diakhitel

Diákhitel újdonságok 2020. május 1-től

Május 1-től december 31-ig az eddigi hallgatói hiteleken kívül bevezetik a kamatmentes, teljesen szabad felhasználású Diákhitel Pluszt. Az új termék a felsőoktatási hallgatók számára maximum félmillió forint, míg az innovációs- és technológiai miniszter által meghatározott felnőttképzésekben résztvevő tanulók esetén maximum 1 200 000 forintos összegben lesz elérhető. A Diákhitel Plusz bevezetésével egyidőben a Nyelvtanulási Diákhitel megszüntetésre kerül. A mostanáig felvett, 1,99 százalékos kamatozású Nyelvtanulási Diákhitelek május 1-től szintén kamatmentessé válnak a költségvetéstől kapott kamattámogatásnak köszönhetően.


A jogszabálymódosítás lehetővé teszi továbbá, hogy a felsőoktatásban tanuló többszázezer hallgató május 1-től az első szemeszterre visszamenőleg is igényelhesse a rendkívül kedvező kamatozású, szintén szabad felhasználású Diákhitel 1-et akár 350 000 forint értékben, továbbá meghosszabbítja június 15-re és december 31-re a Diákhitel1 igénylési és keretemelési határidejét, ezzel lehetővé téve a hallgatók számára további plusz források igénybevételét.


Külön döntést hozott a Kormány a szabadfelhasználású Diákhitel1 eddigi havi maximum 70 000 forintos keretének 150 000 forintra emeléséről 2020. augusztus 15-től. Ez alapján a következő felsőoktatási tanévtől a hallgatók évi akár 1 500 000 forint rendkívül kedvező kamatozású szabadfelhasználású diákhitelt igényelhetnek.


Az új szabad felhasználású, kamatmentes Diákhitel Plusz termék egyaránt szolgálja majd a felsőoktatási hallgatók és a felnőttképzés kiemelt területein tanulók finanszírozását azzal, hogy az érintetteknek 1 év türelmi idő után 5 év alatt törleszthető, költség és díjmentes hitellehetőséget biztosít. A Diákhitel Pluszt aktív jogviszonyú felsőoktatási hallgatók, illetve a felnőttképzés esetén 18. évüket betöltött, de 55 évnél nem idősebb tanulók vehetik igénybe az innovációs és technológiai miniszter által meghatározott területen. Az új terméket igénylők is jogosultak a 2018-tól bevezetett családtámogatásra, mely alapján a második gyermek megszületése esetén az édesanya diákhitelének a fele, míg a harmadik gyermek megszületése esetén a teljes diákhitel-tartozás elengedésre kerül.



  • Május 1-től december 31-ig bevezetik a Diákhitel Plusz-t, ami kamatmentes, szabad felhasználású hitel
  • A Diákhitel Plusz által felvehető összeg: felsőoktatási hallgatóknak max. 500 000 Ft, a meghatározott felnőttképzésben résztvevők számára maximum 1.200.000 Ft
  • A Nyelvtanulási Diákhitelt megszűntetik, a már felvett Nyelvtanulási Diákhitel május 1-től szintén kamatmentes lesz
  • Május 1-től a felsőoktatásban tanulók az első szemeszterre visszamenőleg is igényelhetik a Diákhitel1-et, akár 350 000 Ft értékben
  • A Diákhitel1 igénylési és keretemelési határideje: június 15. és december 31.
  • 2020. augusztus 15-től a Diákhitel1 havi maximális kerete 150 000 Ft lesz (korábban 70 000 Ft volt), így évente akár 1 500 000 Ft kedvező kamatozású, szabadfelhasználású hitelt igényelhetnek a diákok
  • A Diákhitel Plusz 1 év türelmi idő után 5 év alatt törleszthető, költség és díjmentes hitellehetőséget biztosít
  • A Diákhitel Pluszt aktív jogviszonyú felsőoktatási hallgatók, felnőttképzés esetén pedig 18. életévüket betöltött, de 55 évnél nem idősebb hallgatók vehetik igénybe.
  • A Diákhitel Pluszt igénylők is jogosultak a családtámogatásra (a második gyermek megszületése esetén az édesanya diákhitelének a fele, míg a harmadik gyermek megszületése esetén a teljes diákhitel-tartozás elengedésre kerül)

esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Tolnai_SaraTolnai Sára - JGYPK, gyógypedagógia

A gyerekek mindig is meghatározták az életem. Édesanyám óvónő, mindig csodálattal figyeltem az ő munkáját, viszont nem akartam ugyanazt az utat bejárni. Úgy gondoltam, hogy olyan pályát szeretnék választani, amiben több kihívás van, ezért választottam a gyógypedagógiát. Tanultam Budapesten is, de nem lehet összehasonlítani a kettőt. Szerintem Szeged jóval diákközpontúbb. Véleményem szerint a Szegedi Tudományegyetem megkönnyíti diákjai életét a sokféle ösztöndíj-lehetőséggel, az ingyenes tömegközlekedéssel, és ráadásul a sikeres nyelvvizsgának az árát visszatéríti. Azt hiszem, az egyetemen eltöltött esztendők lesznek életem legszebb évei.




FelsoDorottyaFelső Dorottya- SZTE-BBMK

A zenei oktatás miatt jöttem Szegedre. Már középiskolásként is itt tanultam a SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnáziumban és nagyon megszerettem Szegedet. Egyértelmű volt, hogy a Szegedi Tudományegyetemet választom. A zongoratanárnőmmel már majdnem 10 éve dolgozunk együtt. Az ő személye szakmailag és emberileg is meghatározó számomra. Szeged az otthonommá vált, hisz minden barátom itt él és sok emlék köt ide.


További hallgatói vélemények >>>