Bezár

IMG_9088-001

Mentorprogramok gazdag palettája mutatkozott be az IKIKK workshopján

Mentorprogramok gazdag palettája mutatkozott be az IKIKK workshopján

2024. május 06.
2 perc

„Hallgatói sikerességet támogató mentorprogramok a Szegedi tudományegyetemen” címmel szervezett bemutatkozó workshopot az SZTE IKIKK Oktatás Modernizációs és Innovációs Klaszter 2024 május 2-án a Szegedi Tudományegyetem Rektori épületében.

A rendezvényt Prof. Dr. Gellén Klára oktatási rektorhelyettes nyitotta meg. Kiemelte, mennyire fontosak az olyan platformok, ahol az egyetem számtalan és széles skálán mozgó mentorprogramjai összefuthatnak, dolgozóik pedig tájékozódhatnak, és megoszthatják a tapasztalataikat, jó gyakorlataikat. Így lesz a gazdag palettából egymást segítő és erősítő háló.

IMG_9068
A köszöntő szavakat követően bemutatkozott az egyetem hallgatókat segítő szervezetei közül öt olyan, amely mind online, mind pedig offline formában igyekszik csökkenteni a lemorzsolódást és növelni a hallgatók szakmai sikerességét.

IMG_9077
Az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ például minden diáknak alanyi jogon biztosít életvezetési tanácsadást angol és magyar nyelven. Az aktív hallgatók mellett igyekeznek elérni a passzivált státuszú hallgatókat is, a személyes kapcsolatok erejével harcolva a lemorzsolódás ellen – ismertette Dr. Sebőné dr. Szenes Márta szakmai vezető és Dr. Tessényi Judit igazgató.

IMG_9080
Fazekas Melinda, az SZTE Karrier Iroda vezetője és Varga Edit kommunikációs és céges kapcsolati koordinátor bemutatták, hogyan tartanak kurzusokat különféle témákban a tudatos karriertervezéstől kezdve a személyes pénzügyeken át a vezetőképzésig, és hogyan próbálják informális, mégis professzionális keretek között megteremteni a kapcsolatot a hallgatók és a céges partnerek között.
IMG_9086

Ábrahám Tamással, az SZTE EHÖK elnökével Sütő Erika, az Oktatásmódszertani Fejlesztő Projektek felelőse beszélgetett a hallgatók zökkenőmentes integrálását segítő programjaikról.

Schwimmer-Tóth Tímea és Gerháth Györgyi pedig arról számoltak be, mekkora utat járt be az SZTE Alma Mater Alumni mentorprogramja a központ 2005-ös megalakulása óta. Az egykor személyes mentorközvetítés mára már egy többezres online platformmá, és temérdek különféle, hallgatókat, dolgozókat, oktatókat, és egykori hallgatókat célzó programmá nőtte ki magát.

IMG_9103
A bemutatók sorát Dr. Kovács-Jerney Leona, az SZTE Nemzetközi Képzések Irodájának vezetője zárta, aki az Erasmus Student Network fontosságáról beszélt. A külföldi, magyarul gyakran egyáltalán nem beszélő hallgatók számára elengedhetetlen egy olyan egyutas segítségnyújtási rendszer, amelyhez bármilyen vészhelyzet esetén fordulhatnak.
A rendezvényt az RRF-2.1.2-21-2022-00012 azonosítószámú, Komplex Digitális Modellváltás – intelligens fokozatváltás projekt támogatta. A projekt Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének keretében valósul meg.

Fotó: Bobkó Anna
Szöveg: Szabó Anna