Freshmen-2

Orientációs hét segíti a több mint 1000 új nemzetközi hallgató beilleszkedését az SZTE-n

A 2021/22-es tanévben várhatóan több mint 1000 külföldi hallgató kezdi el tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Velük összesen több mint 4000 nemzetközi hallgató tanulhat a Tisza-parti városban. A nemzetközi gólyák beilleszkedését az intézmény Orientációs héttel segíti.

A nemzetközi gólyák szeptember első hetén eligazítást kapnak a beiratkozással kapcsolatban, megismerkednek a Neptun tanulmányi rendszer használatával és a kurzusfelvétellel, valamint a diákigazolvány-igénylésének menetével. Azt is megtudhatják, hogyan találhatják meg a legmegfelelőbb albérletet, valamint, hogy merre étkezhetnek és szórakozhatnak Szegeden. Kulturális programokon vehetnek részt, a tárlatvezetéstől kezdve a tematikus sétákig, amelyeknek az a célja, hogy megismerhessék a Tisza-parti város hagyományait, történelmét.

 

Prof. Dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese a nemzetközi hallgatók gólyaesküje előtt tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a legnépszerűbb kar a nemzetközi hallgatók körében a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar volt. A nem orvostudományi területeket választó diákok közül a legtöbben a Gazdaságtudományi-, a Bölcsészet-és Társadalomtudományi, illetve az Állam- és Jogtudományi Karra nyertek felvételt. A gólyák közül legtöbben Iránból, Spanyolországból, Japánból, Kínából és Törökországból érkeztek.

 

A beilleszkedésüket támogató Orientációs hetet 2021. szeptember 6-án délelőtt, a Szegedi Tudományegyetem Központi Épületének dísztermében, Dr. Bene Tamás, az SZTE NKI igazgatója nyitotta meg.


Az igazgató hangsúlyozta: az idei év több szempontból is különleges a Szegedi Tudományegyetem életében. Az oktatási intézmény 2021-ben ünnepli elődintézményének, a kolozsvári magyar tudományegyetem alapításának 440., szegedi befogadásának 100. évfordulóját. Az SZTE Szenátusa 2021. január 25-én egyhangúlag támogatta, hogy Dr. Karikó Katalint Doctor Honoris Causa címmel tüntessék ki. A világhírű biokémikus a díszdoktori címről szóló oklevelet 2021. szeptember 4-én, a 2021/22-es tanévnyitó ünnepségen, - amely egyben az Országos Felsőoktatási Tanévnyitó, valamint az SZTE Centenáriumi Rendezvénysorozatának nyitó eseménye is volt - Prof. Dr. Rovó Lászlótól, a Szegedi Tudományegyetem rektorától vette át.



Az első félévben a nemzetközi mobilitási programoknak köszönhetően, azaz az ERASMUS+ és az IISMA, indonéz kormányprogram keretében 201 külföldi hallgató érkezett az SZTE-re. Közülük az ERASMUS programmal 176 hallgató tanul majd az Egyetemen, akik 13 ország, 62 városának, 76 egyeteméről érkeztek.

 

A magyar kormány keleti irányba való nyitásának köszönhetően az SZTE új ösztöndíjprogramot is indított. A Stipendium Hungaricum Ösztöndíj segítségével több, mint 200 külföldi hallgató érkezik az Egyetemre, 81 országából. Közülük a legtöbben a természettudományi-, gazdasági és bölcsészettudományi szakokat választották. A diákok Jordániából, Laoszból és Mongóliából jöttek.

 

Az oktatási intézmény nemzetközi palettáját tovább színesíti a különböző intézményi keret-megállapodások által beiratkozott hallgatók névsora is.

 

Ezen felül a Szegedi Tudományegyetem közel 500 külföldi hallgató beiratkozását várja az önköltséges alap-, mester vagy doktori képzésekre is, a világ 69 országából. Közülük a legtöbben várhatóan a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karon kezdik meg tanulmányaikat az idei évben. Az önköltséges képzésekre a leginkább Dél-Koreából, Iránból, Izraelből, Japánból, Kínából, és Indonéziából érkeztek hallgatók.


SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Sahin-Tóth István


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták



Marton_DorinaMárton Dorina - GTK, pénzügy-számvitel

Mindig is nagyon szerettem a matematikát és a történelmet, így orientálódtam a Gazdaságtudományi Kar felé. Ráadásul a nővérem is itt tanult és ő még jobban motivált ez irányba. A várost külön kiemelném diákbarát jellege miatt. Nagyon szeretem a szakomat, és tudom, hogy közgazdászdiplomával bárhol elhelyezkedhet az ember, akár külföldre is.




Fulep_GaborFülep Gábor - ÁOK, általános orvos

Több oka van annak, hogy a Szegedi Tudományegyetemre járok orvosi karra. Az egyik legfontosabb, hogy mindig nagyon jókat hallottam az itteni képzésről, a másik az, hogy Budapestre nem szerettem volna menni, mert már volt tapasztalatom a fővárosi életformáról. Szeged egy vidéki nagyváros, ahol kedvesebbek az emberek, összetartóbb a diákság, ez a tapasztalatom. Mindig is a kémia és biológia állt hozzám közel, ezért nem volt kérdéses számomra a továbbtanulás. A gyakorlati lehetőségeket külön kiemelném az SZTE Általános Orvostudományi Karán, mindenkinek csak ajánlani tudom!

További hallgatói vélemények >>>