Kiemelt_doktori_kepzes

Az SZTE 19 doktori iskolájában a legmagasabb szintű képzésért

Miért az SZTE? Mert a tanulmányait folytatni kívánó diplomás fiatal a Szegedi Tudományegyetem 19 doktori iskolája közül választva vehet részt a legmagasabb szintű oktatásban, szerezhet tudományos doktori fokozatot.

A foglalkozáshoz kötődő doktori címet szereznek az egyetemek gyógyszerész, jogász és orvos szakjain végzett fiatalok, az okleveleket a diplomaosztó ünnepségeken adják át. Tudományos doktori címet a Szegedi Tudományegyetem 19 doktori iskolájában szerezhet a diplomás, a kutatómunka iránt érdeklődő fiatal.


Miért érdemes az SZTE 19 doktori iskolájának valamelyikébe jelentkezni? – kérdeztük Gingl Zoltán professzort. Az SZTE Doktori Intézet igazgatója válaszában hangsúlyozta: a doktorandusz a graduális képzés, a mesterfokozat megszerzése után azzal a tudományterülettel foglalkozhat, amely leginkább felkeltette az érdeklődését. A PhD-hallgatótól elvárás, hogy egy szűkebb tudományterületet sokkal intenzívebben műveljen, mint például egy mesterképzéses hallgató.


Doktoravato_1


– Nagy a doktorandusz szabadsága az általa művelni kívánt tudományterület kijelölésében. De nagy lehetőségek előtt áll a PhD-fokozatot megszerzett doktor is. Mivel megtanulta, miként lehet nagyon a mélyére jutni egy-egy kérdés vizsgálatának és egy probléma megoldásnak, ezt a begyakorlott módszert az élet minden területén képes lesz alkalmazni – érvelt Gingl Zoltán. A professzor hozzátette: az egyetemi oktatóktól elvárás a PhD-fokozat megszerzése, hogy a tárgyukban a lehető legalaposabb tudással rendelkezzenek. De szerinte a PhD-fokozattal rendelkező alkalmazottnak minden piaci szereplő örülhet, mert az ilyen munkatársak lesznek, akik a leghamarabb átlátják az adott terület problémáit, és az adódó feladatok megoldásában is a legalaposabban munkaerőnek számítanak.


Ki és milyen feltétellel jelentkezhet doktori képzésre? A doktori (PhD) képzés a mesterképzés folytatása, mely egyben tudományos kutatómunka végzésével is jár. Doktori képzésre a doktori iskolák témavezetői által meghirdetett kutatási témákra lehet jelentkezni évente kétszer: április 15. és május 15., illetve december 1. és december 31. közötti időszakban. A doktori iskolába jelentkezőnek felvételi vizsgát kell tennie.


PhD_avatas


Az életkor nem akadály – tudtuk meg az SZTE legutóbbi, 2016. január 12-i doktori oklevélátadó ünnepségén, hiszen a PhD-fokozat elérését bizonyító diplomát átvett 79 személy között a legfiatalabb 1990-ben, míg a legidősebb 1955-ben született.


Milyen lehetőségeket kínál az SZTE ezen a téren? A Szegedi Tudományegyetemen 19 doktori iskola működik, ami négy nagy tudományterületet fed le. A doktoranduszok oktatása 2 éves képzési és kutatási, valamint további 2 éves kutatási és disszertációs szakaszból áll. Az SZTE bölcsészettudományi, orvos- és gyógyszerésztudományi, társadalomtudományi, természet- és műszaki tudományi doktori iskoláinak a PhD-hallgatói önálló alkotómunkát is végeznek. A doktoranduszok fejlődését témavezető segíti.


A doktoranduszok állami ösztöndíja az első két évben havi 140 ezer forint, a második két évben 180 ezer forint.


Mely számokkal jellemezhető az SZTE doktori képzése? Az SZTE 19 doktori iskolájában összesen 1265 oktató, 483 témavezető, 223 törzstag közreműködik. A 2017-2018. tanévben összesen 740 PhD-hallgató célozta meg az oktatásnak eme legmagasabb szintjét. Az SZTE doktori iskoláiban 1993 óta 1537 hallgató szerzett PhD-fokozatot.


Doktoravato_2


A bölcsészettudományok területén 5, az orvos- és gyógyszerésztudományok részéről 5, a társadalomtudományok területéről 2, a természet- és műszaki tudományok részéről 7 doktori iskola működik a Szegedi Tudományegyetemen. Az SZTE 19 doktori iskolája a 12 karból 6-hoz tartozik: e képzésből az SZTE Állam- és Jogtudományi, az SZTE Általános Orvostudományi, az SZTE Bölcsészettudományi, az SZTE Gazdaságtudományi, az SZTE Gyógyszerésztudományi, valamint az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar vállal oroszlánrészt. Ám a PhD-hallgatók képzésében azok az egyetemi karok is részt vesznek, amelyeken nem működik önálló doktori iskola. Gingl Zoltán igazgató példaként említette, hogy a PhD-hallgatók képzésébenaz az SZTE Környezettudományi Doktori Iskolájában az SZTE TTIK és az SZTE Mérnöki Kar, illetve: a Klinikai Orvostudományi Doktori Iskolában az SZTE ÁOK és az SZTE Fogorvostudományi Kar, a Neveléstudományi Doktori Iskolában az SZTE BITK és az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatói egyaránt részt vesznek.


Miről tesznek esküt a doktoranduszok? „… A Veritas, Virtus és Libertas szellemében minden igyekezetemmel arra törekszem, hogy a tudományos igazságot a legnagyobb lelkiismeretességgel, szabadon, elfogulatlanul és minél hitelesebben megismerjem, szaktudományom fejlődését további munkámmal elősegítsem, ismereteimet továbbadjam és a Szegedi Tudományegyetem, valamint a magyar tudományosság hírnevét öregbítsem, megbecsülését növeljem…” – hangzik el az SZTE doktori oklevélátadó ünnepségein.


További információk a Szegedi Tudományegyetemen Doktori Intézet honlapján.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotó: Bobkó Anna


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


kartali_tunde_felveteliKartali Tünde - TTIK, biológia PhD

Újvidéken, szerb nyelven fejeztem be a mesterképzést. De mindig is szerettem volna az anyanyelvemen továbbtanulni, mikrobiológiával foglalkozni. Ezért jelentkeztem az SZTE Biológia Doktori Iskolájába. Szegedet mindig is szerettem. Régóta tisztában vagyok azzal is, hogy az itteni egyetem minőségi képzést biztosít, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékéről csak jót hallottam. Ezért választottam a Szegedi Tudományegyetem doktori képzését.





Mango_MagdolnaMangó Magdolna - ÁJTK jogász

A képzéssel kapcsolatban eddig csak pozitív tapasztalataim vannak. A tanárok korrektek, bár vannak nehéz tantárgyak, de végig lehet vinni. Szeged nagyon jó hely, a közelsége miatt is ide akartam jönni, valamint azért, mert sok ismerősöm járt ide, ők is ajánlották. Mindig is jogász akartam lenni, és úgy érzem, hogy a szegedi ÁJTK megfelelő hely erre.



További hallgatói vélemények >>>