IMG_3743_2

Hálózatos művészetpártolás – bővíti együttműködését az SZTE BBMK és a Szegedi Szabadtéri

Mesterkurzusok a zene- és a képzőművésznek készülő hallgatók számára, 24 kamarakoncert évente és Best of Diploma kiállítás. Minderre lehetőséget kínál az a stratégiai együttműködés, amit a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar dékánja és a Szegedi Szabadtéri igazgatója ismertetett a nyilvánossággal. A partnereket arról is kérdeztük, hogy milyen eredményekkel kecsegtet e hálózatosodás a művészeti képzésben.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bartók Béla Művészeti Kar (BBMK) és a Szegedi Szabadtéri stratégiai megállapodást kötött. Az erről szóló szerződést a napokban aláírta dr. Nátyi Róbert dékán és dr. Herczeg Tamás, a Szabadtéri igazgatója. A két vezető a szegedi Reök-palotában 2019. október 11-i sajtótájékoztatóján számolt be az SZTE BBMK és a Szegedi Szabadtéri között már meglévő kapcsolat bővüléséről.


IMG_3749

 

 

Túl a tantermeken

 

Az ország meghatározó és a régióban legmagasabb szintű zeneművészeti oktatással foglalkozó képzőhelye a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar. A korábban csak zeneművészettel foglalkozó képzőhely 2019-es művészeti karrá alakulást követően további területeken is indít majd szakokat. Így az SZTE BBMK vizuális művészeti és előadó-művészeti tanszékekkel bővül.

 

– A REÖK – Regionális Összművészeti Központtal már létezik az SZTE Bartók Béla Művészeti Karnak egy lazább együttműködése: a zenész növendékek évek óta próbálhattak az itteni szabad termekben. Ezt a kapcsolatot jóval magasabb szintre emeli a 2019. október 11-i sajtóeseményen bejelentett stratégiai együttműködési megállapodás – ismertette az előzményeket dr. Nátyi Róbert. A Szegedi Tudományegyetem BBMK dékánja ide kapcsolódó példaként előre vetítette, hogy a kari épület felújításának időszakában a tan- és próbatermekkel kapcsolatos gondjaik megoldásában változatlanul igénybe szeretnék venni a Reök-palota gyönyörű tereit. Sőt: itt – új programként – havonta 2 alkalommal kamarakoncerteken mutatkozhatnak be az SZTE BBMK tanszékei, növendékei és művésztanárai.


IMG_3747

 

Valamennyi előadóművészeti műfajban, s nem csupán nyáron – például a Szegedi Szabadtéri Játékok időszakában – hoz létre produkciókat a Szegedi Szabadtéri, az ország legnagyobb és egyik legjelentősebb kulturális intézménye. A Szabadtéri üzemelteti a régió legjelentősebb képzőművészeti kiállítóhelyét, a REÖK – Regionális Összművészeti Központot is.

 

– Jelentős lépést teszünk a művészeti oktatás és felsőfokú képzés támogatása felé, amelynek alapja, hogy művészeti kurátorunk, dr. Nátyi Róbert az SZTE művészeti kara dékánjaként a zene-, a vizuális- és az előadóművészeteknek is megcélozta azon tengelyét, amely olyan hiányzó tudást és szakmákat emel be a felsőoktatásba, mint például a hang-, vagy a világítástervező, vagy a színházi előadások grafikai-vizuális tervezője – fogalmazott dr. Herczeg Tamás. – Infrastrukturális és szellemi erőforrás a Szegedi Szabadtéri. Az SZTE BBMK képzéseit támogatja, de profitál is az együttműködésből a Szabadtéri – hangsúlyozta az igazgató, aki szerint a szegedi egyetem művészeti kara a régión túlmutató művészeti-szellemi innovációt képvisel.

 

 

Az összművészet jegyében

 

– A művészeti ágak összekapcsolására remek teret és lehetőségeket kínált eddig is a REÖK – Regionális Összművészeti Központ. Az analógia a Szegedi Szabadtéri és az SZTE BBMK együttműködésére a regionális intézmény és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) közötti keretszerződés – ismerte el kérdésünkre válaszolva dr. Nátyi Róbert. Az SZTE BBMK dékánjaként és a Reök-palotában kurátoraként is dolgozó művészettörténész újságírói kérdésre válaszolva elmondta: e két szerepkör egymást erősítheti. Példaként említette a MOME növendékeinek Best of Diploma kiállítását. Az SZTE BBMK jövőbeli képzőművész diplomásainak ugyanúgy teret ad majd a REÖK, mint például a magánének tanszék különböző diplomakoncertjeinek. Sőt: az SZTE BBMK diplomás zenészei és énekesei fölléphetnek a Szegedi Szabadtéri Játékok újszegedi színpadán is.


IMG_3752

 

A közönséget és az SZTE BBMK hallgatóit, művésztanárait érintő, a Reök-palota tereiben megvalósuló programokkal kapcsolatos információk eljuttatását a Szegedi Szabadtéri vállalta.

 

– A mesterkurzusok hozzájárulnak a zeneművészeti képzés színvonalának a növeléséhez. E tapasztalat alapján – a gyakorlati képzés erősítésének jegyében – a képzőművészettel foglalkozó leendő hallgatók számára is szervez majd mesterkurzusokat az SZTE BBMK – mondta a dékán. Példaként említette, hogy ennek az ügynek a Reök-palotában kiállító olyan jelentős művészeket szeretnének megnyerni, mint mondjuk Aknay János Kossuth-díjas festő és szobrász.

 

A stratégiai együttműködés mögötti lehetőségek, a részletek kidolgozásához és finomításához a következő hónapokban hozzájárulhatnak az SZTE BBMK tanszékei is.


IMG_3754

 

– Közös művészeti konferenciák, kiadványok születhetnek Szeged e két intézménye közötti stratégiai megállapodásnak köszönhetően – tette hozzá dr. Herceg Tamás, aki 2013, a Szegedi Szabadtéri igazgatójává választása óta folyamatosan foglalkozik művészetelméleti kérdésekkel is. – Együttműködő partnereink közül például a MOME díszlet és jelmeztervező, valamint a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem látványtervező szakos hallgatói bekapcsolódnak a nyári Szegedi Szabadtéri Játékok produkcióinak a megvalósításába.

 

 

Távlati célok

 

– Bővíthető az együttműködés hálója – jelentette ki dr. Nátyi Róbert. – Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar hallgatói közül a kurátornak tanulók eddig is csatlakozhattak a REÖK-kiállítások önkéntes tárlatvezetői közé. A gyakorlati képzés erősítésének jegyében az SZTE BBMK meglévő együttműködéseit – például Szeged és a térség kulturális intézményeivel, köztük a Szegedi Nemzeti Színházzal, a Szegedi Szimfonikus Zenekarral – formalizálja, hálózattá szervezi.


IMG_3734

 

Szeged mint egyetemi város nemzetközi szinten is egyedülálló eredményeket érjen el a művészeti oktatás és képzés területén, elősegítve a régió versenyképességét és kulturális fejlődését! – fogalmazták meg óhajukat, összegezték a sajtótájékoztató főszereplői az általuk vezetett intézmények közös távlati céljait.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Bobkó Anna


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Major_AttilaMajor Attila - ZMK, magánének

Azért jöttem erre a szakra, mert itt olyan tanárok tanítanak, akiket nagyra tartok. Maga a szak a tanszékvezető, Temesi Mária tanárnő miatt vonzó, hiszen sok lehetőséget kínál arra, hogy elsősként operában szerepelhessek, ez pedig kezdőként hatalmas lehetőség és megtiszteltetés. A ZMK-n a tanár-diák kapcsolat nagyon szoros, hiszen ez a pálya nagyon tanárfüggő. Én itt megtaláltam Andrejcsik István operaénekes személyében azt a mestert, akivel a legtöbbet tudtam eddig fejlődni.




Tóth EnikőTóth Enikő – ÁOK – orvos

Szeretem Szegedet, nagyon barátságosak az emberek. A TIK-ben jó tanulni, ugyanis a hatalmas babzsákok, a klíma és a jó internet miatt kényelmesen lehet itt eltölteni a hosszú órákat. Szerintem nagyon színvonalas a képzésünk is, és egy versenyképes diplomát fogunk kapni. Élvezzük, hogy gyakorlatias az oktatás.





További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *