Visszavarrták Zsolt kézfejét


Szeged - Levágott kezet varrtak vissza néhány hete sikeresen a szegedi traumatológiai klinikán. Körfűrész csonkolta csukló felett egy férfi kezét, amelyet ma már újra tud mozgatni. Hasonló műtétet az országban mindössze néhány helyen végeznek – gyakorlatilag megfizethetetlen, hogy egy szakértő csapat az év minden napján készenlétben álljon.


– Lécet vágtam egy géppel augusztus 17-én a déli órákban, amikor hirtelen rosszul lettem – idézte fel a történteket Keresztúri Zsolt. – Mellkassal ráestem a berendezésre, amely levágta a jobb csuklómat, valamint belevágott csontig a jobb vállamba is. Hogy utána mi történt, azt csak utólag mesélték, ugyanis a mentőben ébredtem fel.

A 46 éves férfi életét egy kolléganője mentette meg, aki korábban az egészségügyben dolgozott. Elszorította a vénát, egy dolgozót pedig elküldött jégért, hogy az amputált végtagot hidegen tudják tartani.


visszavartak-schmidt


– Amikor magamhoz tértem, és megláttam mellettem a jobb kezemet, akkor tudatosult bennem, hogy mi történt – mesélte a férfi. – Annyi érzéstelenítő és nyugtató volt bennem, hogy fájdalmat egyáltalán nem éreztem, az viszont egyből átfutott a fejemen, hogy mi lesz velem ezután.

Zsolt ugyanis sportoló: vízipólóedző, teniszoktató és testnevelő tanár. A kisegítő munkával is épp egy síedzői továbbképzésre gyűjtött. – Lelkileg a legnehezebb ezt az egészet feldolgozni. De a sport sok mindenre megtanított, így arra is, hogy küzdeni kell.

Korábbi életvitele egyébként nem csak a helyzet elfogadásában segített neki. – Az orvosok azt mondták, ha dohányos lennék, biztosan nem tudták volna ezt a műtétet elvégezni, hiszen az ereim nem lettek volna megfelelő állapotban. Most pedig a folyamatos fájdalom elviselését és a gyógyulást teszi sokkal könnyebbé az akaraterő, ami a sportban is a legfőbb hajtóerő.

A férfi kezét 7 órás műtéttel varrta vissza a Pintér Sándor egyetemi docens által vezetett team. Két csapatban operáltak: egyikük a vállal, másikuk a kézzel foglalkozott. Két nagy ideget, 11 hajlítóínt és 11 feszítőínt kellett helyreállítani úgy, hogy a keringésnek a balesetet követő 6 órán belül be kell indulnia, különben a beavatkozás nem lesz sikeres.

– Ilyen műtéteknél a replantációt követő 24 óra a legkritikusabb, ilyenkor jelentkezhetnek az elzáródások – mondta el Simonka János Aurél, a traumatológiai klinika tanszékvezető professzora. – Ebben az esetben azonban már a műtétet követően nagyon jó volt a keringés. A rehabilitáció persze még hosszú hónapokat vesz igénybe, és nem is lesz teljesen tökéletes már soha a keze. Általában ezek a betegek nem tudják teljesen kinyújtani, illetve behajlítani az ujjaikat, és úgy érzékelik, mintha egy kesztyű lenne a kezükön. De mégis csak megmaradt a végtagjuk, amelyet a napi rutinfeladatok megoldására jól tudnak használni.

– Nagyon sokat köszönhetek az orvosi csapatnak – hálálkodott Zsolt. – Nem is tudom, mi lett volna, ha nem Szőregen, hanem valahol Szegedtől messze történik velem ez a baleset.


Megfizethetetlen szakértelem


A bravúros műtéthez hasonlóra nem vállalkoznak túl sokan: az országban csak néhány helyen varrnak vissza leszakadt végtagokat. Az ok egyszerű: az évi 2–3 ilyen esethez meglehetősen nagy „luxus" egy, az év minden napján készenlétben álló stábot fenntartani. Ráadásul a többórás mikrosebészeti műtétek nem túl vonzóak a fiatalok számára, így egyre kevesebben specializálódnak erre. Hozzáértő szakembereket találni tehát, és garantálni, hogy bármikor és azonnal elérhetők, ha szükség van rájuk – ez az, ami megfizethetetlen, és amit hazánkban meg sem próbálnak megfizetni.