Nyito2_yale-2022-honorands

A Yale Egyetem is díszdoktorai közé választotta Karikó Katalint

Karikó Katalint a Yale University díszdoktorává avatták a 2022. május 23-i ünnepségen. A magyar biokémikussal, a Szegedi Tudományegyetem alumnájával, díszdoktorával és kutatóprofesszorával együtt tíz kiválóság részesült a 321 évvel ezelőtt alapított amerikai magánegyetem tiszteletbeli oklevele elismerésben. A kitüntetettek közül két díjazott is kötődik Karikó Katalinhoz, aki immár hat egyetem díszdoktora.

A Yale University 321. alkalommal ünnepelte diplomásait. A 2022. május 23-i ünnepségen adták át az egyetemi és tiszteletbeli okleveleket is.

– Gyönyörű a Yale campusa! Virágzó gesztenyefák alatt, több mint 1 kilométert sétáltunk a 30 ezer diák alkotta sorfal előtt, mire a díszemelvényre léptünk – mesélte Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem világhírű kutatóprofesszora, aki fontosnak tartotta, hogy személyes megjelenésével is eleget tegyen az 1701-ben alapított amerikai egyetem 2022. évi diplomaosztó ünnepségére szóló meghívásnak.

Diplomaavato_YU_unnepsegen_8-2022_05_23_r5b_0409

„Az a 10 személy, akit ma kitüntetünk, példaként szolgál önöknek, végzőseinknek. Ők arra ösztönöznek, hogy önök is törekedjenek a kiválóságra, értékeljék az emberi jellem azon elemeit, mint például a kreativitás, a kíváncsiság, a fegyelem, az integritás és a közszolgálat iránti szenvedély ” – mondta Peter Salovey, a Yale elnöke az egyetemi ünnepségen. A nemzetközi felsőoktatási rangsorok közül több listán is az élbolyba tartozó Yale University a honlapján rövid méltatást közöl azokról, akik az intézmény tiszteletbeli oklevél kitüntetésében részesültek.

Yale_diplomaoszto_unnepseg_4-2022_05_23_r5b_0197

Akit Nobel-díjra jelöltek

Biokémikusként a „tudomány doktora” oklevelét a Szegedi Tudományegyetemen vette át Karikó Katalin. Az SZTE díszdoktori címét is elnyert kutatóprofesszort a Yale Egyetem úgy mutatta be, mint „aki az RNS által közvetített mechanizmusokra specializálódott. Társalapítója, illetve 2006 és 2013 között az RNARx vezérigazgatója volt, jelenleg pedig a BioNTech RNA Pharmaceuticals vezető alelnöke.

YU_diszdiplomasok_2-2022_05_23_r5a_1403

Munkája a COVID-19 vakcina kifejlesztésének sarokkövét jelenti. Amerikai szabadalmakkal rendelkezik a nem immunogén, nukleoziddal módosított RNS alkalmazásával kapcsolatban, amely technológiát a Pfizer és a Moderna engedélyeztetett a vakcináik fejlesztésére. A világjárvány elleni küzdelemhez való hozzájárulása őt és munkatársát, Drew Weissmant esélyessé teszi a Nobel-díjra. Richard Dawkins és Derrick Rossi, akik segítettek a Moderna megalapításában és elismert tudósok, javasolták, hogy Karikó kapjon Nobel-díjat.

Karikó személyes története a kitartásról és az ellenálló képességről, a járvány idején, széles körben ismertté vált, és sokakat inspirált. Az oltás áttörése óta Karikó elismert és keresett személyiséggé vált, aki szerepelt a jelentősebb kiadványokban és a TIME 100 listán.”

Két szegedi egyetemi díszdoktort ünnepeltek

A Yale díszdoktori címét elnyert, a szakterületén kiemelkedő teljesítményt elérő személyek között zenész, újságíró, diplomata, köztisztviselő, történész, jogász, kutatóorvos, biokémikus, immunológus, szociológus is szerepel. A 10 kitüntetett közül ketten is kötődnek Karikó Katalinhoz.

Kariko_Weissman_BrandeisNOW

Amerikai közös munkahelyükön, a University of Pennsylvania laboratóriumaiban Drew Weissmannal dolgozott együtt Karikó Katalin. Az egyetem 2005-ben szabadalmaztatta a Karikó-Weissman-technikát, ami kétféle Covid-vakcina fejlesztésének lett az alapja. Drew Weissmant is díszdoktorává választotta a Yale Egyetem. (Karikó Katalin amerikai munkatársa nem vett részt a 2022. május 23-i ünnepségen.)

SZTE_vezetok_es_Madeleine_Albright

A Yale posztumusz kitüntetését most kapta meg az 1997-2001 közötti amerikai külügyminiszter, Madeleine Albright, akit 2000-ben választott díszdoktorai közé az SZTE.

A rangos intézmény jeles polgárai

Az amerikai egyetemek közül elsőként a Yale Egyetemen adtak át (1723-ban) orvosi diplomát. A 20. század első felében magas oktatási színvonala és kimagasló kutatási eredményei miatt vált rangos intézménnyé az 1701-ben alapított Yale.

– Az RNS-kutatás élén áll a Yale Egyetem. Az ottani oktatók és kutatók közül, a diplomaosztó ünnepséget követően, beszélgettem például Joan A. Steitz molekuláris biológus professzorral. Az mRNS-kutató a Nobel-díjas Thomas A Steitz felesége. Jól ismeri például a Szegedi Tudományegyetemről indult Kiss Tamás munkásságát is – osztotta meg a kapcsolathálójával és a Yale Egyetemmel összefüggő tapasztalatait Karikó Katalin.

yale-2022-honorands_j
A Yale University 2022. május 23-i ünnepségén a díszdoktorokról készült fényképen az első sorban balról jobbra: Jean Bennett (kutatóorvos), Caroline Shaw (zenész), Peter Salovey elnök, Jill Lepore (történész) és Krista Tippett (újságíró). Hátsó sor: Orlando Patterson (szociológus), James. E. Clyburn (köztisztviselő), Katalin Karikó (biokémikus), and Myron Thompson (jogász) látható. Fotó: Joy Bush

Jeles diákjai közül közismert a magyar származású republikánus politikus, George Pataki, aki 1995-2006 között New York állam kormányzója volt. Itt tanult az amerikai elnökök közül például apa és fia, George W. Bush és George H. W. Bush; a filmszínészek közül Meryl Streep.

A Yale hallgatóit oktatta például 1993-1999 között a korábban a szegedi egyetemen matematikusaként sikeres Lovász László.

Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem alumnája, díszdoktora és kutatóprofesszora a Yale University díszoklevelével a hatodik rangos felsőoktatási intézmény tiszteletbeli polgára lett.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotó: YU

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Major_AttilaMajor Attila - ZMK, magánének

Azért jöttem erre a szakra, mert itt olyan tanárok tanítanak, akiket nagyra tartok. Maga a szak a tanszékvezető, Temesi Mária tanárnő miatt vonzó, hiszen sok lehetőséget kínál arra, hogy elsősként operában szerepelhessek, ez pedig kezdőként hatalmas lehetőség és megtiszteltetés. A ZMK-n a tanár-diák kapcsolat nagyon szoros, hiszen ez a pálya nagyon tanárfüggő. Én itt megtaláltam Andrejcsik István operaénekes személyében azt a mestert, akivel a legtöbbet tudtam eddig fejlődni.
Kocsis_Bernadett_felveteliKocsis Bernadett - BTK, szociológia

Nagyon szeretem Szegedet, hallgatókkal teli, pezsgő egyetemi város. A képzéssel is elégedett vagyok, különösen azért, mert számos gyakorlati helyet biztosít az egyetem a hallgatóknak –nemcsak szociológia szakon. Szeretem, hogy olyan sokféle testnevelés kurzus közül lehet választani, így az is megtalálja a számára kedvező sportágat, aki a labdajátékokat szereti, de az is, aki inkább az extrém mozgásformákat kedveli.


További hallgatói vélemények >>>