dualiskepzes

Duális és kooperatív képzésekről az SZTE-n

Fél idejéhez érkezett az SZTE „Duális és kooperatív képzések és azokat támogató szolgáltatások fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen” című projektje. A képzésfejlesztésben részt vevő karok szakmai találkozón mutatták be eddigi eredményeiket és további célkitűzéseiket.

A rendezvényt Dr. Gellén Klára, oktatási rektorhelyettes nyitotta meg, aki elmondta, hogy a projekt 4 éves ciklusának feléhez érve már nagy eredményeket értek el. – Az EFOP-3.5.1-16-2017-00004 pályázat keretében megvalósuló képzésfejlesztés elsődleges célja, hogy gyakorlatorientált képzésben részesüljenek a hallgatók, így pedig könnyebben boldoguljanak majd a munkaerőpiacon. A duális és kooperatív képzések létrehozásában az első lépés a feltételek, a képzésfejlesztési, tartalmi elemek, modulok kidolgozása volt. Büszkén mondhatom, hogy a duális képzésekben 5 kar 20 képzése, a kooperatív képzésekben pedig 7 kar 30 képzése vesz részt – fogalmazott az oktatási rektorhelyettes.


Hozzátette: a projekt kiemelt része a képzők képzése is, az oktatók felkészítése, hiszen nekik is rendelkezniük kell azokkal az ismeretekkel, amik ezekhez a képzési formákhoz szükségesek. Egyfelől képzésfejlesztési, másfelől szolgáltatásnyújtási rendszer kiépítése is folyik, melyben a Felnőttképzési Központ, a Karrier Iroda, a Neveléstudományi Intézet és az Alma Mater vesz részt. Harmadik panelként a tananyagfejlesztés jelenik meg, melynek már 70 százaléka elkészült.


– A jövőre nézve több kart érintően már kialakultak azok a folyamatok, panelek amelyekre támaszkodhatunk. Emellett kialakításra kerül egy duális képzéseket összefogó központ, illetve folytatódik a képzők képzése és a tananyagfejlesztés. Mindez azonban csak akkor működhet, hogyha vannak hallgatók is, így egy megfelelő beiskolázási program kiépítésére is sor kerül majd – mondta el az oktatási rektorhelyettes.


Dr. Horváth Zsuzsanna szakmai vezető arról beszélt, hogy a program 4 olyan alprojektből áll össze, melyek mindegyikének az a célja, hogy a hallgatók gyakorlatorientált képzésben részesüljenek, és így már tapasztalattal lépjenek ki a munkaerőpiacra a diplomájuk megszerzése után. A duális és kooperatív képzések mellett, az alapképzésekbe beépítésre kerül egy vállalkozói ismeretek modul is, mely a Gazdaságtudományi Karon már elérhető. Kiindulásként 10 szakon kezdődtek el a duális képzési folyamatok, melyből 2 már el is indult. A kooperatív képzések közül 12 szakon folyik fejlesztés, 13 szak esetében már megkötötték a szerződéseket a vállalatokkal, és 5 szakon már el is indult ez a képzési forma.


A duális képzések esetében a hallgatóknak egy választott cégnél kell teljesíteniük megszabott számú munkaórát. Jelenleg már 70 partnere van az egyetemnek, ahol szaktól függően szakmai gyakorlatot szerezhetnek a hallgatók. A kooperatív képzések célja, hogy a hallgatók a kötelező szakmai gyakorlaton felül vegyenek részt egy vállalat, cég munkájában. Ez a képzési forma rendkívül szakma specifikus, így karonként külön szabályzat van érvényben, és szakonként készültek vállalati tantervek, melyek igazodnak a képzési fajtához.


A projekt keretében megvalósuló további feladatok körébe tartozik a Duális Képzési Központ létrehozása, a beiskolázási propaganda kialakítása, a tananyagfejlesztés befejezése, a képzők képzésének folytatása szakmai, módszertani tanfolyamokkal és további vállalati szakemberek bevonása a képzési programokba.


SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Major NoemiMajor Noémi – TTIK, molekuláris bionikai mérnök

Azért jelentkeztem az SZTE-re mert az országban csak két egyetemen érhető el a molekuláris bionikai mérnök szak. Mivel Szeged egyetemi város, így ezért választottam inkább Szegedet. És milyen jól is tettem! A tanároknak nagyon jó hírük van, kedvesek, segítőkészek és fiatalok. A képzés rendkívül gyakorlatias, sokszor van laborgyakorlatunk, ami igazán hasznos lesz majd a jövőben. A sok gyakorlat miatt pedig teljesen más a képzés, érdekes és izgalmas.






Moczar_DoraMóczár Dóra - ÁJTK, jogász

Szegediként a pályaválasztás előtt nem is volt kérdés, hogy itt szeretném elkezdeni jogi tanulmányaimat. Emellett, egyedül az SZTE ÁJTK biztosít az országban modulválasztási lehetőséget, teret adva annak, hogy mindenki érdekeltségi körének megfelelő jogterületen bővítse ismereteit. A város hangulata és nyüzsgése méginkább azt erősítette bennem, hogy jól döntöttem. Tanulmányaim során közéleti téren is aktív voltam és vagyok, gyakornokként pedig beleláttam a jogászi munkába és értékes tapsztalatokat szereztem, ezért biztos vagyok benne, hogy ha még egyszer választanom kellene, akkor is a Szegedi Tudományegyetemet választanám.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *