Bezár

hirlevel_marcius

Megjelent a Projektmenedzsment Igazgatóság nemzetközi pályázatokról, eseményekről szóló hírlevele

Megjelent a Projektmenedzsment Igazgatóság nemzetközi pályázatokról, eseményekről szóló hírlevele

2024. március 06.
11 perc

 

Pályázati felhívásokhoz kapcsolódó hírek:

 

WIDENING- Clean Energy Transition Partnership

Felhívjuk az energetikai kutatás és innováció területén érdeklődő pályázók figyelmét arra, hogy a HE Clean Energy Transition Partnership (CETP) 2023-as pályázati felhívásai kapcsán megnyílt a lehetőség WIDENING-re, amelynek lényege, hogy az 1. pályázati szakasz nyertes konzorciumai nem eligibilis tagjaikat új tagokra cserélhetik le a pályázat 2. szakaszában.

Javasoljuk, hogy az érdeklődő magyar pályázók jelentkezzenek a CETP matchmaking platformjára Clean Energy Transition Partnership - Home (b2match.io), mivel a konzorciumok elsődlegesen ezt az adatbázist használják a partnerkereséshez. A kapcsolatfelvétel közvetlenül zajlik a partnerkereső konzorcium és a potenciális új partner között.


A CETP Call 2023 keretében az alábbi területeken lehetett pályázni: direct current (DC) technologies; energy system flexibility: renewable production, storage, system integration; advanced renewable technology for power production, CCEUS, hydrogen and renewable fuels; heating and cooling technologies; geothermal energy technologies; integrated regional energy systems; integrated industrial energy systems, clean energy integration in the built environment.

 

Clean Hydrogen JU Partnership (beadási határidő: 2024. április 17.)

A Clean Hydrogen JU Partnership január 17-én közzétette 2024-es pályázati felhívásait. A felhívás költségvetése 113 millió €. A hidrogén völgyek létrehozására külön 60 millió € áll rendelkezésre. A 20 pályázati felhívás témakörei: megújuló hidrogén előállítás (5); hidrogén tárolás és beszállítás (5); hidrogén szállítás (4); fűtés-hűtés (2); horizontális témák (2); hidrogén völgyek (2).


A felhívások az EU Funding & Tenders Portálon elérhetők: Call for proposals 2024 – Open - European Commission (europa.eu)


A Clean Hydrogen Partnership 2024. január 26-án információs nap keretében bemutatta be a 2024-es pályázati felhívásokat és a pályázati konstrukciót, kitérve az új lump-sum költségvetési modellre is. Az információs nap anyagai elérhetők partnerség honlapján. https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Clean_Hydrogen_Partnership_Infoday_2024

 

BATT4EU (beadási határidő: 2024. április 18.)

A 4 felhívás fókuszában a fenntarthatóságot és körforgásosságot előmozdító újrahasznosítási technológiák valamint a klímasemlegességet támogató új energiatechnológiák. A pályázati felhívások a funding and tenders portálon érhetők el Funding & tenders (europa.eu).


Bővebb információt a partnerségről a BEPA honlapján találnak: BATT4EU (bepassociation.eu)

 

AGROECOLOGY 1st CALL OPEN


Pre-proposal beadási határidő: 2024. április 26. 14:00 CEST
A partnerség fő célja, hogy felgyorsítsa az ökológiai megközelítés átvételét a mezőgazdasági művelésben a meglévő tudásbázis szélesítésével a mezőgazdaságban alkalmazott ökológiai módszerek hasznosságával kapcsolatban, valamint hosszú távú, helyspecifikus és a valós gyakorlatban működő kísérleti és innovációs helyek létrehozásával (living lab), amelyek könnyen alkalmazható gyakorlati módszereket generálnak.

További információ: https://agroecology.ptj.de/call1


Megjelent a DESCA konzorciumi modellszerződés új verziója


A DESCA (szakértői együttműködés a konzorciumi modellszerződés kialakítására) 15 éves fennállásának megünneplése mellett megjelentette a Horizont Európa együttműködésekre szabott konzorciumi szerződés modell 2.0-ás verzióját, amely a tételes költség elszámolású projektek mellett külön kitér a lump sum finanszírozású projektek specifikumaira.

A DESCA-ról és az új DESCA HE 2.0-ás verziójú konzorciumi szerződésminta újdonságairól szóló átfogó előadás az alábbi linken érhető el.

Az új DAESCA HE 2.0-ás konzorciumi szerződésminta és magyarázata az alábbi linken érhető el.

 

Virtual Worlds – pilot projekt tender


Az EU virtuálisvilág-stratégia és az előkészítés alatti Horizont Európa partnerség keretében felmerült kérdések kapcsán az Európai Bizottság pilot projekt tendert publikált a virtuális világ és a web 4.0 technológiák kihívásainak és irányítási modelljének vizsgálatára.

További információ: A space for the Metaverse tender tájékoztató.

 

Új következő generációs internet (NGI) pályázat: Open web search


Az OpenWebSearch projekt két pályázati felhívást nyitott meg: az egyik adatközpontokat ösztönöz az Open Web Search and Analysis Infrastructure (OWSAI) bevezetésére, az ott elérhető adatok hasznosítására, kutatásra és innovatív alkalmazásokra (50-100.000 €), míg a másik az OWSAI infrastruktúra hosztolására keres partnereket (100-150.000 €) (határidő: 2024. ápr. 4).

 

Kaszkád finanszírozás a Cloud-Edge-IoT területén


Megjelent a NebulOuS projekt kutatóknak és innovátoroknak szóló felhívása, a meta OS és komponenseinek felhasználási esetekkel való validálására kínál 150.000 € anyagi és szakmai támogatást (határidő: 2024. ápr. 17).

 

Partnerkeresési lehetőségek, események, információs napok:

 

Folyamatosan frissülő áttekintő oldalak:


az aktuális Horizon Europe információs napokról és tájékoztató eseményekről: https://nkfih.gov.hu/hivatalrol/hazai-nemzetkozi-kfi-hirek/europai-unios-kfi-informacios-napok

a nyitva álló partnerkereső rendezvényekről és felületekről: https://nkfih.gov.hu/hivatalrol/hazai-nemzetkozi-kfi-hirek/europai-unios-kfi-partnerkereso-rendezvenyek


az Európai Bizottság által 2023. októberében szervezett “Horizon Implementation Days”-ről, mely a Horizont Európa projektek megvalósításában résztvevőknek (projektkoordinátoroknak, projektpartnereknek), és a Horizont Európa pályázatok és projektek iránt érdeklődőknek szól: https://nkfih.gov.hu/hivatalrol/hazai-nemzetkozi-rendezvenyek/horizont-europa-projektek-megvalositasa


szakmai rendezvények gyűjtőoldal: A különböző európai uniós kutatás-fejlesztési és innovációs pályázati programokhoz (köztük a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogram programterületeihez) kapcsolódó kiemelt szakmai rendezvényeket ajánljuk figyelembe ezen a gyűjtőoldalon. Ezek a szakmai rendezvények kiváló lehetőséget biztosítanak a kapcsolatépítésre, a jövőbeli együttműködési lehetőségek feltérképezésére, konzorciumok létrehozására és a legújabb ágazati és szakpolitikai trendek megismerésére. https://nkfih.gov.hu/hivatalrol/hazai-nemzetkozi-kfi-hirek/europai-unios-kfi-szakmai-rendezvenyek

 

A HorizontPéntek10 webinársorozat az NKFIH Horizon Europe NCP csapat rendezvénysorozata, amelyen minden héten péntek délelőtt 10-11 óra között a Horizon Europe keretprogram érdekes témáiról, aktuális felhívásairól nyújtunk áttekintést, gyakorlati ismereteket. https://www.horizonteuropa.nkfih.gov.hu/horizont-europa-program/rendezvenyek/horizontpentek10

 

A HorizontPéntek10 sorozat következő alkalma:


Digitális és infokommunikációs partnerségi felhívások – CHIPS JU, Smart Networks and Services JU és CHIST-ERA

Az infokommuniációs területen futó Chips (KDT utód) és Intelligenes hálózatok és szolgáltatások (SNS) közös vállalkozások, valamint a CHIST-ERA pályázati felhívásainak bemutatása.

Időpont: 2024. március 1., péntek, 10:00-11:00

Részletek és regisztráció: https://nkfih.gov.hu/horizontpentek10/IKT2024

 

Könnyen érthető, praktikus angol nyelvű összefoglaló készült a magyar szereplők helyzetéről a tanácsi határozat kapcsán:

https://nkfih.gov.hu/for-the-applicants/hungary-in-horizon-europe/everything-you-need-to-know

 

V4+WB RMA Network Plus projekt – ingyenes webinár

Időpont és helyszín: március 7., online.

A meghívott előadók a szellemi tulajdonjog védelmét és a technológiatranszfer témakörét dolgozzák fel. A projekt a Visegrádi Alap támogatásával valósul meg.

Bővebb információ és a regisztrációs link itt érhető el: https://hetfa.eu/v4wbrmanetworkplus/webinars/

 

AGROECOLOGY 1st CALL INFORMATION WEBINAR

Időpont és helyszín: 2024. március 5. 10:00 – 13:00 CEST, online
A webinárium fő célja az új partnerség bemutatása, valamint a pályázat-benyújtási rendszer működésének ismertetése.

További információ: https://agroecology.ptj.de/call1

CETP webinar series: Unlocking the Power of Clean Energy Innovation with Living labs - Part 2: From Prototypes to Validation with End-users

Időpont és helyszín: 2024. február 29, 13:00-15:30, online

Az első rész (Part 1: Design Thinking and Living Lab Essentials) megtekinthető online a CETP honlapján regisztrációt követően.

Bővebb információ és regisztráció: Webinar Series: Unlocking the Power of Clean Energy Innovation with Living Labs - Part 2: From Prototypes to Validation with End-users | CETPartnership

 

SolarPower Summit 2024

Időpont és helyszín: 2024. március 4-5., Brüsszel

A rendezvény keretében közel 450 résztvevő, köztük az Európai Unió döntéshozói valamint az ipar magas szintű képviselői vitatják meg az ágazati szakpolitika stratégiai kérdéseit.

Bővebb információ és regisztráció: SolarPower Summit 2024 - SolarPower Europe

 

3rd Europe CCUS & Hydrogen Decarbonisation Summit 2024

Időpont és helyszín: 2024. március 13-14., Brüsszel

Több mint 300 résztvevő, döntéshozók, szabályozók, az ipar kulcsszereplői, valamint kutatók vitatják meg a széndioxid-hasznosítás lehetőségeit az iparban, és annak hozzájárulását az ipar szénmentesítéséhez.

Bővebb információ: Europe CCUS & Hydrogen Decarbonisation Summit 2024 - FECC

 

Battery Technology Expo Central Europe

Időpont és helyszín: 2024. március 14., Prága

A Central Europe Hub keretében Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Csehország mutatja be a régió stratégiáját.

Bővebb információ: batterytechexpocentraleurope.com

 

WindEurope

Időpont és helyszín: 2024. március 20-22., Bilbao

Több mint 250 előadó 40 szekció keretében vitatja meg a szektor stratégiai kérdéseit.

Bővebb információ: Conference - WindEurope Annual Event 2024

Regisztráció: Registration - WindEurope Annual Event 2024

 

Matchmaking a Hydrogen Days 2024 keretében

Dátum és helyszín: 2024. március 22., Prága

A Hydrogen Days 2024 keretében lehetőség lesz partnerkeresésre. A részvétel regisztrációhoz kötött.

Bővebb információ: https://www.hydrogendays2024.cz/

Regisztráció: https://www.hydrogendays2024.cz/registration/

 

European Green Deal Data Space Webinar

Időpont és helyszín: 2024. március 6., online

Az Európai Bizottság a DEP program keretében számos szektorális adattér bevezetését támogatja, és gyakran elvárás, hogy a Horizon Europe adatokkal kapcsolatos pályázatai ezekkel az adatterekkel együttműködjenek. A zöld megállapodással kapcsolatos pályázat hamarosan megnyílik. A webinárium betekintést ad a területen megjelenő pályázatról, az elvárt fejlesztésekről. A webinárium során a pályázók projektötleteket, a pályázathoz releváns kompetenciákat prezentálhatnak.

További információ: Green Deal Data Space Webinar

 

2nd European Mission Forum (EMIF)

Időpont és helyszín: 2024. március 7., Brüsszel

Az Európai Bizottság belga elnökségi rendezvényeinek részeként a 2. European Mission Forum (EMIF) egyrészt bemutatja az EU Mission Citizen Observatory and the Mission Data Platform aktuális eredményeit, másrészt lehetőséget nyújt a TRAMI projekt keretében megvalósult transznacionális együttműködések ismertetésére. A délután folyamán megrendezésre kerülő workshopok pedig lehetőséget nyújtanak egy mélyebb eszmecserére a kormányzati szereplők, a magánszektor képviselői és a lakosok között.

Bővebb információ: https://www.trami5missions.eu/2nd-european-mission-forum-emif
 

Bioeconomy Changemakers Festival

Időpont és helyszín: 2024. március 13.-14., Brüsszel

A fesztivál célja, hogy rávilágítson arra, milyen kihívások előtt áll Európa biogazdasága, és motiválja a fiatalokat, hogy segítsenek megőrizni a bolygónk egészségét. Az esemény célja továbbá, hogy az Európai Bizottság véleményt gyűjtsön a Bioeconomy Strategy and Action Plan aktualizálásáról is.
További információ: https://research-and-innovation.ec.europa.eu/news/all-research-and-innovation-news/save-date-bioeconomy-changemakers-festival-take-place-brussels-13-14-march-2024-2023-12-13_en

 

EuroHPC Summit

Időpont és helyszín: 2024. március 18-21., Antwerpen

Az EuroHPC Közös Vállalkozás idei éves konferenciájára a belga EU elnökség alatt kerül sor. A konferencián többek között a szuperszámítógépek és kapcsolódó területek – mint az energiahatékonyság, a mesterséges intelligencia, a kvantumtechológiák, digitális ikrek, chipek – fejlődését, kihívásait, hatásait és szakpolitikai fejleményeit vitatják meg.

További információ:  EuroHPC Summit

 

United Nations Water Conference

Időpont és helyszín: 2024. március 22.-24., New York

A víz a fenntartható fejlődési célok, valamint az emberek és a bolygó egészsége és jóléte szempontjából kulcsfontosságú természeti erőforrás, melynek megőrzése mindannyiunk érdeke. A konferencia a fentiek érdekében öt különböző témájú interaktív panelből épül fel, melyek közül kettő szorosan kapcsolódik a Water4ALL Partnerség célkitűzéseihez is (Water for Cooperation: transboundary & international cooperation, Water Action Decade: Accelerating the implementation of the objectives).

További információ: https://sdgs.un.org/conferences/water2023

 

EUCNC & 6G Summit

Időpont és helyszín: 2024. június 3-6., Antwerpen

Az EU 5G és 6G fejlesztéseit, kutatási és innovációs kihívásait tárgyaló éves konferencia idén a belga EU elnökség égisze alatt kerül megrendezésre.

További információ: EUCNC & 6G Summit

 

European Quantum Technologies Conference (EQTC) 2024

Időpont és helyszín: 2024. november 18-20., Lisszabon

Az európai kvantumtechnológiai zászlóshajó program éves rendezvénye, az EQTC bemutatja a zászlóshajó program fő tudományos és technológiai pilléreinek kutatási és innovációs tevékenységeit és eredményeit, valamint az európai és a globális kvantumtechnológiai ökoszisztéma legújabb fejleményeit.

További információk: hamarosan a Kvantum Zászlóshajó program oldalán

 

Info session – Alliance for Language Technologies and Open-Source Foundation Models

Időpont és helyszín: 2024. március 5., online

Az online információs napon a DEP program nyelvi technológiák és az MI modellek pályázati felhívásairól és a hamarosan megnyíló – a Horizon Europe jövőbeni MI felhívásait is támogató – partnerkereső platformról lesznek előadások. A webinárium során a pályázók projektötleteket, a pályázatokhoz releváns kompetenciákat prezentálhatnak.

További információ: LT, LLM, OS, AI online információs nap

 

Circular Bio-based Economy Joint Undertaking Info Day 2024

Időpont és helyszín: 2024. április 23., Brüsszel

Az információs nap délelőttjének témája a pályázati felhívások szabályainak és feltételeinek, valamint a benyújtási és értékelési kritériumoknak a bemutatása. A következő szekcióban a CBE JU szakértői és értékelői a korábbi felhívások tapasztalatai alapján bemutatják, hogyan néz ki egy jól megírt pályázat. Ezt követően pedig a résztvevőknek lehetőségük lesz feltenni kérdéseiket is.

Bővebb információ: https://www.cbe.europa.eu/news/register-cbe-ju-info-day-2024

City-to-City Exchanges: online matchmaking event

Időpont és helyszín: 2024. március 11., online

A City-to-City Exchanges program lehetőséget nyújt arra, hogy egy város, ami a fenntartható városfejlesztés terén kihívásokkal néz szembe, csatlakozzon egy olyan uniós tagállamból származó másik városhoz, amelyik viszont kellő szakértelemmel rendelkezik a probléma megoldásához. A European Urban Initiative azon túl, hogy pénzügyi támogatást nyújt, egy szakértő moderátort is kijelöl, aki segít az operatív feladatok koordinálásában. Az online eseményen lehetőség nyílik arra, hogy a résztvevők jobban megismerjék a programot, valamint jó alapot teremt a networkingre és a tapasztalatcserére is.
További információ: https://horizoneuropencpportal.eu/stage/city-city-exchanges-online-matchmaking-event

 

EIT Urban Mobility: Call for experts

Jelentkezési határidő: 2024. március 22.

Az EIT Urban Mobility szakértők jelentkezését várja a különböző mobilitási témában beérkező pályázatok értékelésére. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy magyar szakértők is részt vegyenek a bírálati folyamatban, hiszen ez kiváló lehetőség arra, hogy tapasztalatot szerezzenek, mire kell odafigyelni majd a pályázatok benyújtása során.

További információ: https://www.eiturbanmobility.eu/call-for-expression-of-interest-selection-of-a-framework-expert-evaluators-rapporteurs-and-external-observers-2/