Bezár

elektrolizis_nyito

Az SZTE Elektrokatalízis Kutatócsoport tanulmánya lett 2024. március hónap egyik kiemelt publikációja

Az SZTE Elektrokatalízis Kutatócsoport tanulmánya lett 2024. március hónap egyik kiemelt publikációja

2024. július 01.
1 perc

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) VII. Kémiai Tudományok Osztálya havi rendszerességgel mutatja be a kémia különböző szakterületeit érintő friss publikációkat azért, hogy a szakemberek mellett a társadalom széles körével is megismertessék a kémia új és érdekes eredményeit. 2024. március hónap egyik kiemelt publikációja az SZTE Elektrokatalízis Kutatócsoport tanulmánya lett.

Az SZTE Elektrokatalízis Kutatócsoport a Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium (MENL) projekt keretében kutatja a megújuló energiákhoz kapcsolódó különböző kémiai energiaátalakítási módszereket. Az elektrokémiai power-to-X technológiák segítségével a megújuló energiákból származó (többlet) elektromos energia közvetlenül felhasználható különböző nagy energiatartalmú és/vagy értékes kémiai alapanyagok szintézisére. Ennek révén a megújuló forrásokból származó energia tárolása is lehetővé válik.

 

A tanulmányban az SZTE kutatócsoportja megmutatta, hogy a szén-monoxid-redukció során – mialatt különböző alkoholokat, metánt és etilént tudnak előállítani – mennyire lényeges a katalizátor mikrokörnyezetének finomhangolása: kritikus fontosságú a nagyobb teljesítmény elérésének szempontjából.

 

Az SZTE tanulmánya a következő linken érhető el az MTA oldalán: https://mta.hu/vii-osztaly-a-honap-publikacioja/2024-marcius-honap-kiemelt-publikacioi-113614

 


A teljes publikáció angol nyelven itt olvasható: https://pubs.rsc.org/.../articlehtml/2023/ey/d3ey00006k


IKIKKinfo