Bezár

Sandor_Klara_foto3

Digitális humanizmus – a bölcsészettudományok helye a digitális világban

Digitális humanizmus – a bölcsészettudományok helye a digitális világban

2024. március 22.
2 perc

"Digitális társadalom" címmel vadonatúj rendezvénysorozatot indít az SZTE IKIKK Digitális Társadalom Kompetenciaközpontja a Somogyi-könyvtárral együttműködésben.

Az új rendezvénysorozat keretein belül havonta egy alkalommal hallgathatnak az érdeklődők izgalmas előadásokat a digitális világ humán, jogi és gazdasági vonatkozásairól, kihívásairól a Digitális Társadalom Kompetenciaközpont munkájában részt vevő humán és társadalomtudományi kutatóközösségek szakembereitől.

A sorozat szerda esti nyitóelőadásának vendége Prof. dr. Sándor Klára, nyelvész, kultúrtörténész, az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi tanár (SZTE BTK), a Digitális Társadalom Kompetenciaközpont szakmai vezetője. A 2024. március 27-én, 17.00 órától 18.30-ig tartó előadásának címe: Digitális humanizmus – a bölcsészettudományok helye a digitális világban. Helyszíne a Somogyi-könyvtár, 1. emeleti közösségi tér, 6720 Szeged, Dóm tér 1-4.

- A „digitális“ szóról sok minden eszünkbe szokott jutni, de a „humanizmus“ nemigen – sokkal inkább az ellentétei: elbutulás, értékvesztés, a valódi kapcsolatok pusztulása, talmi csillogás hajszolása, kiégés, függőség és így tovább. Egy éve számos elismert tudós, szakértő figyelmeztetett, hogy a mesterséges intelligencia használatának megnyitása, ha lehet, még tovább fog rontani a helyzeten. A másik oldalról azt halljuk, hogy milyen kívánatos a társadalmi digitalizálódás: egyre több mindent intézhetünk kényelmesen, sorban állás nélkül, nem kell már egy recept miatt bemenni a rendelőbe, a mesterséges intelligencia segítségével olyan betegségek deríthetők ki, amelyek másképp még sokáig rejtve maradtak volna, a diákoknak élménnyé lehet tenni az oktatást, ha igazodunk az ízlésükhöz és digitális tananyagot, játékos feladatokat tervezünk nekik. Kinek higgyünk? Mit higgyünk el? Mit gondoljunk minderről – és főként: hogyan cselekedjünk a tanításban, magánéletünkben? Ezekről a kérdésekről szeretnék szempontokat fölvillantani, hiszen a megoldásoktól még nagyon messze járunk. De a közös gondolkodást máris el kell kezdenünk, hogy ne legyen végképp késő - hallottuk Sándor Klárától.

Az előadáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A regisztrációs felület itt érhető el:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdcvb81WOOhCBXSkET6Uty_bYVVCZoZqNUphglj5YzNnUNfKg/viewform