20170915_N9654_kdzs_SZTE-FOK_kezdo

Szép jövő előtt a tízéves SZTE Fogorvostudományi Kar

A szegedi fogorvosképzés közel 70 éves, ugyanakkor a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kart 10 éve alapították. Ezekre a fordulópontokra is emlékeztek az I. Szegedi Fogorvos Találkozó és Konferencia programján. Az SZTE FOK szeptember 30-i kari napja előtt a dékánt a jövőről is kérdeztük.

Fogászati ellátás 1924-ben 3 egységkészülékkel kezdődött Szegeden. Így az itteni fogorvosképzés – időrendben, Budapest után – a második Magyarországon. Minderre emlékeztek az először 2016. szeptember 30-án megrendezett Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar Napján is. Azért épp ezen a napon, mert ilyenkor fölidézik: Hattyasy Dezső egyetemi tanárt 1949. szeptember 30-án az akkori egészségügyi minisztérium nevezte ki a szegedi egyetem „Fog és Szájbeteg Klinika” élére, amelyet a ma Tisza Lajos körút 64. számúnak nevezett, egykor szanatóriumnak készült épületben helyeztek el.

 

 

Tisztelet az elődöknek

 

Az SZTE FOK tisztelettel emlékeztet az elődökre: az első kari napon avatták fel a szegedi egyetem egykori fogorvos rektora, Dr. Tóth Károly emléktábláját is.


FOK_2_dekan

– A magyarországi fogászat két jeles alakja – Fazekas András professzor és Vajdovics István professzor – annak az1964-65. tanévben végzett évfolyamnak a tagja, amely elmondhatja magáról: ők, 16-an az elsők, akik kifejezett „fogorvos” diplomát vehettek át – utalt az SZTE FOK honlapjáról is elérhető intézménytörténetre a dékán. Dr. Laczkóné dr. Turzó Kinga kiemelte elődei – köztük a kart két cikluson át vezető Prof. Dr. Nagy Katalin – érdemeit. 2012-ben alakultak ki a fogászat főbb szakterületeihez kötődő tanszékek.

 

– A tanszéki struktúra megerősítését tekintettem dékáni időszakom egyik fő célkitűzésének. Segíteni kívántam a tanszékvezetőket abban, hogy minél többet foglalkozhassanak az utánpótlás neveléssel. A Szegedi Fogorvosképzésért Alapítványon keresztül támogatjuk fiataljainkat a továbbképzési lehetőségekben, például konferenciaszereplésekben is – hangsúlyozta.

 

 

Gyakorlatorientált a szegedi fogorvosképzés

 

Az angol nyelvű képzés 2004-ben 4 hallgatóval indult, ami 2017-ben 49 fősre bővült. Diákcsere és oktatói együttműködés révén 12 egyetemmel alakított ki Erasmus-kapcsolatot az SZTE FOK.


Turzo_K_dekan_jj


Hatszoros-hétszeres a túljelentkezés az angol nyelvű programunkra. Ennek egyik oka, hogy gyakorlatorientált a szegedi fogorvosképzés: már a harmadéves medikusok is foglalkozhatnak betegekkel, oktatói felügyelettel – emelte ki Dr. Laczkóné dr. Turzó Kinga.


Biológiából, kémiából, fizikából magas szintű tudással, 425 ponttal lehetett bekerülni legutóbb az SZTE FOK-ra.

 

Életpálya modellt igyekszünk mutatni a fogorvos hallgatóknak. Hiszen a magánpraxisok jó bérezése elszippanthatja a legjobbakat, ami veszélyezteti a felsőoktatási képzés és kutatás utánpótlását – mutatott rá az összefüggésre az SZTE FOK dékán.

 

Az SZTE FOK alumni mozgalmát is erősíti, hogy több mint 300 fogorvos vett részt a 2017. szeptember 15-16. közötti programon. Az I. Szegedi Fogorvos Találkozó és Konferencia az SZTE FOK és az SZTE ESZK közös dentálhigiénikus képzésére is ráirányította a figyelmet. Az SZTE Rektori Épülete adott otthont a rendezvénynek, melyet megtisztelt jelenlétével – többek között – prof. dr. Szabó Gábor rektor és dr. Fendler Judit kancellár is.


Megnyito_j


A konferencián a megelőzéstől a fogbeültetésig számos érdekes téma újdonságait ismertette a 33 előadó, köztük több külföldi is. A fiatalok számára jelentett bemutatkozási lehetőséget a 18 részes poszter szekció. Az SZTE Rektori Épülete fogadta be a nagyszabású, az SZTE FOK kari napjához kapcsolódó rendezvényt. A hagyományteremtő őszi konferenciára az Amerikai Egyesült Államoktól kezdve Németországon át az Egyesült Királyságig érkezett előadó. A 21. század fogorvoslásról szóló szekcióban a medikusok is szerepet kaptak.


A hagyományteremtő céllal életre hívott rendezvényről további információ az SZTE FOK honlapján olvasható.


 

Új épület 2020-ra

 

A kutatómunka bővült, amióta a Tisza Lajos körút 86. számú épületet is használhatja, mert megvásárolhatta az SZTE FOK. Így ugyanis – az új tantermek mellett – orál-biológiai kutatólabort alakíthattak ki.

 

Négy pályázati siker is gyarapítja az SZTE FOK rangját. Ezek közül az intézmény vezeti, a szájüregi daganatok mikrobiológiai vizsgálatát célzó projektet. Természetesen OTKA pályázatok is segítik a kutatómunkát.

 

SZTE_FOK_epuletek
Az SZTE FOK jelenlegi két épülete.
 


– Hetvenéves gondunk oldódhat meg azzal, hogy EFOP 422-es pályázta révén 1,3 milliárd forintot nyert az SZTE, amit a szegedi Vasas Szent Péter utcai épület felújítására költhet. Így várhatóan 2020 nyarára 1300 négyzetméterrel nagyobb alapterületen dolgozhatunk, több kezelőegységet és fantomlabort alakíthatunk ki, helyükre kerülnek a betegellátó funkciók – sorolta a kubatúrával kapcsolatos reményeit az SZTE FOK dékánja.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Domonkos Sándor, Kiss-Dózsai Zsuzsanna,Vadász Anna


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Spitzer BarbaraSpitzer Barbara – BTK – anglisztika

Szeged és a Szegedi Tudományegyetem is nagyon diákközpontú. Sokkal gyakorlatiasabb az oktatás, mint más egyetemeken, és rengeteg lehetőséget kínál a hallgatóinak. Ugyanez elmondható a városról is, hiszen rengeteg kedvezményt adnak a diákoknak, melyekkel nagyon sokat lehet spórolni. Így pedig egy kicsit az egyetemista élet is könnyebbé válik.






Horvath_TamaraHorváth Tamara - TTIK, biológia mesterszak

2007-ben kezdtem el az egyetemet, azért pont Szegeden, mert nagyon jó híre van, illetve nagyon dicsérik az oktatást. Jó a fiatal társasági élet. Csak pozitív tapasztalatam vannak, sok emberrel lehet megismerkedni, nagyon kellemes csalódás volt az azóta eltöltött pár év. Az oktatás és a kutatás is világszínvonalú a TTIK-n, olyan ismeretekkel vérteznek fel bennünket, melyek birtokában jó eséllyel indulunk a munkaerőpiacon.



További hallgatói vélemények >>>