Bezár

books-digital

Vadonatúj tudománynépszerűsítő sorozat indul!

Vadonatúj tudománynépszerűsítő sorozat indul!

2024. március 11.
2 perc
„Digitális társadalom” címmel vadonatúj rendezvénysorozatot indít az SZTE IKIKK Digitális Társadalom Kompetenciaközpontja a Somogyi-könyvtárral együttműködésben.

Az új rendezvénysorozat keretein belül havonta egy alkalommal hallgathatnak az érdeklődők izgalmas előadásokat a digitális világ humán, jogi és gazdasági vonatkozásairól, kihívásairól a Digitális Társadalom Kompetenciaközpont munkájában részt vevő humán és társadalomtudományi kutatóközösségek szakembereitől.

A sorozat nyitóelőadásának vendége Prof. dr. Sándor Klára, a kompetenciaközpont szakmai vezetője.

Az előadás időpontja: 2024. március 27. szerda 17.00-18.30
Az előadás címe: Digitális humanizmus – a bölcsészettudományok helye a digitális világban
Az előadás helyszíne: Somogyi-könyvtár 1. emeleti olvasóterme, 6720 Szeged, Dóm tér 1-4.
Előadónk: Sándor Klára nyelvész, kultúrtörténész, az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi tanár (SZTE BTK), a Digitális Társadalom Kompetenciaközpont szakmai vezetője

Az előadáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
GYORS REGISZTRÁCIÓ ITT.

„A »digitális« szóról sok minden eszünkbe szokott jutni, de a »humanizmus« nemigen – sokkal inkább az ellentétei: elbutulás, értékvesztés, a valódi kapcsolatok pusztulása, talmi csillogás hajszolása, kiégés, függőség és így tovább.
Egy éve számos elismert tudós, szakértő figyelmeztetett, hogy a mesterséges intelligencia használatának megnyitása, ha lehet, még tovább fog rontani a helyzeten.
A másik oldalról azt halljuk, hogy milyen kívánatos a társadalmi digitalizálódás: egyre több minden intézhetünk kényelmesen, sorban állás nélkül, nem kell már egy recept miatt bemenni a rendelőbe, a mesterséges intelligencia segítségével olyan betegségek deríthetők ki, amelyek másképp még sokáig rejtve maradtak volna, a diákoknak élménnyé lehet tenni az oktatást, ha igazodunk az ízlésükhöz és digitális tananyagot, játékos feladatokat tervezünk nekik.
Kinek higgyünk? Mit higgyünk el? Mit gondoljunk minderről – és főként: hogyan cselekedjünk a tanításban, magánéletünkben?
Ezekről a kérdésekről szeretnék szempontokat fölvillantani, hiszen a megoldásoktól még nagyon messze járunk. De a közös gondolkodást máris el kell kezdenünk, hogy ne legyen végképp késő.”

Az előadást minden érdeklődőnek jó szívvel ajánljuk!
Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

További részletek itt.

GYORS REGISZTRÁCIÓ ITT.