Bezár

hirlevel_marcius

Megjelent a Projektmenedzsment Igazgatóság legújabb hírlevele

Megjelent a Projektmenedzsment Igazgatóság legújabb hírlevele

2024. március 25.
9 perc

A nemzetközi pályázatok kapcsán a Projektmenedzsment Igazgatóság a következő hírekről, eseményekről nyújt tájékoztatást.

Pályázati felhívásokhoz kapcsolódó hírek:

Horizon Results Booster free services

Jelentkezési határidő: 2024. május 7.

Az Európai Bizottság támogatásával a Horizon Results Booster ingyenes támogató szolgáltatásokat nyújt az FP7, a Horizont 2020 és a Horizont Európa keretprogram által finanszírozott, lezárt és folyamatban lévő uniós kutatási projektek számára, az alábbi területeken: disszemináció, hasznosítás, üzleti terv kidolgozása, piacra vitel.

További információ: https://cinea.ec.europa.eu/news-events/news/apply-now-horizon-results-booster-free-services-2024-02-28_en

Pilot Project: Fostering energy transition in the fisheries sector

Beadási határidő: 2024. június 11.,17:00 (CEST)

Az Európai Bizottság közzétett egy új, a halászati ágazatban az energetikai átállást elősegítésére hivatott demonstrációs kísérleti projektre vonatkozó pályázati felhívást. Ez egy olyan demonstrációs halászhajó kísérleti projektjének finanszírozására irányul, amelyet alternatív meghajtási technológiákkal és más megoldásokkal szerelnek fel az energiateljesítmény javítása, valamint a kibocsátások és a víz alatti zaj csökkentése érdekében.

További információ: https://cinea.ec.europa.eu/funding-opportunities/calls-proposals/pilot-project-fostering-energy-transition-fisheries-sector-demonstrator-fishing-vessel_en

CEF Transport Alternative Fuels Infrastructure Facility (AFIF) call for proposal

Beadási határidő: 2024. szeptember 24., 17:00 (CET)

A felhívás célja az alternatív üzemanyag-ellátási infrastruktúra kiépítésének támogatása, hozzájárulva a közlekedés széndioxid-mentesítéséhez a TEN-T hálózaton. Az AFIF második szakasza (2024-2025) az alternatív üzemanyag-infrastruktúra kiépítéséről szóló új rendeletben (AFIR) meghatározott, az Európai Unió fő közlekedési folyosóin és csomópontjain nyilvánosan hozzáférhető elektromos töltőállomásokra és hidrogéntöltő állomásokra vonatkozó célkitűzéseket, valamint a ReFuelEU légiközlekedési és a FuelEU tengeri szállítási programban meghatározott irányelveket is támogatja.

További információ: https://cinea.ec.europa.eu/funding-opportunities/calls-proposals/cef-transport-alternative-fuels-infrastructure-facility-afif-call-proposal_en

Partnerkeresési lehetőségek, események, információs napok:

Folyamatosan frissülő áttekintő oldalak:

A HorizontPéntek10 webinársorozat az NKFIH Horizon Europe NCP csapat rendezvénysorozata, amelyen minden héten péntek délelőtt 10-11 óra között a Horizon Europe keretprogram érdekes témáiról, aktuális felhívásairól nyújtunk áttekintést, gyakorlati ismereteket. https://www.horizonteuropa.nkfih.gov.hu/horizont-europa-program/rendezvenyek/horizontpentek10

A HorizontPéntek10 sorozat következő alkalmai:

  • Artificial Intelligence (AI) in Science Guide
    • Az alkalom keretében arról az újonnan megjelent útmutatóról adnak tájékoztatást, amely a generatív mesterséges intelligenciának a kutatásban való felelős felhasználására vonatkozó, a Horizont Európa projektekre is érvényes irányelveket tartalmazza.
    • Időpont: 2024. április 5., péntek, 10:00-11:00
    • Részletek és regisztráció: https://nkfih.gov.hu/horizontpentek10/AIinScience 
 

Könnyen érthető, praktikus angol nyelvű összefoglaló készült a magyar szereplők helyzetéről a tanácsi határozat kapcsán:

https://nkfih.gov.hu/for-the-applicants/hungary-in-horizon-europe/everything-you-need-to-know

A magyar-lengyel-litván-szlovén brüsszeli kutatási irodák online információs eseményt szerveznek a COST hálózatokról április 19-én 10.00-kor. Csatolva küldjük az esemény programját.

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az eseményre itt lehet regisztrálni.

Europe united against old and new pandemics (cluster 1), aka Conference on Preparedness

Időpont: 2024. május 14.-15., Helyszín: Antwerpen

A rendezvény fő célja annak a megvitatása, hogy Európa felkészültebb legyen jövőbeli pandémiák esetén. Bemutatásra kerül a 2025-ben induló Pandemic Preparedness Partnerség alapjául szolgáló Strategic Research and Innovation Agenda (SRIA) is. További információ: https://belgian-presidency.consilium.europa.eu/en/events/europe-united-against-old-and-new-pandemics-cluster-1-aka-conference-on-preparedness/

The convergence of technologies enabling R&I for the healthcare of the future

Időpont: 2024. május 28.-29., Helyszín: Brüsszel

Az esemény témája, hogy a kutatási eredmények, adatok és technológiai fejlesztések hogyan használhatóak fel a legjobban az egészségügyben.

További információ: https://belgian-presidency.consilium.europa.eu/en/events/the-convergence-of-technologies-enabling-ri-for-the-healthcare-of-the-future/

16th International Advanced Battery Power Conference

Időpont: 2024. április 9-11., Helyszín: Münster

A háromnapos konferencia témája az akkumulátorfejlesztések és azok felhasználása. A rendezvény első napjának központi témája az akkumulátortechnológiák, aminek keretében a résztvevők megismerhetik a legújabb technológiai fejlesztéseket. További információk: https://battery-power.eu/en/

5th Iceland Geotermal Conference

Időpont: 2024. május 28-30., Helyszín: Reykjavík

A konferencia célja felhívni a figyelmet a geotermikus energiában, mint az egyik fő alternatív energiaforrásban rejlő lehetőségekre, és a geotermikus energiával kapcsolatos kutatási és innovációs eredmények is bemutatásra kerülnek.

A konferencia keretében konzorciumi partnerek keresésére (B2B matchmaking) is lehetőség nyílik az Enterprise Europe Network Iceland szervezésében.

További információk: IGC 2024 - The Icelandic Geothermal Conference - May 2024

Regisztráció: https://kom.eventsair.com/igc2024/igcreg/Site/Register

TRA-2024 (Transport Research Area-2024)

Időpont: 2024. április 15-18., Helyszín: Dublin, Írország

A háromnapos rendezvény keretében kutatók, szakpolitikai döntéshozók, valamint az ipar képviselői párhuzamos szekciók keretében vitatják meg, hogy a kutatás és innováció miként járulhat hozzá a közlekedési szektor klímasemleges átalakításához. Többek között az alábbi témákról lesz szó: fenntartható városi közlekedés, költséghatékony megoldások a zéró kibocsátású nagy teljesítményű járműveknél, fenntartható közlekedés klímasemleges és okos városokban, körforgásos megoldások az erőforrás-gazdálkodás során.

A konferencia programja: https://traconference.eu/tra-2024-programme/

Bővebb információ: Transport Research Arena- TRA – BATT4EU (bepassociation.eu)

Regisztráció: Registration - TRA: Transport Research Arena | Dublin 2024 (traconference.eu)

Battery Forum Poland

Időpont: 2024. május 22-24., Helyszín: Varsó, Lengyelország

Az ipari fókuszú konferencia célja az akkumulátortechnológiákkal kapcsolatos tudásanyag megosztása és a szakmán belüli kapcsolatépítés. A rendezvény keretében bemutatásra kerülnek az energiatárolással és energiaszolgáltatással kapcsolatos legújabb technológiák. A résztvevőknek saját technológia megoldásaik kiállítására is lehetőségük nyílik.

Bővebb információ: Battery Forum Poland – BATT4EU (bepassociation.eu)

Regisztráció: Registration - BATTERY FORUM Poland

Battery 2030+ Annual Conference

Időpont: 2024. május 28-29., Helyszín: Grenoble, Franciaország

Az akkumulátorkutatási és innovációs ökoszintéma tagjai részvételével (egyetemi szféra, ipar, döntéshozók) folyamatban levő és tervezett projektek megismerésére is lehetőség lesz.

Bővebb információk: Battery 2030+ Annual Conference – BATT4EU (bepassociation.eu)

BUDAPEST GEOTHERMAL SUMMIT

Időpont: 2024. szeptember 20., Helyszín: Budapest

A konferencia témája a geotermikus energiában rejlő lehetőségek megvitatása, és a következő témakörök mentén kerülnek bemutatásra a technológiai fejlesztések és kutatási eredmények: a globális és regionális geotermikus piac fejleményei, geotermikus megoldások és trendek a sekély és mély geotermikus energia esetében, alacsony szénfelhasználású fűtés és hűtés fenntartható épületeknél, a geotermikus szektor szabályozási kihívásai, európai uniós támogatások a geotermikus szektorban, geotermikus energia kitermelése, városok átalakítása geotermikus energiával.

Az esemény fókuszában Magyarország és a régió. A rangos előadók sorában Antics Miklós, a European Geothermal Energy Council (EGEC) elnöke is fellép.

Bővebb információk és regisztráció: Home - Budapest Geothermal Energy Summit

European Photovoltaic Solar Energy Conference & Exhibition (PVSEC 2024)

Időpont: 2024. szeptember 23-27., Helyszín: Bécs, Ausztria

Az Európai Bizottság Joint Research Center szervezésében 41. alkalommal kerül megrendezésre a rangos tudományos esemény, a science-to-science, business-to-business and science-to-industry platform, ahol 5 témakörben kerülnek bemutatásra a fotovillamossági szektor legújabb tudományos és innovációs eredményei: Silicon Materials and Cells, Thin Films and New Concepts, Photovoltaic Modules and BoS Components, PV Systems Engineering, Integrated/Applied PV, PV in the Energy Transition.

Bővebb információk: https://www.eupvsec.org/

A regisztráció májusban nyílik meg.

Open Food Conference

Időpont: 2024. április 11– 13., Helyszín: Leuven, Belgium

Az úgynevezett „Farm2Fork” stratégia négy éve került bevezetésre, így érdemes áttekinteni, mi történt ez alatt az idő alatt, hogy milyen következtetéseket lehet levonni. A konferencia célja a nyílt párbeszéd lehetőségének megteremtése, valamint a szinergiák kialakítása a kormányzat, az ipar és a szakértők között, a további együttműködés érdekében.

További információ: https://openfoodconference.eu/

Transport Research Arena

Időpont: 2024. április 15– 18., Helyszín: Dublin, Írország

A TRA-konferencia valamennyi közlekedési ágazatból összehozza az érdekelt feleket, hogy megvitassák a kutatókkal, a politikai döntéshozókkal és az iparág vezetőivel, hogyan alakíthatja át a kutatás és az innováció a mobilitás jövőjét.

További információ: https://traconference.eu/

Cleantech Conference: Driving Sustainable Innovation

Időpont: 2024. április 11., 10:00 – 18:00, Helyszín: Brüsszel, Belgium

A Cleantech-konferencia célja, hogy rávilágítson, hogyan lehet környezetbarát technológiával előállítani különféle műszaki eszközöket és alkatrészeket Európában, továbbá, hogy elősegítse az együttműködést és a tudásmegosztást az érdekelt felek között. További információ: https://cinea.ec.europa.eu/programmes/innovation-fund/cleantech-conference-driving-sustainable-innovation_en

Peer Reviews: online Info Session

Időpont: 2024. április 9. 10:30 – 12:00 (CET), Helyszín: online

2024 márciusában a European Urban Initiative közzétette Peer Review felhívását, melyre egészen 2024. április 30-ig lehet jelentkezni. Az április online információs napon a szervezők minden részletet megosztanak az érdeklődőkkel a felhívásról és az értékelés folyamatáról, valamint olyan városi szakemberek is beszámolnak a programmal kapcsolatos tapasztalataikról, akik már korábban részt vettek ebben a programban.

További információ: https://www.urban-initiative.eu/events/peer-reviews-online-info-session?utm_source=linkedin&utm_medium=social&utm_content=ap_hatscd73by

 New European Bauhaus Festival

Időpont: 2024. április 9-13., Helyszín: Brüsszel / online

A résztvevők interaktív workshopok, bemutatók és művészeti előadások során fedezhetik fel és tapasztalhatják meg Európa innovatív erejét egy olyan közös jövő építésében, ami nem csak vizuálisan lenyűgöző, hanem a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre is odafigyel. A fesztiválon kerül sor a New European Bauhaus Prizes 2024 ceremóniára is, amelyen 20 korábban leadott projektet, tervet és ötletet díjaznak.

További információ: https://new-european-bauhaus.europa.eu/festival_en

World Circular Economy Forum

Időpont: 2024. április 15-18., Helyszín: Brüsszel / online

A WCEF2024 konferencia célja a leghatékonyabb és leginnovatívabb körforgásos megoldásokkal kapcsolatos tudományos eredmények bemutatása, annak érdekében, hogy elősegítse a különböző stakeholderek (kormányzati szereplők, bankszektor, lakosság, kutatók, és az iparági szakértők) között a körforgásos megoldások gyakorlati megvalósítását célzó együttműködéseket.

További információ: https://wcef2024.com/

Elfogadásra került az Európai Bizottság által a Horizont Európa keretprogram második stratégiai terve, amelyet a március 18-21. között zajló Kutatási és Innovációs Héten mutattak be. A dokumentum három fő stratégiai irányt határoz meg az EU kutatási és innovációs keretprogramjának utolsó három évére (2025-2027). Ezek a zöld és a digitális átmenet, valamint egy ellenállóbb, versenyképesebb, inkluzívabb és demokratikusabb Európa. Ezen irányoknak a célja a klímaváltozásnak, a biodiverzitás csökkenésének, a digitális átmenetnek és az öregedő népességgel összefüggő kihívásoknak a kezelése. Az új stratégiai terv ambiciózusabb a jelenlegi programnál a biodiverzitás terén, és kötelezettséget vállal arra, hogy a 2025-2027-es időszakra vonatkozóan a program teljes költségvetésének 10%-át a ezzel összefüggő témákra fordítja majd. Emellett a stratégiai terv a partnerségekkel, a missziókkal és számos egyéb területtel is foglalkozik.