2022. december 8., csütörtök

Szerzői adatbázisok

MTMT

A Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) a magyarországi szerzők törvény által előirt hiteles publikációs adattára. A publikációk és hivatkozások adatait ide fel kell tölteni, melyek hitelességét könyvtárosok ellenőrzik. Ezek alapján történik a publikációs teljesítések igazolása a fokozatszerzések, habilitáció, pályázatok esetén is.


Részletesebb tájékoztatót az SZTE Klebelsberg Könyvtár kapcsolódó oldalán találnak. Kérdéseiket feltehetik az erre a célra létrehozott oldalon, illetve fordulhatnak a tanszéki/intézeti MTMT adminisztrátorokhoz is.

ORCID

A szerzők automatikus azonosítása a publikáció adatai (pl. szerzők neve, munkahelye) alapján nem mindig egyértelmű, ennek feloldására hozták létre az nemzetközi szinten elfogadott ORCID (open researcher and contributor ID) szerzői azonosítást. Mindenkinek érdemes regisztrálnia, adatait bevinnie és ezzel a publikációk helyes hozzárendelését segítenie. A személyes adatok automatikusan átemelhetők egyre több rendszerbe (pl. kézirat beküldésekor). A publikációk adatai is tárolhatók a felületen, és szinkronizálhatók más adtabázisokkal (pl. Scopus, ResearcherID, Crossref).

ResearcherID

A ResearcherID az ORCID-hoz hasonlóan szerzői azonosítót biztosít (tájékoztató videó), a Thomson Reuters Web of Science adatbázisával összekapcsolt szolgáltatás. Regisztrálhatunk szerzői adatbázis létrehozására és szinkronizálható az ORCID adatbázissal.

Google Scholar

A Google Tudós esetén lehetséges szerzőként regisztrálni, ami után a szerző közleményeit és ennek hivatkozásait automakusan a szerzői adatbázishoz rendeli. A fentebbieknek megfelelően ez nem mindig pontos, de van lehetőség az adatok szerkesztésére. Automatikus értesítést kérhetünk cikkeink új idézeteiről és számos más dologról.

Scopus

A Scopus rendszerében regisztrálhatunk és így szerzői adatbázisként is használhatjuk, ahol a cikkeink a Google Scholarhoz hasonlóan automatikusan hozzánk rendelődnek hivatkozásaikkal együtt. Előfordulhat téves vagy hiányzó közleményhozzárendelés, illetve az is, hogy ugyanazon szerzőt több szerzőként tartja nyilván a rendszer - ilyen esetekben korrekciót kérhetünk. Az innen exportált cikkek és hivatkozások adatai az MTMT-be importálhatók. Szinkronizálható az ORCID adatbázissal. Automatikus értesítést kérhetünk cikkeink új idézeteiről, cikkeink adatbázisba kerüléséről is.