szesz

Tovább nőtt a Szegedre jelentkezők száma

A 2009-es tavaszi felvételi időszakhoz képest ezerrel többen, 19 079-en választották továbbtanulásuk helyszínéül a Szegedi Tudományegyetemet, amely továbbra is a legnépszerűbb vidéki felsőoktatási intézmény, s országos összesítésben is csak az ELTE előzi meg.

Az SZTE a legnépszerűbb vidéki egyetem! A 2010-2011-es tanévre benyújtott több mint 140 ezer jelentkező közül – az adatok április 10-i feldolgozottsága szerint – 26 739-en választották az ELTE-t, 19 079-en az SZTE-t, a harmadik legnépszerűbb intézmény pedig a Debreceni Egyetem lett 18 946 felvételizővel. A statisztikák áttekintéséből kitűnik, hogy folytatódott az az elmúlt években megfigyelhető tendencia, hogy a diákok körében a kisebb vidéki főiskolák rovására növekszik a nagy tudományegyetemek népszerűsége.

A Szegedre jelentkezők több mint fele, 10 875 diák az SZTE-t jelölte meg első helyen, 2009-ben ez a szám 10 159 volt. Nappali tagozatra alapképzésre vagy egységes osztatlan képzésre 12 271-en adták be jelentkezésüket az SZTE-re, mesterképzésen pedig 3270-en kívánnak továbbtanulni Szegeden. Államilag támogatott képzésre – amely országos keretszáma a tavalyi évhez hasonlóan 56 ezer – 17 054-en jelentkeztek a vidék legnépszerűbb egyetemére.

Az SZTE-n belül a legtöbb potenciális gólyával a Bölcsészettudományi Kar büszkélkedhet, ahova 5167-en – közülük 2375-en első helyen – jelentkeztek. A képzeletbeli dobogó második helyén szinte holtversenyben a Természettudományi és Informatikai Kar (4683 jelentkező) és a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (4640 jelentkező) áll. A jogi karon 2482-en, a Gazdaságtudományi Karon 2011-en, az orvosi fakultáson pedig 1574-en szeretnének továbbtanulni. Jelentősen – több mint száz fővel – nőtt a jelentkezők száma az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon (1215 felvételiző), is kiválóan szerepelt a Mérnöki Kar is, a szegedi műszaki fakultást a 2009-es 784-hez képest idén 929-en választották. Azoknak a fiataloknak a számai is emelkedett, akik Szegeden szeretnék megszerezni az immár doktori címmel járó gyógyszerész végzettséget, a GYTK-ra 562-en adták be jelentkezésüket. A Fogorvostudományi Karon 477-en, a vásárhelyi Mezőgazdasági Karon pedig 353-as tanulnának tovább. Bár az SZTE legkisebb kara, mégis kiugróan – a 2009-es 196-ról 338-ra – emelkedett a Zeneművészeti Karra jelentkezők száma.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Ujvari_Greta_kicsiÚjvári Gréta – MK, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnöki Msc

Bács-Kiskun megyéből jöttem, és mivel nem szerettem volna nagyvárosba menni, Szeged ideális választásnak tűnt. Azért maradtam az SZTE-n mesterképzésen, mert az alapszakon megszerettem az egyetemet, és kiváló oktatókkal találkoztam. Nagyon jó volt a közösség is, ami a mérnöki kart illeti, igazi kis családias hangulatról tudok beszámolni. A kar számos lehetőséget kínál a hallgatóknak a munka, a gyakorlatok terén is, akár duális képzést is választhat az érdeklődő.


Tóth EnikőTóth Enikő – ÁOK – orvos

Szeretem Szegedet, nagyon barátságosak az emberek. A TIK-ben jó tanulni, ugyanis a hatalmas babzsákok, a klíma és a jó internet miatt kényelmesen lehet itt eltölteni a hosszú órákat. Szerintem nagyon színvonalas a képzésünk is, és egy versenyképes diplomát fogunk kapni. Élvezzük, hogy gyakorlatias az oktatás.





További hallgatói vélemények >>>