Nyito_20201112_Festo_MK

Stratégiai együttműködésben az SZTE Mérnöki Kar és a Festo Kft.

Az automatizálástechnikában vezető szerepet betöltő Festo Kft. és a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara – online, a digitalizációs lehetőségeket kihasználva – stratégiai megállapodást kötött.

A ’90-es évekre nyúlik vissza Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara, azon belül a Műszaki Intézet, illetve annak jogelődjei és a Festo Kft. együttműködése: az élelmiszeripari gépészmérnök hallgatók a Vezérléstechnika tantárgy gyakorlati részét a partnercég eszközein sajátították el. Az elmúlt évek eszközfejlesztése eredményeként a kft. további pneumatika, elektropneumatika készleteket, MPS állomást szerzett be, és lehetővé tette, hogy az SZTE MK mechatronikai mérnök, gépészmérnök és műszaki menedzser szakos hallgatói az ott megszerezhető tudással egyre inkább megfeleljenek a nagy iparvállalatok igényeinek.

 

A hazai piacon vezető szerepet tölt be a Festo Kft. az automatizálástechnikában a pneumatikus elemek és rendszerek, valamint az azokat kiegészítő elektronikus gyártmányok értékesítésében. A Festo cég Németországban három gyártó telephellyel rendelkezik, az egész világon további 34 országban vannak gyárai, közülük az egyik legnagyobb Magyarországon, Budapesten működik. Ez a Festo-AM Gyártó Kft., amely mint globális gyártóközpont a sűrítettlevegő-előkészítő egységek, vákuumtechnikai termékek és pneumatikai hengerek széles választékát állítja elő, részben saját műszaki tervezőközpontjának fejlesztései alapján.


MK_20201112_Festo

 

– A mai trendeknek megfelelően az egyetemi oktatás egyre közelebb kerül az elméleti tudás mellett a konkrét, az iparvállalatok által támasztott gyakorlati ismeretek átadásának irányába – beszélt a cégekkel való együttműködések fontosságáról Dr. Bíró István, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar dékánja.

 

Az SZTE Mérnöki Karon 100 fölött van azoknak a hallgatóknak a száma, akik részt vesznek a programban. Az oktatás a társadalmi szerepvállalás jegyében valósul meg, annak érdekében, hogy minél több magasan kvalifikált, komplex tudással rendelkező szakembert tudjunk átadni az iparnak, egyben sikeres életpálya- és karrierépítést biztosítani a hallgatók részére – beszélt az együttműködés kölcsönös előnyeiről Dr. Sárosi József, az SZTE Mérnöki Kar stratégiai és fejlesztési dékánhelyettese.

 

A németországi központú Festo céget 1925-ben alapították. Napjainkra olyan világméretű csoporttá fejlődött, amelyhez 61 önálló Festo vállalat tartozik, több mint 250 telephellyel. A Festo termékei és szolgáltatásai 176 országban vannak jelen. Szakterülete az automatizálástechnika, a pneumatikus és elektromos hajtástechnika, valamint az ipari automatizálástechnikai képzések és továbbképzések. A cég küldetése, hogy az automatizálástechnika vezető konszernje legyen, és vevőivel szoros partneri viszonyban, a legmagasabb színvonalú kompetenciával és szakértelemmel oldja meg a felmerülő feladatokat.

 

– Napjainkban iparközeli, gyakorlatközpontú oktatásra van szükség, ebben támogatja a Festo az egyetemi képzést. Ez még csak a kezdet, melynek első lépcsője az ipari elismerésre számot tartó igazolások beépítése az oktatásba. Innen tudunk majd közösen tovább építkezni – nyilatkozta Siszer Tamás, aki a Festo Didactic képviseletében volt jelen a 2020. november 12-i online térbe költöztetett megbeszélésen.

 

– Cégünk nemzetközi szinten mindig nagy hangsúlyt helyezett az oktatásra, ez az értékteremtő tevékenység teszi lehetővé az ipari fejlődést, a felemelkedést. Az Ipar 4.0, a digitalizáció a jelenben kezdődő, és a jövőben kiteljesedő technológia, ennek terjesztésében veszünk most részt közösen az SZTE Mérnöki Karral – vázolta az edukáció fontosságát Szövényi-Lux Márton, a Festo Kft. ügyvezető igazgatója.

 

A stratégiai együttműködés célja, hogy versenyképes tudással lépjenek ki az egyetem kapuján az SZTE MK hallgatói, s ebben az edukációban a Festo Kft. is részt vesz: tanfolyammal, oktatási eszközökkel hozzá fog járulni a partnercég a szegedi egyetem mérnökhallgatói életpályájának kialakításához, a versenyképes szakképzettség megszerzéséhez.

 

SZTEinfo – Újvári Gréta


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták

Holecska_ZoltanHolecska Zoltán – BTK, történelem

Az egyetemválasztáskor több szempontot is figyelembe vettem. Az egyik legfontosabb köztük az volt, hogy erős legyen az érdeklődési területem kutatása. A másik pedig, hogy megfizethető legyen az ottani élet. Szegeden teljesült az, amit vártam: sokkal olcsóbb, mint Budapest, és a tanulmányaimat is magas színvonalon folytathatom. Ráadásul közel van az otthonomhoz, Békéscsabához is. Így egy év után úgy érzem, nem bántam meg a döntésemet, mert Szeged egy igazán élhető, diákbarát város.

Jagri_Adam_kicsiJagri Ádám – ÁOK, általános orvos

Azért választottam az SZTE Orvostudományi karát és azért ajánlom mindenkinek, mert kiváló infrastrukturális keretek között tanulhatunk, emellett szakmailag elismert és hiteles oktatók adják át a tudásukat nekünk nap mint nap. A Hallgatói Önkormányzat által szervezett szabadidős programok, mint például a színház, a mozi, illetve egyéb kulturális események a tanulás melletti kikapcsolódásban segítenek. Számos sportlehetőség is van, amit igénybe vehetünk, mint az esti úszási lehetőség, ami kiváló levezetés lehet a tanulás után.

További hallgatói vélemények >>>