tik2Szóljunk hozzá!

23%-kal több gólya a Szegedi Tudományegyetemen

Csaknem 8000 elsőéves kezdheti meg felsőfokú tanulmányait szeptembertől a Szegedi Tudományegyetemen.

Az idei felvételi eredmények szerint a szegedi intézmény az államilag finanszírozott és a költségtérítéses képzések tekintetében is jelentősen növelni tudta hallgatói létszámát, így a tavalyi évhez képest 23%-kal, szám szerint 1788 fővel többen nyertek felvételt az egyetem valamely szakára.


A több mint tizenhétezer jelentkező közül 7920-an már biztosan a Szegedi Tudományegyetem polgárai lesznek szeptembertől a július 23-án nyilvánosságra hozott 2009-es felvételi ponthatárok alapján. A 2008-ban felvett 6132 elsőéves hallgatói létszámhoz képest ez 23%-kal több újdonsült szegedi egyetemistát jelent, ami országos szinten is kiemelkedő növekedésnek számít. A normál felvételi eljárás végén, így idén az államilag támogatott képzésekre 25%-kal (5890 fő) jutottak be többen, míg a költségtérítéses hallgatók keretszáma a tavalyi 1713-hoz képest 2030-ra nőtt.


„Joggal lehetünk büszkék az idei felvételi eredményeinkre: idén csaknem 20%-kal többen szerettek volna bekerülni a Szegedi Tudományegyetemre, több mint tízezren pedig első helyen jelölték meg az intézményt, és a felvettek számát tekintve is jelentős növekedést értünk el. Ráadásul ez a 7920 fős elsőéves létszám még bővülhet is, hiszen augusztus 10-ig a pótfelvételi keretében további jelentkezőknek lesz lehetőségük bekerülni a vidék legnépszerűbb egyetemére” – hangsúlyozta Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a csütörtöki ponthúzó kapcsán.


A pótfelvételi eljárás keretében az egyetem több mint 100 szakjára még várhatóan további 300-400 hallgató kerülhet be. A pótfelvételi jelentkezés július 27-től augusztus 10-ig történik postai feladás esetén, de lehetséges az elektronikus jelentkezés (e-jelentkezés) is. A jelentkezési lapokat a kari tanulmányi osztályokon személyesen kell átvenni, de leadni nem lehet ott, hanem a lapon feltüntetett címre kell elküldeni (az Oktatási Hivatalba). Ahol személyes megjelenést írnak elő, ott a hirdetményben megjelent időpontban (aug. 19-28. között) és helyen meg kell jelenni személyesen. Aki nem jelenik meg, kizárja magát a pótfelvételi folyamatból. A pótfelvételi „vonalhúzás” aug. 29-én lesz.



esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Honti_Szilard_felveteliHonti Szilárd - JGYPK, testnevelő-edző

Világéletemben sportoltam, ezért fontos volt számomra, hogy segíthessem a diákokat már fiatal korukban az egészségesebb életmód felé orientálni. Ehhez nagyon komoly támogatást nyújtanak a szakmailag felkészült tanárok és a sokrétű képzés, hiszen a tanulmányok alatt minden sportba betekintést kapok. Mindenki, aki szereti a sportot és valóban ezzel akar foglalkozni később, itt megtalálja a számításait. Csak ajánlani tudom mind az egyetemet, mind pedig a szakot a fiatalabbaknak.



Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *