Változások a 2020-as általános felsőoktatási felvételi eljárásban

Hogyan igazolható a nyelvvizsga? Mi alapján számolják az ezért járó többletpontokat? Hogyan zajlik a pályaalkalmassági vizsga az osztatlan tanárképzésre jelentkezők esetében? Összegyűjtöttük, miként érinti a koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzet az általános felsőoktatási felvételi eljárást.

A veszélyhelyzet miatt egyes, a felsőoktatási intézményeket és hallgatókat érintő intézkedésekről szóló 101/2020. Korm. rendelet (IV.10.) felvételi eljárással kapcsolatos rendelkezései érintik a pontszámítást, a nyelvvizsga igazolását, valamint az alkalmassági és gyakorlati vizsgákat – különösen a tanár- és tanítóképzésre jelentkezők esetében.


Nyelvvizsgáért járó többletpontok


Ha a 2019/2020-as tanévben megkezdted, de a veszélyhelyzet miatt nem tudtad befejezni a komplex nyelvvizsgát, akkor a nyelvvizsga-bizonyítványodat a részvizsga eredményéből állítják ki. A 2020-as általános felvételi eljárásban a részvizsga eredményéből kiállított nyelvvizsga-bizonyítványért ugyanúgy jár a többletpont, mint a komplex nyelvvizsgáért, vagyis a B2 – középfokú – bizonyítványért 28 pontot, a C1 – felsőfokú – bizonyítványért 40 pontot kapsz. Ez a külföldi nyelvvizsgák honosítására is vonatkozik: a már meglévő részeredményt, illetve a külföldi vizsgát kell elfogadni a fentiek alapján komplex nyelvvizsgának.


Az arra alkalmas nyelvvizsga-központok online is tarthatnak vizsgákat – első körben angol és német nyelvből érhető majd el ez a lehetőség. Így ha még az idei tanévben online tudod teljesíteni akár az írásbeli, akár a szóbeli résznyelvvizsgát, akkor az általános felsőoktatási felvételi eljárásban megkapod az érte járó többletpontokat.


Hogyan igazolhatod a többletpontok?


Amennyiben már letetted a nyelvvizsgát, de a bizonyítványt a dokumentumpótlási határidőig (azaz 2020. július 9-ig) nem tudják kiállítani, akkor a felvételi eljárásban – a bizonyítvány helyett – a nyelvvizsga-központ által kiadott igazolással is igazolhatod a többletpontra való jogosultságod.


Tudnivalók a felsőoktatási intézmények által szervezett vizsgákról


Általános alapelv, hogy a személyes jelenlétet igénylő vizsgát a felsőoktatási intézményeknek lehetőség szerint úgy kell megszervezniük, hogy az ne igényeljen személyes érintkezést. Ha ez nem megvalósítható, akkor a vizsga során végig biztosítani kell a legalább 1,5 méteres távolságot.


Osztatlan tanárképzés esetében a jelentkező előzetesen megküldött motivációs levele lesz az alapja a tanárképzés pályaalkalmassági vizsgájának.


A tanító, konduktor, óvodapedagógus és csecsemő- és kisgyermeknevelő képzésben pedig a jelentkezőnek írásban kell nyilatkoznia arról, hogy nincs olyan betegsége vagy más körülmény, amely akadályozná a felsőoktatási tanulmányait.


A változásokról az intézmények a Felvi.hu-n, a Felsőoktatási felvételi tájékoztató intézményi meghirdetéseiben tájékoztatják a felvételizőket, ezért kérjük, hogy figyeld a honlapot! A változások megjelenéséről e-mailben is tájékoztatják a jelentkezőket.


Forrás: Felvi.hu


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Zadori_BenceZádori Bence – BTK – Kommunikáció-és médiatudomány

Szeged az Alföld fővárosa. Nem olyan nagy és túlcifrázott, mint Budapest, és ez az élmények, az ismerkedés javára szolgál. AZ SZTE pedig sokkal gyakorlatiasabb képzést ad a legtöbb egyetemnél, ami a választott szakom (kommunikáció- és médiatudomány) számára elengedhetetlen. És hogy miért a #sztekomm? Mert túlságosan érdekel a világ és ezt itt különösen díjazzák.

 


Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *