Bezár

DSC_7926

Zöld és digitális átalakulás az EU iparában

Zöld és digitális átalakulás az EU iparában

2024. május 28.
2 perc

Elérkezett a „Digitális társadalom” című tudománynépszerűsítő rendezvénysorozat harmadik előadása, amelyen Prof. Dr. Farkas Beáta várta izgalmas információkkal a közönséget.

A vadonatúj „Digitális társadalom” előadássorozatot márciusban indította el az SZTE IKIKK Digitális Társadalom Kompetenciaközpontja a Somogyi Könyvtárral együttműködve. Az érdeklődők havonta egyszer izgalmas előadásokat hallgathatnak a digitális világ humán, jogi, és gazdasági vonatkozásairól, kihívásairól.

DSC_7980

- Sajtóhírekben gyakran felbukkanó témák az iparosítás vagy éppen az újraiparosítás fontossága, a zöld és digitális átalakulás, de a mögöttük meghúzódó folyamatokról már kevesebb szó esik. Az előadás ahhoz szeretne segítséget adni, hogy könnyebben lehessen tájékozódni az információk között – magyarázta Prof. Dr. Farkas Beáta, az SZTE IKIKK Digitális Társadalom Kompetenciaközpont „Zöld és digitális átalakulás” kutatócsoportjának vezetője, egyetemi tanár, az MTA doktora 2024. május 22-én tartott előadásán, a Somogyi Könyvtárban. A témát olyan aktuális kérdések mentén mutatta be, mint hogy valóban hanyatlik-e az EU ipara, milyen kihívást jelent versenytársként Kína és az USA, rontja-e a zöld átalakulás az EU versenyképességét és hogyan illeszkedik Magyarország az EU iparpolitikájához.

DSC_7969 DSC_8025

Megtudtuk, hogy az USA és az EU világgazdasági részesedése egyaránt csökken, ami a nagy népességű Kína felzárkózása mellett természetes folyamat. Az EU tisztán látja, hogy részesedése a világban egyszerű demográfiai okokból továbbra is csökkenni fog. A zöld átalakulás jelenti azt a fennmaradó területet, ahol az EU trendkövető helyett trendalakító szerepet vállalhat. Ez leginkább különböző környezetvédelmi, egészségügyi, műszaki standardek kialakításával valósulhat meg, ezen a területen képes az EU alakítani a világpiacot.

Fotó és szöveg – Bartha Karina