Bezár

IMG_5878

A műszerekben rejlő lehetőségekről beszélgettek az IKIKK és a HCEMM kutatói

A műszerekben rejlő lehetőségekről beszélgettek az IKIKK és a HCEMM kutatói

2024. március 19.
2 perc

Kutatóknak és hallgatóknak tartott bemutatón ismertették az élet- és anyagtudományi kutatásokban egyaránt alkalmazható, csúcskategóriás eszközplatformot, amely a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Korányi fasor 6. szám alatt található épületében érhető el. A március 18-án tartott bemutatón Dr. Ferhan Ayaydin, az SZTE IKIKK, illetve a HCEMM Funkcionális Sejtbiológia és Immunológia egység vezetője beszélt az eszközpark jelenlegi állapotáról és a benne rejlő lehetőségekről.

- Ez az eszköz szupermagas felbontásban is képes felvételeket készíteni, lehetővé teszi a nagyméretű biológiai és nem biológiai eredetű minták részletes, két- vagy háromdimenziós vizsgálatát – ismertette Dr. Ferhan Ayaydin. A bemutatón résztvevő kutatóknak és hallgatóknak azt is elmondta, hogyan készítik elő a vizsgálatra mintákat, illetve milyen együttműködések során hasznosul az eszköz.

IMG_5880
- Jelenleg a Semmelweis Egyetemmel zajlik egy közös kutatásunk, amelynek a témája a szívelégtelenség. Az SZBK-s kutatókkal közösen folyó vizsgálatunk középpontjában a növényi génszerkesztés áll. Több együttműködésünk is van SZTE-s kutatócsoportokkal és partnerintézményekkel, de az új eszköz használatára akár külsős ipari partnerek is pályázhatnak. A Szegedi Tudományegyetem így olyan csúcskategóriás felszerelésekhez ad hozzáférést, amelyek egy önálló kutatócsoportnak túl drágák vagy nehezen fenntarthatók lennének. Laborunkban három asszisztens segíti a felhasználókat a kísérlet megtervezésében és az analízisben, valamint tréninget is tartunk a mikroszkóp használata előtt – magyarázta Dr. Ferhan Ayaydin.
IMG_5878

A HCEMM laborban a kutatócsoport által kezelt műszerek az orvosbiológiai és élettudományi képalkotó eljárások teljes spektrumát kínálják a kutatóknak, akik három konfokális lézerpásztázó mikroszkópot, egy pásztázó elektronmikroszkópot és egy áramlási citométert is igénybe vehetnek.
Az összefoglaló során szó esett a nemrég beszerzett egyedülálló csúcskategóriás Leica Stellaris lézerpásztázó mikroszkópról is, amely egyben az eszközpark legnagyobb és leggyakrabban használt eszköze.
IMG_5870

Az eszközplatform használata nem kizárólagos: az SZTE és HCEMM kutatói, valamint külsős partnerek is igénybe vehetik. Ehhez nem kell mást tenniük, mint részt venniük a Dr. Ayaydin által tartott oktatáson, és lefoglalniuk a használni kívánt gépet a külön erre a célra létrehozott rendszerben.

Az eszközökkel és eszközhasználattal kapcsolatos további kérdéseikkel az érdeklődők Dr. Ayaydinhoz fordulhatnak ezen az e-mail-címen.


Szöveg: Szabó Anna
Fotó: Bobkó Anna