kiemelt_tudomanyok_fovarosa_2017

Az SZTE a Tudományok Fővárosa kiállításon

Az SZTE is részt vett a Tudományok Fővárosa 2017 elnevezésű, természettudományt és technológiai innovációt népszerűsítő interaktív kiállításon 2017. szeptember 23-án a fővárosi Várkert Bazárban.

A STEM (természettudomány, technológia, műszaki tudományok és matematika) fókuszú rendezvényen a látogatók drónokat, robotokat és számos további érdekességet csodálhattak meg a kiállítók jóvoltából. A fesztivál célja nem kisebb volt, mint a tudomány és a tudományos pálya népszerűsítése, a legfrissebb kutatási eredmények bemutatása. E célhoz illeszkedve népszerűsítette az SZTE műszaki képzéseit és az ezekhez kapcsolódó kutatásait. Az eseményre több mint 10 ezer ember látogatott el.


Tudomanyok_Fovarosa_2017_2


Az SZTE önálló standjánál az érdeklődők természettudományi kutatásokat népszerűsítő szakmai kiadványokkal és a szegedi egyetemi hallgatók által tervezett és gyártott versenyautókkal ismerkedhettek meg. Így például az SZTE Mérnöki Kar, valamint a Természettudományi és Informatikai Kar együttműködésével készült STECO Shell Eco Marathon versenyautót (a csapatvezető oktatók: Dr. Kokavecz János (TTIK), Dr. Péter Szabó István (MK); csapattagok: Gyulai Zoltán, Gyurkó Csilla, Horváth Gábor, Kele Péter, Kun Péter, Seres Imre, Terhes Péter, Varga Erik) és a Mérnöki Kar Airrari pneumobilját (a csapatvezető oktató: Dr. Péter Szabó István; csapattagok: Gyulai Zoltán, Gyurkó Csilla, Kósa Norbert, Kun Péter) is kipróbálhatták.



A szegedi egyetem standjánál a STEPP Hungarian Laser Cluster képviselője az ELI ALPS lézeres kutatóközponthoz kapcsolódó hálózatfejlesztési és képzési feladatokra és lehetőségekre hívta fel a látogatók figyelmét.


A rendezvény megnyitóján többek között Dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár is részt vett. Elmondta: a technológia területei gyorsabban fejlődnek, mint azt gondolnánk. „Az az ország, amely nem száll be idejében a fejlesztési folyamatba, le fog maradni a versenyben. Magyarország úgy döntött, hogy beszáll” – nyilatkozta az államtitkár. Hozzátette: Magyarország részt kíván venni az autonóm autók kutatásában és fejlesztésében is, ezt tesztkörnyezet létrehozásával segíti.


Tudomanyok_Fovarosa_2017
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetők.
 

„A tudomány egy olyan fantasztikus dolog, melynek eredményeire, például egy drónra vagy robotra egyik pillanatban még rácsodálkozunk egy rendezvényen, a következőben pedig már a mindennapi életünk szerves részévé válik” – mondta el Bartók Marcell a Vízió Budapest tudománykommunikációval foglalkozó ügynökség vezetője, a rendezvény főszervezője. „Magyarországon abban a speciális helyzetben vagyunk, hogy az egyetlen igazán kiaknázható erőforrásunk a szürkeállomány, amit csak akkor tudunk igazán kihasználni, ha a Tudományok Fővárosához hasonló rendezvényeken a fiatalok megismerkednek azzal, hogy a tudományok igenis izgalmasak, a kutatói, fejlesztői pálya pedig valós alternatíva” – tette hozzá a főszervező.


SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Monori CsengeMonori Csenge – BTK – néprajz

Azért jelentkeztem Szegedre, mert az SZTE egy nagyon kiemelkedő és jó hírű egyetem. Az oktatás rendkívül színvonalas. Nagyon szeretek ide járni, mert sok rendezvény szól a hallgatóknak, amelyeken igazán jól ki lehet kapcsolódni a tanulás mellett is. Nálunk különösen jó a közösség is, tanulás szempontjából nagyon segítőkész mindenki.





mendezMatheus Vasconcelos Goes Mendes – ÁOK: orvos

Brazíliából érkeztem, de nagyon otthonosan érzem magam Szegeden. Rengeteg hasznos tudásra tettem itt szert, amihez a jól felszerelt laborok és a modern könyvtári környezet is hozzájárult. A város nyüzsgő mégis biztonságos, jó az életminőség és minden segítséget megkapunk a beilleszkedéshez. Legyen szó tanulmányi ügyintézésről vagy szálláskeresésről.



További hallgatói vélemények >>>