Szegeden biztonságban vannak a baleseti sérültek

A nyári szünet után szerdán este folytatódott az Összefogás Szegedért Egyesület által létrehozott Kerek az asztal elnevezésű civil vitafórum, ahol téma volt már többek között az idegenforgalom és a szegedi színházi élet is. Most a szegedi baleseti sebészet került „terítékre”: a fórumon kiderült, a Tisza-parti városban az ellátást illetően biztonságban érezhetjük magukat.


A „Baleseti ellátás jövője Szegeden és hazánkban” című vitaindító előadást Varga Endre professzor, tanszékvezető egyetemi tanár, a szegedi traumatológiai klinika igazgatója tartotta, az este házigazdái ez alkalommal Vajda Júlia operaénekes és Csernay László orvos professzor voltak.


644_kerekasztal01


Az előadó szerint Magyarországon nagy szintkülönbségek vannak a traumatológiai ellátásban, ám Szeged – mint a hét hazai baleseti sebészeti centrum egyike – kiemelkedő helyzetben van, így a városban megsérültek biztonságban érezhetik magukat a gyors és szakszerű orvosi ellátást illetően. A szegedi traumatológiai klinikán jelenleg négy osztály működik, 120 ággyal. Az ide bekerülő sérülteket, betegeket 16-18 szakorvos, és 10 jelenleg képzés alatt álló orvos látja el.


A most épülő új klinikai tömb és helikopter leszálló, valamint a kialakítás alatt álló új Sürgősségi Betegellátó Osztály az ország legkorszerűbb traumatológiai központjává teszi jövőre Szegedet. Fél év múlva 14 világszínvonalú műtő kezdi meg működését az új klinikán, ahol a traumatológia mellett általános sebészet, érsebészet is működik majd, de szívsebészeti központot is kialakítanak, így sérülés esetén teljes szakmai team látja majd el a betegeket. Az új épületet a legkorszerűbb műtőasztalokkal, lámpákkal, kamerákkal szerelik fel, speciális betegátemelő rendszer biztosítja majd a sérültek biztonságos mozgatását.


644_kerekasztal04


A szakemberek szerint sérülés esetén döntő a balesetet követő első óra: ha megfelelően felszerelt intézetbe szállítják a beteget, és jól képzett orvos csapat áll rendelkezésre, a túlélés esélye jóval nagyobb.


Szegeden jelenleg évente 2300 traumatológiai műtétet végeznek. Varga professzor szerint hazánkban 6-7 jól felszerelt traumatológiai központra van szükség, ahol a betegek minden ellátást egy helyen megkaphatnak. A gyógyításnak ez az ága ugyanis nagy szakértelmet és komoly műszaki, valamint humán hátteret igényel. Így ha kell a beteget, ha kell, a sebészt szállítják a megfelelő helyre a minél gyorsabb és szakszerűbb ellátás érdekében. Szerencsére Szegeden mindenre felkészültek a szakemberek, így biztonságban érezhetjük magunkat.


A baleseti sebészetben ugyanis nincs protekció, vagy barátság. A rendszer vagy jól működik, vagy nem – ezen múlik, hogy a beteg túléli-e a balesetet – fogalmazott a traumatológus professzor.


Forrás: szeged.hu