_MG_0181

Mennyire elégedettek a külföldi hallgatók Szegeddel?

Havonta átlagosan 200 ezer forintot költenek és 1,2 városi munkahelyet teremtenek az SZTE-n tanuló külföldi hallgatók - derül ki a szegedi, a debreceni és a pécsi egyetem közös felmérésből. A kutatás szerint a diákok elégedettek Szegeddel, a lakhatási körülményekkel és a közbiztonsággal is.

Közös felmérést végzett a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem nyolc kutatója. A három intézmény mintegy 1500 külföldi diákját kérdezték meg arról, mennyire elégedettek az oktatással, hogyan élnek, mire költenek.


Évente mintegy 43 milliárd forintot költ a szegedi, a debreceni és a pécsi egyetemen tanuló mintegy 11 ezer külföldi hallgató


A felmérés összegzése szerint a három egyetemvárosban lakhatásra, megélhetésre és szórakozásra évente több mint 22 milliárd forintot költenek a külföldi hallgatók, a tandíjakra pedig csaknem 21 milliárdot. A nemzetközi hallgatói mobilitás helyi gazdaságra gyakorolt hatását vizsgáló kutatás kimutatta: tandíjjal együtt évente mintegy 43 milliárd forintot költ a szegedi, a debreceni és a pécsi egyetemen tanuló mintegy 11 ezer külföldi hallgató a három megyeszékhelyen. A kutatók vizsgálták a hallgatók városokkal kapcsolatos elégedettségét az árak, a lakhatás és a szolgáltatások minősége, a közbiztonság, a közlekedés, az ügyintézés, a szociális kapcsolatok és a nyelvi nehézségek szempontjából is.


Jók a lakhatási körülmények Szegeden, de elégedetlenek a sportolási lehetőségekkel


A három vidéki képzőhely közös kutatásban 440 Szegeden tanuló külföldi hallgatót kérdeztek meg. Mindhárom városban, így Szegeden is a lakhatásnak és a hétköznapi szituációknak a megoldása tűnt a legegyszerűbbnek, így például a bevásárlás vagy a szolgáltatások igénybevétele.


- Nagyon elégedettek a hallgatók Szegeddel, nagyon emberinek tartják, jók a lakhatási körülmények, elégedettek a közbiztonsággal is. Hiányolják viszont a kulturális, szórakoztató és sportolási lehetőségeket. Ezt legalább a hallgatók fele jelezte a felmérésben – tájékoztatott Győri Ferenc, az SZTE JGYPK Rekreáció és Sportegészségügyi Tanszék vezetője.

A felmérésből kiderült az is, hogy egy Szegeden tanuló külföldi diák havonta átlagosan 200 ezer forintot költ megélhetésre, többségük bérelt lakásokban lakik, ami szintén a jó anyagi helyzetre utal. A kutatók azt is megállapították, hogy egy külföldi hallgató átlagosan 1,2 városi munkahelyet teremt és tart fent Szegeden.


Külföldi hallgatói elégedettségi díjas az SZTE


A külföldi hallgatók elégedettségét támasztja alá, hogy a Szegedi Tudományegyetem 2016-ban „Very good International Student Satisfaction” díjat nyert. A kitüntető címet az SZTE-n tanuló külföldi hallgatók értékelése alapján osztották ki, az intézmény 10-ből 8+ értékelést kapott. Az SZTE-re vonatkozó 200 vélemény az intézményben folyó oktató és tudományos munkán kívül, a nemzetközi közösségi életre, az egyetemi szolgáltatásokra és Szegedre is vonatkoztak, elsöprő többségben pozitívan.


A magyar felsőoktatás a külföldi hallgatók szerint


Hasonló eredményeket mutat az a kutatás is, amelyet a Tempus Közalapítvány megbízásából végeztek a hazánkban teljes- és részképzésben tanuló külföldi diákok körében. A felmérésben 27 hazai felsőoktatási intézmény Stipendium Hungaricum ösztöndíjas és az Erasmus program keretében tanuló külföldi hallgatóit kérdezték. A magyar egyetemen történő tanulmányokkal kapcsolatos döntés három leggyakrabban említett indoka: a magas színvonalú oktatás, a másik kultúra megismerésének vágya és a megfizethető árak. A felmérésből kiderült az is, hogy a külföldi hallgatók a közlekedési, szállás- és vásárlási lehetőségekkel négyes szinten elégedettek egy 5 fokozatú skálán.


A felmérésben felsorolt 14 hétköznapi és hivatali szituáció közül az egyetemi adminisztrációt értékelték a legjobban, a válaszadók 63%-a pozitív, segítőkész magatartást észlelt, negyede pedig semleges bánásmódban részesült. Csupán a hallgatók 8%-a tapasztalt negatív attitűdöt. A felsőoktatási intézmények oktatási színvonala és infrastruktúrája ötös skálán 3,74-es és 3,66-os értékelést kapott. A megkérdezettek 70%-a újra Magyarországra jönne tanulni, ha ismét választani kellene, 26%-a talán ismét hazánkban tanulna, és csak 4%-a véli úgy, hogy választása nem esne hazánkra- derül ki a kutatásból.


Több mint 3000 külföldi hallgató az SZTE-n


A Szegedi Tudományegyetem tanuló külföldi hallgatók száma évről évre nő. A 2014/15-ös tanévben 2516 fő, a 2015/16-os tanévben 2820 hallgató, a 2016/17-es tanévben már 3208 külföldi egyetemista tanult az SZTE-n. A hallgatók legnagyobb része az egészségügyi képzésekre jár, orvosnak és fogorvosnak tanulnak. Az idei tanévben 105 országból érkeztek a diákok, az európai országok mellett például Izraelből, Kínából, Nepálból, de még a Fülöp-szigetekről és Ugandából is. A legtöbb diák Szerbiából érkezett, összesen 1151-en. Több, mint 400 német diák tanul az SZTE-n, a harmadik legnagyobb közösség az irániaké, 156 hallgatóval, de jelentős a kínai, a török és a nigériai egyetemisták száma is.


SZTEInfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Major_AttilaMajor Attila - ZMK, magánének

Azért jöttem erre a szakra, mert itt olyan tanárok tanítanak, akiket nagyra tartok. Maga a szak a tanszékvezető, Temesi Mária tanárnő miatt vonzó, hiszen sok lehetőséget kínál arra, hogy elsősként operában szerepelhessek, ez pedig kezdőként hatalmas lehetőség és megtiszteltetés. A ZMK-n a tanár-diák kapcsolat nagyon szoros, hiszen ez a pálya nagyon tanárfüggő. Én itt megtaláltam Andrejcsik István operaénekes személyében azt a mestert, akivel a legtöbbet tudtam eddig fejlődni.




Frech DánielFrech Dániel – ÁJTK – jog

Úgy gondolom, hogy az egyetemen nagyon családias a légkör, nagyon közvetlenek és segítőkészek az oktatók. Nem is meglepő, hogy mindig előkelő helyeken szerepelünk az országos megmérettetéseken. Ugyanakkor Szeged miatt is érdemes ide jönni tanulni, hiszen nagyon szép, tiszta és rendezett ez a város.





További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *