2024. május 23., csütörtök

modellvaltas_kezdolap

Tájékoztató az Egyetem fenntartóváltozásával kapcsolatban

A Szegedi Tudományegyetem legfőbb döntéshozó szerve, az Egyetem Szenátusa 2021. január 29-i ülésén hozzájárult ahhoz, hogy az Egyetem költségvetési intézményből közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé alakuljon át.


Ezzel a döntéssel egy olyan út nyílt az egyetem, a város és a régió számára, mely új lehetőségeket rejt és egy siker irányába tartó utazásra indítja intézményünket.

 

A Szenátus döntését megerősítve az Országgyűlés 2021. április 27-én elfogadta azt a törvénycsomagot, amellyel - többek között - a Szegedi Tudományegyetem fenntartójának váltásához is megadta a jogszabályi keretet.

 

2021. augusztus elsejével kezdetét veheti az Egyetem életének új fejezete. Ebben a rendszerben az alapító által meghatározott feladatok ellátásának a biztosításához szükséges infrastruktúra és vagyon az Egyetem saját tulajdonába kerül. Ezáltal lehetőség nyílik egy rugalmasabb és szabadabb gazdálkodási és beszerzési rendszer kialakítására, csökkenő adminisztrációs terhek és egyszerűbb döntéshozatali mechanizmusok mellett. Mindezt egy olyan felsőoktatási intézményben tehetjük meg, amely jelenleg is a világ és Európa legjobbjai közé tartozik.


Célunk, hogy tovább öregbítsük méltán ismert és elismert Egyetemünk hírnevét.A Szegedi Tudományegyetem fenntartóváltásához kapcsolódó legfontosabb jogszabályok:


2021. évi IX. törvény a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról


2021. évi XXIII. törvény a Szegedi Tudományegyetemért Alapítványról, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem részére történő vagyonjuttatásról