Betegtájékoztató

Tisztelt Betegünk! Tisztelt Hölgyem/Uram!

 

Részletes tájékoztatást nyújtunk Önnek a klinikai felvétel módjáról és a betegtájékoztatás rendjéről. Kérjük, figyelmesen olvassa el tájékoztatónkat! Kérdéseivel, bizalommal fordulhat kezelő orvosához.

  1. - Sürgős okból történő felvétel esetén sérüléséről, a szükséges vizsgálatokról, valamint a szükséges beavatkozásokról Ön és hozzátartozója a felvilágosítást megkapja. Sürgős beavatkozás esetén legtöbbször rövid idő áll rendelkezésére, hogy döntését meghozza, de kérdéseivel bátran fordulhat az ügyeletes kezelőorvosaihoz. (Életmentő műtét esetén beleegyezésre nincs szükség!)

  2. - Előjegyzés alapján történő műtét vagy beavatkozás esetén az Ön betegségéről, sérüléséről, valamint tervezett kezeléséről részletes szóbeli felvilágosítást kap. Ennek alapján közös megegyezéssel döntünk az Ön számára legkedvezőbb kezelésről, ellátásról, műtétről. Mindezek alapján műtét elvégzése céljából felvesszük, vagy műtéti előjegyzést kap.

  3. - A klinikai felvétel előtt mit kell tennie?

Amennyiben egészségi állapotában változás következne be, pl. láz, meghűléses tünetek, bőrkiütés, nőbetegek esetében menstruáció, valamint a tervezett műtéti területen valamilyen bőrelváltozás lépne fel, kérjük, jelentkezzék személyesen, vagy telefonon az Önt előjegyző osztályon.

  1. A kórházi felvétel napján hozzák magukkal

- személyi igazolványukat – lakcím és betegkártyájukat,

- a fellelhető összes orvosi leletét, képi dokumentációt,

- a rendszeresen szedett gyógyszerek listáját,

- rendszeresen szedett különleges gyógyszereit, a fogamzásgátló tablettáit,

- tisztálkodási felszerelést, evőeszközt, papucsot, pizsamát, köntöst.

  1. Értéktárgyait NE hozza magával! Sürgős esetben értékeit (ékszer, pénz, nagy értékű eszköz stb.) hozzátartozóinak adja át vagy kérésére átmenetileg központi széfben helyezzük el. Kivehető fogsorára kiemelt figyelmet fordítson, Tárolásáról gondoskodjon!

  2. A műtét napján kérjük a következőket megtartani:

Műtét előtti napon este csak kevés, könnyű ételt, főleg folyadékot fogyasszon, éjféltől sem ennie, sem innia nem szabad, azaz éhgyomorral kerüljön műtétre.

A műtét napján, ha dohányos, kérjük azt mellőzni, mert az altatáskor, érzéstelenítéskor ez hátrányos következményes következményekkel járhat.

Értéktárgyait, ékszereit ne viselje, azokat helyezze biztonságba!

Kontaktlencséjét távolítsa el, szemüvegét tegye le a műtőbe szállítás előtt!

Kérjük nőbetegeinket, hogy épített körmöt ne viseljenek, körömlakkot és arcfestéket mossák le!

Kiemelhető fogsorát műtőbe szállítás előtt kérjük kivenni és a megfelelő tároló edényben éjjeli szekrénye fiókjába betenni!

Kérjük, gondoskodjon a megfelelő száj higiénéről és ne mulasszon el a műtét előtt fogat mosni!

Ha van hallókészüléke, a műtőbe vigye magával!

Rendszeresen használt szemcseppjét cseppentse be!

  1. 7.Műtét után 24 órán keresztül nem vehet részt a közúti forgalomban, sem vezetőként, sem gyalogosként. Kerüljön minden egyensúly érzéket kívánó helyzetet, eszközt! Géppel, balesetveszélyes háztartási készülékkel ne dolgozzon! Nem szabad veszélyes technikai készülékeket kezelnie és fontos kérdésekben döntenie. Szerződéseket, kötelezettségeket ne írjon alá! Alkohol fogyasztása tilos! Gyógyszerszedés csak kezelőorvosának engedélyével történhet. A kórház elhagyása után jelentkező bármilyen panasz vagy szövődmény esetén azonnal értesítse kezelő, vagy háziorvosát.

 

 

Sérülés és/vagy műtét után fellépő szövődmények:

 

A gyógykezelést végző Traumatológiai Klinika és a kezelésében részt vevők arra törekszenek, hogy kedvezőtlen következmények, szövődmények az Ön esetében ne következzenek be. Néhány szövődményt ismertetünk, mégis tudnia kell, hogy sem minden lehetséges kockázatot, sem annak valószínűségét pontosan felsorolni nem lehet.

1. A műtéti területben futó nagyobb erek sérülésének - komoly, akár az életet is veszélyeztető vérzés - veszélye, esetleg a végtag elvesztése (amputációja);

2. A műtéti terület, vagy a végtag idegeinek sérülése, bénulás - amely lehet átmeneti és végleges;

3. A végtag műtétek egy részét a vérkeringés kirekesztésével, vértelenségben kell végezni. A vértelenítő mandzsetta - annak ellenére, hogy nyomását a műtét során nyomásmérő segítségével állandóan ellenőrizzük - váratlan nyomásemelkedéskor az idegek nyomásos károsodását okozhatja. Ez átmeneti vagy tartós, részleges vagy teljes mozgás- érzéskiesési tünetekben nyilvánulhat meg, de ezek a panaszok az esetek túlnyomó többségében önmaguktól rendeződnek;

4. Időleges vagy maradandó működési zavarok:

a. ízületi mozgások korlátozottá válása, fájdalmassága;

b. izomsorvadás, szalagok zsugorodása;

c. működést rontó vagy kozmetikai hátrányt jelentő hegesedés;

5. Thromboemoliás szövődmények még a lehetséges és indokolt megelőzés mellett is.

Ennek oka rög, vérrögképződés visszerekben. Következménye lehet helyben, a végtag tartós duzzanatával, működési zavarával, vagy ha a rög a tüdőbe kerül - bár ritkán - akár halálos tüdőembólia is bekövetkezhet.

6. Gyulladásos szövődmények, fertőzés

Ez lehet bakteriális és a sérülés vagy a műtét során bekövetkező fertőzésből származó, melyet még kellő megelőző kezeléssel sem lehet biztonsággal kizárni. Létrejöhet az a szervezetben előforduló lappangó gócból is. Gyulladásos jellegű szövődménynek tekintjük a nem baktériumok okozta szöveti reakciókat is, melyeket pl. sejt vagy szövetelhalás vált ki sérülés vagy műtét után.

A fertőzés lehet időleges vagy tartós következmény. Veszélyeztetheti a kezelés (műtét) várható kedvező eredményének létrejöttét. Ha általános szepszis alakul ki, ez életveszélyes is lehet.

A fertőzés egyik fontos tényezője gyakran a beteg szervezetében adott (alapbetegségek, mint pl. cukorbaj, az immunrendszer állapota stb.).

7. Felfekvés

Hosszú ideig tartó ágyhoz kötöttség, leromlott állapot oka lehet a felfekvés kialakulásának (elsősorban a keresztcsonttájon). A felfekvés kezelése hosszantartó, mely akár szepszis forrása is lehet.

8. Műtéthez használt anyagok - elsősorban fémek - lazulása, törése.

Ez előfordulhat annak ellenére, hogy csak erre a célra gyártott ISO szabványnak megfelelő anyagot használunk. Ugyanígy, bár ritkán allergiás reakció is előfordulhat, hasonlóan a gyógyszerekhez.

9. Minden szakmai szabály megtartása mellett is előfordulhat, hogy idegentest marad a műtéti területben azokon túl, amelyeknek a behelyezése a műtéti tervben szerepel. Ez lehet észre nem vett idegen test is, mely esetben a műtétet végzők felelőssége mindig vizsgálandó, de lehet felismert és megfontoltan bent hagyott is, ha pl. egy törött csavarrészlet eltávolítása nagyobb kockázatú, mint annak bent hagyása.

10. Műtéthez vagy sérülés után szükséges lehet katéter behelyezése a húgyhólyagba. Ez húgyúti fertőzéssel járhat.

11. Műtét vagy sérülés után még szakszerű megelőzés esetén is előfordulhat tüdőgyulladás, felső légúti hurut, vagy az anyagcserezavarok is okozhatnak átmeneti nyugtalanságot, tudatzavart.

12. Visszérbe tartósan adott folyadékpótlás (infúzió stb.) esetén kellő óvatosság ellenére is előfordulhat visszérgyulladás azokban az erekben, ahova a folyadék kerül. Ugyanígy ún. centrális véna felhasználása esetén ismert szövődményekkel kell számolni.