Bezár

Süveges Gergő, SZTE

Hogyan kapcsolódjunk gyermekünkhöz? Süveges Gergő előadása az SZTE-n

Hogyan kapcsolódjunk gyermekünkhöz? Süveges Gergő előadása az SZTE-n

2023. május 16.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem rektori hivatala adott otthont 2023. május 15-én este az Egyetemi Tavasz keretében megszervezett Apakulcs című előadásnak, amelyre sok apa, nagyapa és leendő apa látogatott el. A Szegedi Tudományegyetem Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpontja által szervezett eseményen Süveges Gergő újságíró, coach beszélt azokról az alapelvekről, amelyek minden apának segíthetnek jobb szülővé válni.

Az előadó hangsúlyozta: nem modellekről, mintákról, könnyen átvehető receptekről van szó, hanem munkát, odafigyelést igénylő hozzáállásról. Minden családban, minden apa-gyerek viszonyban ezek más-más módon valósulnak meg. A cél, hogy kötődés alakuljon ki. A három alapelv, három kulcs melyet kifejtett az tudás, a jóakarat és a szövetség kulcsa: Ismerd, Szeresd, Támogasd!


Süveges Gergő, SZTE

 Süveges Gergő


– Idő, energia azt megtudni, hogy mit szeret a gyerek, mi az, amivel felbosszanthatom, vagy megvigasztalhatom. Ugyanakkor arra is lehetőséget kell teremteni, hogy a csemete megismerje az apját, hogy tudjon hozzá kapcsolódni, ne legyen elérhetetlen. A második alapelv a szeretet. Ez nem érzelmet jelent, hanem egy döntést, arról, hogy akkor is jóakarattal vagyok, amikor ezt az érzelmek cseppet sem támasztják alá, amikor dühös, haragos vagyok a gyerekemre. Érdemes alkalmat teremteni arra, hogy éreztessük, hogy „fontos vagy” és, hogy az élet szép. A támogatás pedig azt jelenti, hogy biztosítom a gyereket arról, hogy ott vagyok számára, hogy bízom benne és ez fordítva is igaz. Nagy büszkeség, amikor az egyik Süveges gyerek már annyira megtanul sakkozni, hogy le tudta győzni az apját, és nem csak, hogy erre képes, de egy adott pillanatban, még hagyja is az apát nyerni – osztotta meg Süveges Gergő, újságíró, coach.


Süveges Gergő, SZTE

 Nagyapák, apák és leendő apukák is részt vettek az eseményen.


A nemzetközi családnap alkalmából tartott eseményen a résztvevők is megosztottak történeteket látszólag kis eseményekről, közös sétákról, együttlétekről, amik mind a kialakuló jó kapcsolatról árulkodnak és reményeik szerint azt a kötődést erősítik, ami egy jó az apa-gyerek viszony alapja.


Dr. Balogh Elemér, SZTE ÁJTK

 Dr. Balogh Elemér


Dr. Balogh Elemér, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Európai Jogtörténeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, tanszékvezetője, az est házigazdája zárásként megköszönte az előadónak, hogy számos tanulsággal, megerősítéssel gazdagodhattak a jelenlévők. Az est családbarátságát erősítette, hogy a szervezők gyerekfelügyelet biztosítottak.


Süveges Gergő Apakulcs című könyvét ezt követően helyben dedikálta az érdeklődőknek.


SZTEinfo


Borítókép: Süveges Gergő előadása az SZTE-n.


Fotó: Molnár Dóra