevitt cikkek egyszerűen megoszthatók más közösségi oldalakon (Facebook, Twitter, LinkedIn), generálható link is a Kudosban megadott rekordhoz. Részletesebb leírás a User Guide oldalon található.

Mendeley

A Mendeley az Elseiver szolgáltatása. Tárhelyet is biztosít saját és más közlemények fájljai számára, megjegyzéseket lehet ezekhez fűzni, támogatja a hivatkozások kezelését, számítógépes és mobiltelefonos alkalmazás is letölthető hozzá. Kutatói csoportokat lehet létrehozni, meglevőkhöz lehet csatlakozni. Részletesebb információk a Help guides és Videos & Tutorials oldalakon találhatók.