allasborze_kiemelt_nagy

A szegedi egyetemen végzettek több mint 70 százaléka 3 hónapon belül talál állást

A legnépszerűbb vidéki egyetem, a Szegedi Tudományegyetem évek óta végez Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR)-kutatásokat. A szegedi hallgatók több mint fele azonnal elhelyezkedik, közel 90 százalékuk jó szívvel ajánlaná az SZTE-t másokkal is.



A 2010-ben, 2012-ben és 2014-ben végzett nappali tagozatos hallgatók mintegy 90 százaléka válaszolta azt, hogy ajánlaná másoknak is a Szegedi Tudományegyetemet. A válaszadók 87 százaléka beosztottként dolgozik, 13 százalékuk pedig vezetői beosztásban. 72 százalékuk diplomát igénylő állást tölt be.



Az SZTE-n megszerezhető diploma értékét jól mutatja, hogy a válaszadók több mint 70 százaléka 3 hónapon belül talál magának munkát, de ennél is jobban bizonyítja az SZTE-s végzettség munkaerőpiaci elismertségét, hogy a megkérdezettek 21 százalékának már a végzéskor volt állása, 33 százalékuk pedig azonnal talált magának munkát. 20 százalékuk 1-3 hónap, 11 százalékuk 20 hónap alatt helyezkedett el.


elhelyezkedes



Összességében elmondható, hogy a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak 92 százaléka egy éven belül talál magának állást. Az SZTE-s hallgatók harmada maradt Csongrád megyében, 33 százalékuk a fővárosban illetve Pest megyében dolgozik, 16 százalékuk a régióban helyezkedett el, a végzettek 11 százaléka pedig külföldre ment - egykori, külföldön élő diákjaink ma a LinedIn, a Sony, a Siemens munkatársai, hogy csak néhányat említsünk.

A Szegedi Tudományegyetem 12 karán számos szakirányban tanulhatnak az egyetem hallgatói, így szinte minden iparágban el tudnak helyezkedni. Korábbi hallgatóink közül a legtöbben - 18 százalék - az oktatási ágazatban találtak állást, 14 észázalékuk az egészségügyi, szociális ellátásban, 12 százalékuk dolgozik információ-kommunikáció területen, a közigazgatásban pedig egytizedük.

A hallgatók kiemelik, hogy a Szegedi Tudományegyetemen diákközpontú, gyakorlatias, az oktatás magas színvonalú, és országszerte elismert tudást d a hallgatóknak. A karokon kiváló oktatók tanítanak, a diákoknak tudományos munkára is lehetőségük van. Az egyetem az ösztöndíjak mellett számos szolgáltatással és kedvezménnyel támogatja a hallgatóit. A külföldiek előnyként jelölték meg azt, hogy mivel az SZTE-re a világ minden tájáról érkeznek diákok, az egyetem és a város közössége egyaránt sokszínű és befogadó. A megkérdezettek Szegedet is vonzó, pezsgő, barátságos városnak tartják, és azt mondták: szerettek Szegeden élni és tanulni.

A válaszokból az is kiderül, hogy a korábbi hallgatók zöme elégedett volt az egyetemmel, az SZTE Alma Mater munkáját pedig dicséri az a tény, hogy a végzés óta elégedettségük pozitív irányban változott.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Jagri_Adam_kicsiJagri Ádám – ÁOK, általános orvos

Azért választottam az SZTE Orvostudományi karát és azért ajánlom mindenkinek, mert kiváló infrastrukturális keretek között tanulhatunk, emellett szakmailag elismert és hiteles oktatók adják át a tudásukat nekünk nap mint nap. A Hallgatói Önkormányzat által szervezett szabadidős programok, mint például a színház, a mozi, illetve egyéb kulturális események a tanulás melletti kikapcsolódásban segítenek. Számos sportlehetőség is van, amit igénybe vehetünk, mint az esti úszási lehetőség, ami kiváló levezetés lehet a tanulás után.


Sisak_MagdolnaSisák Magdolna - GTK, pénzügy-számvitel

Azért jöttem ide, mert nővérem is gazdasági szakon végzett, és mondta, hogy ez előnyös a munkaerőpiacon, mert elég jó helyen tudott vele elhelyezkedni. Eddig nincsenek negatív élményeim, bár sokat kell tanulni, de tetszik nagyon a kar, és maga a szak is, ajánlom másoknak is. Diákközpontú, gyakorlatias az oktatás, hasznos ismeretekre teszünk szert.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.