Bezár

DSC_6222

MI által támogatott döntéshozatal a határon

MI által támogatott döntéshozatal a határon

2024. június 17.
1 perc
Nem is olyan régen beszélgettünk arról, hogy vajon dönthetnek-e az algoritmusok emberi sorsokról. A jogi keretek fejlődésének illusztris példáját a hamarosan bevezetésre kerülő Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) automatikus döntéshozatali eljárása testesíti meg. Az új típusú elektronikus eljárás a vízummentességet élvező harmadik országbeli állampolgárok európai beutazása elé állít majd korlátot azzal, hogy a már rendelkezésre álló adatállomány, valamint a migrációs problémákból nyert tapasztalatok által felállított vélelem szerint igyekszik megszűrni azokat a személyeket- és irányukba az utazási engedélyt megtagadni - akik ténylegesen vagy potenciálisan veszélyt jelenthetnek az európai közösségre.

Az eljárás nóvumáról, jogi kereteiről és kihívásairól, továbbá az emberi sorsokat érintő nyitott (jogi) kérdéseiről szóló, az SZTE IKIKK Digitális Társadalom Kompetenciaközpont által támogatott kutatás eredményét a Computer Law & Security Review hasábjain olvashatják az alábbi címmel: Prospective implementation of ai for enhancing European (in)security: Challenges in reasoning of automated travel authorization decisions. A tanulmányt itt olvashatják el.

A tanulmányt Dr. Csatlós Erzsébet a Prof. Dr. Karsai Krisztina által vezetett „Mesterséges Intelligencia és a jogrend” kutatócsoport tagjaként jegyzi. A szerző az SZTE ÁJTK Közjogi Intézetének habilitált egyetemi docense.