Betegtájékoztató

Köszönjük, hogy egészségének helyreállítását ránk bízta. Számunkra fontos az Ön gyógyulása, s őszintén reméljük, meg tudunk felelni bizalmának. Gyógyulását kollégáink kiváló felkészültségükkel, kórházunk korszerű ellátással segíti. Ahhoz, hogy a kórházban töltött napjai – a lehetőségekhez képest – kellemesen teljenek, intézményünk rendjét ismertetjük Önnel. A házirend fontosabb pontjai a következők:

A KÓRHÁZI FELVÉTEL

A felvételhez szükséges: a kórházi beutaló, a személyi igazolvány, a társadalombiztosítási azonosító kártya (TAJ kártya).
A betegfelvétel során tájékoztatják, hogy hol találja meg a megfelelő osztály ápolóját, aki segít az elhelyezkedésben.
A korábbi leleteit, zárójelentéseit, valamint az otthon szedett gyógyszerei listáját kérjük hozza magával. Célszerű a legszükségesebb dolgokat is – hálóruha, köntös, papucs, evőeszköz, pohár, tisztálkodó szerek – magával hozni.
Használhat saját rádiót és tévékészüléket, amennyiben betegtársai nyugalmát nem zavarja.

A KÓRHÁZI HÁZIREND

Kérjük, hogy a dohányzásra vonatkozó rendeleteket tartsa be! A Dr. Bugyi István Kórház tájékoztatja az ellátási körzetébe tartozó lakosokat, hogy a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 2011. évi XLI. törvény értelmében a Dr. Bugyi István Kórház teljes területén 2012. január 1-tol TILOS A DOHÁNYZÁS! A dohányzási tilalom az intézmény parkjára is vonatkozik, nemcsak az épületekre és azok közvetlen környezetére. Betegeink és dolgozóink érdekében kérjük a dohányzás mellőzését, mind a betegek, mind a látogatók, hozzátartozók részéről.

A kórház területén az alkoholfogyasztás nem engedélyezett.

Értékeit kívánsága szerint magánál tarthatja, vagy nyugta ellenében letétbe helyezheti az igazgatóság épületében található pénztárban. A kórház kizárólag az utóbbi esetben vállal értékeiért felelősséget.
Az osztályokon lévő telefonok csak korlátozott ideig vehetők igénybe. Ha Ön mobiltelefonnal rendelkezik, használatakor kérjük legyen tekintettel környezetére.
Osztályaink saját házirenddel szabályozzák működésüket. Kérjük ezeket is olvassa figyelemmel.
A súlyos állapotban lévő beteg, szülő nő és gyermek mellett általában tudjuk biztosítani a hozzátartozóknak a benntartózkodási lehetőséget.

A NAPIREND

Az osztályos házirend illetve az ápolók tájékoztatják arról, hogy az osztályon mikor tartanak orvosi vizitet, mely vizsgálatokat mikor és hol végeznek. Kérjük, hogy mindezeket figyelembe venni szíveskedjék.
A segítségre szorulóknak az ápolók készséggel rendelkezésükre állnak. A fürdésben, mosakodásban a kora reggeli órákban tudnak az ápolók segíteni.
Ön és betegtársai nyugalma érdekében este 10 óra, a villanyoltás után a zajos tevékenységtől tartózkodni szíveskedjék.

FELVILÁGOSÍTÁS ÁLLAPOTÁRÓL

Kórházi tartózkodása alatt mind az orvosokhoz, mind az ápolókhoz bizalommal fordulhat.
A betegségére és gyógyítására vonatkozóan az ápolók nem adhatnak felvilágosítást.
A gyógyító munkát a kezelőorvos végzi. Ön és hozzátartozói is csak tőle kaphatnak ilyen természetű tájékoztatást.

AZ ÉTKEZÉSRŐL

Kórházunk napi háromszori étkezést biztosít az Ön számára.
Az étkezéssel kapcsolatos kívánságait az ápolónak jelezheti, ő gondoskodik arról, hogy a dietetikus felkeresse Önt.
Lehetőség van a felajánlott menütől való eltérésre, dietetikussal történt egyeztetés után.
Az osztályokon a reggelit 8 és 9 óra között, az ebédet 12 és 13 óra között szolgálják fel. A kórház hideg vacsorát biztosít, melyet az ápolók 17 és 18 óra között osztanak ki.
Minden osztályon ételmelegítő és hűtőszekrény áll rendelkezésre. Reméljük Ön is megfelelőnek tartja majd a kórházban kapott ételek minőségét és mennyiségét.

A LELKI SZOLGÁLATRÓL

Vallását Ön az egészségügyi ellátás során is szabadon gyakorolhatja. Erre a célra a kórházi Ökumenikus Kápolna is rendelkezésére áll. Itt az Istentisztelet minden vasárnap 11 órakor, a Szentmise 15 órakor van.

BETEGJOGI KÉPVISELŐ

Jogvédelmi képviselő: Dr. Komjáti Andrea

Telefonszáma: 06/20/489-9537
melyen elérhető:
hétfőtől-csütörtökig 08:00-16:30
pénteken 08:00-14:00

e-mail: andrea.komjati@ijsz.bm.gov.hu

Fogadóóra helye: 6600 Szentes, Sima Ferenc u. 44-48.

Fogadóóra időpontja: előzetes bejelentkezés alapján

A fenti elérhetőségek sikertelensége esetén az IJSZ zöldszáma hívható: 06 80 620 055

EGYÉB SZOLGÁLTATÁSOK

  • A főbejárat mellett büfé és bolt üzemel.
  • Épületeinkben több helyen talál kávé- és italautomatát.
  • Érmés, nyilvános, visszahívható telefonok minden épülettömbben találhatóak.
  • Postaláda a kórház főportája mellett található.
  • A kórház címére küldött, de az Ön nevére szóló leveleket vagy más postai küldeményeket a kórház munkatársai kézbesítik Önnek. Kérjük, hogy a címzésnél tüntessék fel azt az osztályt is, ahol Önt ápolják.
  • A főbejáratnál és a rendelőintézet portáján lehetősége van taxit rendelni.
  • Gyógyszereit a rendelőintézetben található patikában válthatja ki.
  • Intézményünk Kórháztörténeti Múzeumát a szülészet épülete mellett találja.

LÁTOGATÁS

Az ajánlott látogatási idő hétköznap 15-16.30 óráig, hétvégén és ünnepnap 10-11 és 15-16.30 óráig van. Kérjük, hogy a látogatás során a többi beteg nyugalmát és a gyógyító munkát ne zavarják. Ha a kórtermében fekvő betegnél vizsgálatot vagy beavatkozást kívánnak végezni, a látogatóknak el kell hagyniuk a szobát.

ELBOCSÁTÁS A KÓRHÁZBÓL

Kezelőorvosa tájékoztatja Önt arról, hogy a kórházi kezelést mikor tekinti befejezettnek, így arról időben értesítheti hozzátartozóit.

A távozáskor a kezelőorvos átadja Önnek a zárójelentést és a kórházi tartózkodásról szóló igazolást is.

Ha úgy gondolja, hogy észrevételeit nem megfelelően kezelték, a következő helyekre fordulhat panaszával: igazgató főorvos, kórházi Etikai Bizottság, betegjogi képviselő.
Az egészségügyi szolgáltatásaink igénybevételekor kérjük, működjön együtt az ellátást nyújtó munkatársainkkal, s legyen tekintettel betegtársai és szakdolgozóink jogaira is.

Őszintén reméljük, hogy szolgáltatásainkkal elégedetten, s gyógyultan távozik kórházunkból!