Bezár

PHOTO_05_Prof_Dr_Ildiko_Csoka_EUGLOHRIA_2023-001

Az SZTE a globális egészségért

Az SZTE a globális egészségért

2023. november 16.
3 perc

A „jövőbeli járványokra vonatkozó iránymutatások; az infrastruktúrák és az innováció transznacionális megosztása a globális egészségügyben” témaköröket járta körbe a EUGLOHRIA Back-to-Back rendezvénye 2023. október 25-27. között a portói egyetemen.

A EUGLOHRIA az öt európai egyetemet összefogó EUGLOH szövetség tagjai által életre hívott projekt, mely a nemzetközi, tudományterületek közötti kutatási és innovációs együttműködést támogatja a globális egészségügyi krízisek elleni küzdelemben, különös tekintettel a COVID-19 járványra. A partnerintézmények kiválóságára és interdiszciplináris tapasztalataira alapozva a szövetség egy közös, virológiai kutatásért felelős akcióterv kidolgozásával válaszolt a kialakult krízishelyzetre, kifejezetten a COVID-19 vírusra és annak variánsaira fókuszálva. Az akcióterv alapján a szövetség a kutatóintézeteihez való hozzáférés biztosításával a kapacitásnövelést, továbbá a fenntartható innovációt és a helyi ökoszisztémában létesíthető akadémiai-üzleti együttműködéseket helyezi előtérbe.

PHOTO_04_Prof_Dr_Ildiko_Csoka_EUGLOHRIA_2023

A EUGLOHRIA legutóbbi programját 2023. október 25-27. között portóban rendezték meg: a Back-to-Back programok – workshopok, konferencia és szimpózium – résztvevői kutatási projektjeik harmonizálásáról értekeztek, az egyetemi infrastruktúrákat térképezték fel és ipari kapcsolataikról osztottak meg jógyakorlatokat.

A Szegedi Tudományegyetemről Prof. Dr. Kónya Zoltán, tudományos és innovációs rektorhelyettes, az SZTE Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központja (IKIKK) szakmai vezetője, Prof. Dr. Csóka Ildikó stratégiai főigazgató, az SZTE IKIKK operatív vezetője, Dr. Berkecz-Kovács Lívia, az SZTE IKIKK Élő Természettudományok Klaszter operatív vezetője, Bucsainé Pados Anikó projektmenedzser és WP3 koordinátor, Dr. Körmöndiné Buzás Krisztina, az SZTE SZAOK, TTIK Immunológia Tanszék vezetője, Dr. Danis Judit egyetemi adjunktus és Harmati Mária PhD hallgató vett részt.

PHOTO_02_Prof_Dr_Ildiko_Csoka_EUGLOHRIA_2023

Az eseményen a munkacsoport vezetők bemutatták a projektben elért közös eredményeket. A résztvevők kerekasztal-beszélgetéseket hallgathattak meg a témáról és a kutatás-fejlesztés fenntarthatóságáról.

A program pilot projekteket is támogatott: a cél, hogy új, közös kutatások induljanak el a közös infrastruktúrák, műszerplatformok igénybevételével. Ilyen projektek például a PRINS és EVIND projektek, amelyeket a Szegedi Tudományegyetem a Université Paris-Saclay Egyetemmel közösen valósít meg. A PILOT projektek kis összegekkel támogatott kezdeményezések, melyek eredményeként a hosszútávú együttműködéseket alapozzuk meg.

PHOTO_01_Prof_Dr_Zoltan_Konya_EUGLOHRIA_2023

A EUGLOH (European University Alliance for Global Health) szövetség 2019-ben kezdte meg a munkáját az Université Paris-Saclay (UPSaclay), a Lund University (LU), a Ludwig-Maximilians-Universität München (LMU), az Universidade do Porto (UPorto) és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésében. 2023-ban négy új partner, az Universität Hamburg (UHH, a University of Novi Sad/Újvidéki Egyetem, a Tromsø University - The Arctic University of Norway (UiT) és a University of Alcalá (UAH) vált a szövetség tagjaivá. Az új egyetemek Portóban mutatták be saját innovációs ökoszisztémájukat.

A rendezvényen résztvevők gyümölcsöző megbeszéléseket folytattak és bővítették kapcsolataikat a EUGLOHRIA tagjaival, az előadókkal, a helyi hatóságokkal és a partnerek élénk ökoszisztémáinak más külső szereplőivel.

A háromnapos rendezvény programjait a szervezők rögzítették. A filmek a University of Porto Youtube csatornáján ide kattintva megtekinthetők.

 

SZTEinfo – Bobkó Anna

Fotó: University of Porto