snetberger_fejlec

Snétberger Program

A Nemzeti Tehetség Program által finanszírozott, immáron 11. éve működő Snétberger Program középpontjában a különleges zenei tehetséggel rendelkező, hátrányos helyzetű fiatalok tehetséggondozása áll.

Tesszük ezt olyan egyedi módon, amely különbözik minden más iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli, a többségi társadalmi oktatási, nevelési hagyományokra épülő rendszertől, ugyanakkor a két rendszert integrálja egy magasabb szintű megoldássá. A Központban folyamatosan kutatunk olyan határainkon belüli és határainkon túli hangszeren játszó és énekes fiatalok után, akik hátrányos helyzetük miatt a képességeiktől messze elmaradó oktatásban részesülnek. Eddig közel 800 diákot hallgattunk meg. 300 fiatal végezte el sikeresen Programunkat, akik közül minden negyedik felvételt nyert konzervatóriumba vagy zenei felsőoktatási intézménybe. A veleszületett zenei tehetségre alapozva az a cél, hogy a diákokat eljuttassuk zenei tanulmányaik legfelsőbb fokára és utat mutassunk nekik a nagyvilágba. Jazz és klasszikus műfajra koncentrálunk, de kiemelkedő produkciók esetén elfogadunk és támogatunk más műfajokat is.


Most a 11. évfolyamunkba keressük határainkon innen és túl azokat a zeneileg tehetséges, elsősorban hátrányos helyzetű fiatalokat, akik a Snétberger Program ösztöndíjasaként egy éven keresztül ingyenesen vehetnek részt egyénre szabott, a hagyományos iskolai tanulmányokkal párhuzamosan végezhető képzésünkben a Balaton-felvidéki Felsőörsön elhelyezkedő Központunkban. Egyedülálló kurzusainkat Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter támogatásával, a Nemzeti Tehetség Program keretében valósítjuk meg. Kiemelt célunk, hogy a lehető legtöbb fiatalhoz eljuttassuk a lehetőség hírét, itthon és a szomszédos országok magyar lakta területein egyaránt. A jelenleg kialakult pandémiás helyzet miatt a jelentkezéseket idén online várjuk. Jelentkezni április 30-ig lehet a www.meghallgatunk.hu oldalon. A Programról további információk érhetőek el a weboldalunkon, illetve folyamatosan jelentkezünk friss hírekkel a Facebookon is.


A Snétberger Program alapítója és művészeti vezetője Snétberger Ferenc. Az oktatási modellt berlini tanári tapasztalataira építve álmodta meg és dolgozta ki. Életútja és munkája egyként bizonyítja a központ hitvallását, hogy a zene felemel. Salgótarjánban született, hétgyermekes roma családban. Ma Liszt- és Kossuth-díjas gitárművész, zeneszerző, az egyik legismertebb és legsikeresebb jazz- és világzenei előadó. Alapító-művészeti igazgatónk elnyerte a "Magyar Tehetség Nagykövete” címet, ugyanakkor a romák társadalmi felzárkózásának elkötelezettje.

Központunk működtetéséért a Nemzeti Tehetség Központ Nonprofit Kft. felelős, együttműködve a Snétberger Zenei Tehetség Közhasznú Alapítvánnyal. Számos hazai és külföldi díjjal rendelkezünk, az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2018-ban Bonis Bona díjjal jutalmazták munkásságunkat, 2019-ben pedig a Spanyol Roma Kulturális Intézet Nuevos Creadores díját nyertük el.


A 2011 óta létező tehetségközpontunk országos szintű és határon túlnyúló működése öt terület köré szerveződik:


• tehetségkutatás

• tehetséggondozás, zenei képzés, munkaerőpiaci képességfejlesztés

• pályaorientáció és karrier-tanácsadás

• szociális gondozás, mentorálás

• koncert-szervezés


Minden évben meghallgatásokat tartunk, ahol Snétberger Ferenc választja ki a legtehetségesebb jelentkezőket. A zenei előképzettség, a kottaolvasás, a saját hangszer nem feltétel, csak a tehetség számít. Erre a velük született adottságra alapozva a fiatalok egy olyan komplex képzésben részesülnek, amely nagyban elősegíti zenei előmenetelük mellett a többségi társadalomba való beilleszkedésüket is. Központunk mind infrastruktúrájában, mind elhelyezkedésében az elmélyült zenei képzésre lett kialakítva, itt minden a zenéről szól. A fókuszban az egyéni képességekhez mért folyamatos fejlődés áll, amelyet egy egyedülálló közösségben valósítunk meg, hiszen a különböző korú és képességű diákok a kurzusok alatt együtt élnek a Központban tanárainkkal, mentorainkkal és a stáb tagjaival.

Évente 60 fiatallal kötünk ösztöndíjszerződést. Ennek keretében a diákok egyénre szabott, intenzív zenei képzést, folyamatos mentori támogatást, személyre szabott készségfejlesztést, különórákat, vizsgafelkészítést és pályaorientációs tanácsadást kapnak. Számos volt diák előmenetelét pedig aktívan nyomon követjük.


Kiemelkedő művészek és kiváló mentorok dolgoznak azon, hogy diákjaik a tárgyi tudás mellé reális pályaképet, jó önismeretet és elérhető célokat kapjanak. Snétberger Ferenc a legjobb klasszikus és jazz művészek meghívásával választja ki tanárainkat. A tanárok között éppúgy, mint a stáb többi tagja között, roma és nem roma kollégák dolgoznak együtt. Snétberger Ferenc mellett oktat a Központban többek között ifjabb Szakcsi Lakatos Béla, Lakatos György vagy Kraszna László és Csík Laura is. Emellett olyan volt diákok is tanítanak, akik korábban a Központ tanulói voltak, ma pedig a Zeneakadémián egyetemi hallgatók.


Mindennek terepe a 12 hétnyi bentlakásos kurzus, amelyre minden évben az iskolai szünetek alatt kerül sor, Felsőörsön. A diákok zenei képzése köré szerveződve egy olyan program megvalósítása a cél, amely komplex módon képes a fiatalok előmenetelét segíteni. A zenei-szakmai oktatáson túl vagy akár azon keresztül egyéb kompetenciák folyamatos fejlesztése is zajlik Központunkban. Fontos, hogy ezt a tudást a kortárs segítés módszerén keresztül is igyekszünk átadni. A mentorok és animátorok olyan fiatal szakemberek, akik nemcsak professzionális segítői, de koruk miatt társai is a diákoknak. Jellemző tendencia és tudatos célkitűzésünk is, hogy a program korábbi résztvevői később maguk is a Központban zajló oktatás résztvevőivé válnak, zenei segítőként vagy animátorként.

A kurzusok alatt (6 hét nyáron, 3 hét ősszel, 3 hét tavasszal), az elfogadáson alapuló, tudásközpontú szemlélet Központunk életének minden mozzanatát áthatja. Reggeltől estig folynak az órák, a diákok tanáraiktól és egymástól is tanulnak, így a komplex fejlesztés kulcsa abban rejlik, hogy a Központban tartózkodó minden felnőtt, a tanároktól kezdve a mentorokon és kortárs segítőkön át, egészen a technikai személyzetig, azon dolgozik, hogy a diákok az élet minden területén előrébb lépjenek, tapasztaljanak, tanuljanak, fejlődjenek.


Központunk diákjait számos koncerten lehet hallani. Minden évfolyam nagy zárókoncerttel ér véget egy neves budapesti koncertteremben. Muzsikáltak már fiataljaink a Művészetek Völgyében, a Bazilikában, az Ördögkatlan Fesztiválon vagy a Szigeten is, továbbá egyre több külföldi fellépési lehetőséget is kapunk, hiszen egyedülálló képzésünkre és diákjaink muzsikájára egyre több európai országban is kíváncsi a közönség. 2019 tavaszán Madridban a királyi család előtt zenélhettek, de jártak Portugáliában a Terras sem Sombra fesztiválon és meghívást kaptak a stockholmi, strasbourgi és washingtoni Magyar Nagykövetségtől is. A spanyol királyi család tagjai, többek között Zsófia királyné és Iréne főhercegnő is elismerését fejezte ki Snétberger Ferencnek a magas színvonalú koncertért, a Központban folyó munkáért. 2017-ben a Brüsszelben megrendezett Roma Platformra is meghívást kapott a Központ, ahol több mint 250 résztvevő, magas rangú politikusok, európai intézmények és nemzetközi szervezetek képviselői, roma és pro-roma szervezetek, valamint az akadémia területéről érkező résztvevők számára adhattunk áttekintést a Központ működéséről és komplex programjáról. A hallgatóság betekintést nyert az oktatásból a munkaerőpiacra történő átmenet egy igen specifikus szegmensébe: miként járul hozzá a világszínvonalú és személyre szabott zenei képzés és egyéni mentorálás a roma fiatalok munkaerő-piaci integrációjához.

A program sikerességét igazolja az is, hogy évről-évre számos diákunk tesz sikeres felvételi vizsgát valamely zenei szakközépiskolába vagy szakgimnáziumba. Több diák jutott be a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, sőt külföldi intézménybe is. 2017-ben a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek programjába egy diák, a Zeneakadémia egyetemi képzésére három diák nyert felvételt. Egy pedig Bernben tanul tovább. Második alkalommal küldhettek diákokat Berlinbe is egy-egy hónapos tanulmányi útra a Collegium Hungaricum támogatásával. A 2019-es tanévben egy diákunk felvételt nyert a Hágai Királyi Művészeti Akadémia klasszikus ének szakára.


Várunk minden tehetséges diákot meghallgatásunkra és kurzusainkra!


Kapcsolat:

Snétberger Zenei Tehetség Központ / 8227 Felsőörs Hóvirág u. 28.

Honlap: www.nemzetitehetsegkozpont.hu

Jelentkezés: www.meghallgatunk.hu

E-mail: snetbergerprogram@nemzetitehetsegkozpont.hu 

Tel: +36 87 799-004


Facebook:

https://www.facebook.com/nemzetitehetsegkozpont

https://www.facebook.com/snetberger.tehetseg.kozpont/


Friss hírek

Friss hírek RSS

GTK_hirlevel_boritokep_webrara_boritokep_1

Középpontban a tavaszi Felkészítő Programok! Ne feledd, a jelentkezési határidő április 11.! Ne maradj le, kattints a részletekért és jelentkezz!

honlapra_3.

Ezúton meghívunk Titeket 2024. április 25-én egy irodalátogatásra a világ egyik legnagyobb multinacionális vállalatának budapesti irodájába az ExxonMobil Hungary Kft-hez. Megismerhetitek, hogyan zajlik egy átlagos irodai munkanap egy közel sem átlagos munkakörnyezetben és egy ebédre is a vendégeink vagytok!

Februari_hirlevel

Gyakornoki pozíciók, álláslehetőségek, versenylehetőségek, mentorprogram. Mindez csak ízelőítő a februári hírlevélből. Kattints a részletekért!