Változások a 2020-as általános felsőoktatási felvételi eljárásban

Hogyan igazolható a nyelvvizsga? Mi alapján számolják az ezért járó többletpontokat? Hogyan zajlik a pályaalkalmassági vizsga az osztatlan tanárképzésre jelentkezők esetében? Összegyűjtöttük, miként érinti a koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzet az általános felsőoktatási felvételi eljárást.

A veszélyhelyzet miatt egyes, a felsőoktatási intézményeket és hallgatókat érintő intézkedésekről szóló 101/2020. Korm. rendelet (IV.10.) felvételi eljárással kapcsolatos rendelkezései érintik a pontszámítást, a nyelvvizsga igazolását, valamint az alkalmassági és gyakorlati vizsgákat – különösen a tanár- és tanítóképzésre jelentkezők esetében.


Nyelvvizsgáért járó többletpontok


Ha a 2019/2020-as tanévben megkezdted, de a veszélyhelyzet miatt nem tudtad befejezni a komplex nyelvvizsgát, akkor a nyelvvizsga-bizonyítványodat a részvizsga eredményéből állítják ki. A 2020-as általános felvételi eljárásban a részvizsga eredményéből kiállított nyelvvizsga-bizonyítványért ugyanúgy jár a többletpont, mint a komplex nyelvvizsgáért, vagyis a B2 – középfokú – bizonyítványért 28 pontot, a C1 – felsőfokú – bizonyítványért 40 pontot kapsz. Ez a külföldi nyelvvizsgák honosítására is vonatkozik: a már meglévő részeredményt, illetve a külföldi vizsgát kell elfogadni a fentiek alapján komplex nyelvvizsgának.


Az arra alkalmas nyelvvizsga-központok online is tarthatnak vizsgákat – első körben angol és német nyelvből érhető majd el ez a lehetőség. Így ha még az idei tanévben online tudod teljesíteni akár az írásbeli, akár a szóbeli résznyelvvizsgát, akkor az általános felsőoktatási felvételi eljárásban megkapod az érte járó többletpontokat.


Hogyan igazolhatod a többletpontok?


Amennyiben már letetted a nyelvvizsgát, de a bizonyítványt a dokumentumpótlási határidőig (azaz 2020. július 9-ig) nem tudják kiállítani, akkor a felvételi eljárásban – a bizonyítvány helyett – a nyelvvizsga-központ által kiadott igazolással is igazolhatod a többletpontra való jogosultságod.


Tudnivalók a felsőoktatási intézmények által szervezett vizsgákról


Általános alapelv, hogy a személyes jelenlétet igénylő vizsgát a felsőoktatási intézményeknek lehetőség szerint úgy kell megszervezniük, hogy az ne igényeljen személyes érintkezést. Ha ez nem megvalósítható, akkor a vizsga során végig biztosítani kell a legalább 1,5 méteres távolságot.


Osztatlan tanárképzés esetében a jelentkező előzetesen megküldött motivációs levele lesz az alapja a tanárképzés pályaalkalmassági vizsgájának.


A tanító, konduktor, óvodapedagógus és csecsemő- és kisgyermeknevelő képzésben pedig a jelentkezőnek írásban kell nyilatkoznia arról, hogy nincs olyan betegsége vagy más körülmény, amely akadályozná a felsőoktatási tanulmányait.


A változásokról az intézmények a Felvi.hu-n, a Felsőoktatási felvételi tájékoztató intézményi meghirdetéseiben tájékoztatják a felvételizőket, ezért kérjük, hogy figyeld a honlapot! A változások megjelenéséről e-mailben is tájékoztatják a jelentkezőket.


Forrás: Felvi.hu


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Nagy_EvelinNagy Evelin - GYTK, gyógyszerész

Idehaza Szegeden a legszínvonalasabb a gyógyszerészképzés, ezért is jöttem az SZTE-re az ország másik feléből. Jók a tapasztalataim, bár nagyon nehéz, sokat kell tanulni, de végig lehet csinálni. Gyógyszerészekből hiány van, így ha végzünk, garantált, hogy el tudunk a diplománkkal helyezkedni.
Szucs_ViktorSzűcs Viktor - ÁOK, általános orvos

Azért jöttem Szegedre, mert szeretem a kisvárosias, barátságos egyetemeket, Budapest pedig nem ilyen. Szeretnék az embereken segíteni, érdekel ez a tudományág, a kutatások is nagyon érdekesek. Kedvesek a felsőbb évesek, a kari élet nagyon sokszínű. Mindenki jöjjön az SZTE ÁOK-ra!További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *