kiallitas_kisstimi_nyito1

A jövőd a tét!

Nem csak középiskolások keresték a szegedi egyetemet a pályaválasztási kiállításon.

Milyen felvételi ponthatárok jellemeztek egy-egy szakot? Mit jelent a bölcsészettudomány? Pontosan mit lehet tanulni az adott képzésben? – a legtöbben ezekkel a kérdésekkel keresték fel az Szegedi Tudományegyetem (SZTE) standját. A kecskeméti pályaválasztási kiállításon a középiskolások érdeklődtek, az öregdiákok nosztalgiáztak, a szülők pedig a képzésekkel ismerkedtek. Az október végi rendezvényen kiderült: az informatika, a marketing és a média szak is igen népszerű. 

kiallitas_kisstimi_nyitoJövőd a tét!- jeligével pályaválasztási kiállítást rendeztek Kecskeméten. A kétnapos, október végi rendezvényen minden korosztály új információkkal gazdagodhatott, hiszen a választás előtt álló diákok és a pályamódosítást tervező álláskeresők számos lehetőséggel ismerkedhettek meg. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) is képviseltette magát a kiállításon, a továbbtanulással kapcsolatban a középiskolásokon kívül számos oktató, szülő, sőt, diplomás is érdeklődött az intézményről.

- Eddigi életem legjobb és legemlékezetesebb évei voltak, melyeket a szegedi egyetemen töltöttem – mesélt az Alma Materről Kocsis András, volt anglisztika szakos hallgató. – Már a diplomázás előtt megvolt a munkahelyem. Immár harmadik éve tanítok angolt Tiszakécskén, a Móricz Zsigmond Oktatási Intézményben. A most keresgélőknek azt javaslom, hogy mindenképp a szívükhöz legközelebb álló helyen tanuljanak tovább, azzal foglalkozzanak, amit az egyetem után is szívesen csinálnának. Én is így tettem és nem bántam meg a választásomat – tanácsolta a fiatalabbaknak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) standjánál nézelődve.

kiallitas_kisstimi03Az öregdiákok közül régi tanárairól érdeklődött Szalay Gábor, majd elárulta: - Szegeden regionális- és környezettan mesterképzésen tanultam, idén fejeztem be levelezőn. A munkaerő-piaci elhelyezkedésemben, bízom benne, segíteni fog ez a tudás. Teljesen más területen dolgozom jelenleg, ettől függetlenül: sokkal szélesebb ismeretek birtokában vagyok a mesterképzés által. Remélem, hogy ezt a tudást idővel sikeresen fogom alkalmazni.

A kiállítás forgatagában számos középiskolás érdeklődött az SZTE standjánál. A legtöbben az eddigi felvételi ponthatárokra voltak kíváncsiak, ám egy-egy szak is nagyító alá került. Volt, aki arról kérdezősködött, mit jelent a bölcsészettudomány, milyen képzési területeket foglal magába. A legnépszerűbb egység a Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) volt. Bár a közgazdaság is sokakat érdekelt, a marketing szak vitte a prímet. A jogi képzés szintén előkerült, mások a bölcsészettudományi karon oktatott pszichológiáról és a médiáról szerettek volna többet megtudni.

A humán irány mellett tette le voksát például a kecskeméti Katona József Gimnázium végzőse, Mészáros Anna. - Szegedre szeretnék menni mindenképpen. Leginkább azért, mert közel van, de szimpatikus az egyetem és a város is. Az ismerőseimtől szintén pozitív visszajelzéseket kaptam eddig – mondta az SZTE-ről a középiskolás lány.

Oktatók is tájékozódtak a Szegedi Tudományegyetemről, hiszen akadt, akinek több diákja készül ebbe az intézménybe. - Természetesen a diákok ismerik a szegedi egyetemet. A tanulóink nagy része az informatikáról gondolkodik, hiszen szakiskola vagyunk. A média iránt most kezdtek el érdeklődni, ez egy új trend. Jó visszajelzések érkeztek a régiektől is, korszerű és modern eszközökkel tanulhatnak az SZTE-n – mesélt tapasztalatairól Toldi Levente, a kiskunmajsai Dózsa György Gimnázium tanára.

Szabóné Sánta Julianna elárulta: - Jelen pillanatban is készülnek diákjaink Szegedre, a régiek pedig visszajárnak hozzánk. Persze, nagy a különbség az egyetemi és a középiskolás élet között: önállóbbak a felsőoktatásban a diákok, ám ezzel együtt s felelősség- és kötelességtudatuknak is erősnek kell lennie ahhoz, hogy ezt a szabadságot jól tudják használni – figyelmeztette a fiatalokat a kecskeméti Katedra Gimnázium, Informatikai és Művészeti Szakközépiskola és Kollégium igazgatóhelyettese.

Az SZTE-t képviselő hallgatók pedig így foglalták össze tapasztalataikat: - Két dolog miatt volt hasznos ez a kiállítás. Egyrészt, mert több harmadikossal találkoztam, aki még bizonytalan azzal kapcsolatban, mit válasszon. Másrészt, mert sokan megfordultak a standunknál az eggyel idősebb, vagyis a harminc-negyven éves korosztályból, akiknek már van diplomájuk, de szeretnének még valamit tanulni. Támpontokat kerestek ahhoz, hogyan is induljanak el ezen az úton - mondta Bagi Noémi, marketing mesterszakos hallgató.

Évfolyamtársa, Fekete Gábor mást emelt ki. - Nagyon fontosnak tartom, hogy az egyetem minden ilyen rendezvényen megjelenjen és bebizonyítsuk: képesek vagyunk részt venni a fiatalok jövőjének kialakításában.

A Szegedi Tudományegyetem összevont egyetemi nyílt napot is tart november 24-én a Tanulmányi és Információs Központban, amelyről részletes információk a www.u-szeged.hu/nyiltnap internetes oldalon olvashatók.

Kiss Tímea

 

 


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Szolga_Valentina_kicsiSzolga Valentina – GYTK, gyógyszerész

Már gimnáziumban is Szegedre jártam, így szinte egyenes út vezetett az SZTE-re. Mórahalmi vagyok, így az SZTE helyileg közel van, Szegedet pedig egy vonzó, gyönyörű városnak tartom. Ami nagyon pozitív számomra, hogy a képzés rendkívül gyakorlatorientált, és az egyetemi rangsorokban is jó helyezéseket érünk el.


Sokacz_ZsofiaSokacz Zsófia - SZTE-BBMK

Kiskoromban nagyon szerettem a zenét, zongorázni kezdtem, majd kilenc évesen eldöntöttem, hogy zongorista leszek. Egy zenei táborban ismerkedtem meg az akkori tanárommal, általa pedig a jelenlegi zongoratanárnőmmel. Nekik köszönhetem, hogy felvettek a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karra. Szeged mindig is vonzott, hisz gyönyörű város és több barátom is tanul itt. Zenepedagógia és zenepszichológia mellett, tanításgyakorlatunk is van, így általános és középiskolásokat oktathatunk. Az itt töltött éveim alatt szenvedélyemmé vált a tanítás. A jövőben, zeneiskolában szeretnék dolgozni.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.