2022. december 8., csütörtök

Keresők, indexelők

Google Scholar

A Google Tudós igen népszerű ingyenes adatbázis tudományos közlemények és idézetek keresésére és nyilvántartására. Lehet csak keresőként is használni, ami esetén előnyös, hogy gyakran a letölthető kézirat elérhetőségét is megadja. Ezért is érdemes a post-printet (bírálat utáni kézirat) repozitóriumba tölteni, mert ekkor jogtisztán hozzáférhet a közlemény szerzői változatához az, akinek nincs előfizetése a folyóiratra. A Google Tudós regisztrálás esetén szerzői adatbázisként is használható.

Scopus

A Scopus egy nemzetközileg széleskörűen elfogadott indexelő, publikációs adattár és kereső. Előfizetést igényel, de egyetemünk gépeiről elérhető. Az innen exportált cikkek és hivatkozások adatai az MTMT-be importálhatók. Szinkronizálható az ORCID adatbázissal. Regisztrálás esetén automatikus értesítést kaphatunk új idézetekről, cikkek adatbázisba kerüléséről.

Web of Science (WoS)

A Web of Science a legrégebben üzemelő, nemzetközi szinten az egyik legelfogadottabb indexelő és kereső, a Thomson Reuters előfizetést igénylő szolgáltatása. Egyetemi gépekről több szolgáltatása elérhető. Szerzők cikkeinek, hivatkozásainak keresése mellett a folyóiratok impakt faktorát és ragsorolást is megtudhatjuk. Az innen exportált cikkek és hivatkozások adatai az MTMT-be importálhatók. Regisztrálás esetén automatikus értesítést kaphatunk új idézetekről, cikkek adatbázisba kerüléséről. További részletek a használati útmutató videókban találhatók.

Crossref

A Crossref az elektronikusan elérhető cikkekben levő hivatkozások könnyű, folyóiratfüggetlen követését segíti a DOI (digital object identifier) technológia alapján. Hasznos a cikkek idézésénél is, többféle formátumban tud szabványos idézetet generálni. Szinkronizálható az ORCID adatbázissal.