Bezár

hirlevel

Megjelent a Projektmenedzsment Igazgatóság februári hírlevele

Megjelent a Projektmenedzsment Igazgatóság februári hírlevele

2024. február 15.
17 perc

 

Pályázati felhívásokhoz kapcsolódó hírek:

 

Interreg Hírlevél jelent meg a Magyarország részvételével megvalósuló transznacionális (Interreg CENTRAL EUROPE, Interreg DANUBE REGION) és egyes interregionális (Interreg EUROPE, ESPON, INTERACT) együttműködési programok aktualitásairól. A hírlevél ide kattintva olvasható.

 

Európai Chip Közös Vállalkozás (Chips JU) – új pályázati felhívás

Az Európai Chip Közös Vállalkozás (a Kulcs Digitális Technológiák JU utódja) három új pályázati felhívást nyitott meg (keret: 216 M€). A felhívásokban nyitott kutatási és innovációs témák, célzott témák és nemzetközi együttműködést ösztönző témák is megjelennek. A felhívásokban való részvételt február 20-21-ig Brüsszelben megrendezésre kerülő információs nap és konzorciumépítő rendezvény segíti. Projektötletek online ECS partnerkereső rendszerben is rögzíthetők.


- Global call according to SRIA 2024 (IA)

- Focus topic on “High Performance RISC-V Automotive Processors supporting SDV”

- Focus topic on “Service Oriented Framework for the Software Defined Vehicle of the future"

- Global call according to SRIA 2023 (RIA)

- Focus topic on “Sustainable and greener manufacturing”

- Joint call with Korea on Heterogeneous integration and neuromorphic computing technologies for future semiconductor components and systems

További információ: Chips JU 2024. évi pályázati felhívások


Targeted Open Call

Beadási határidő: 2024. február 22.
A projekteknek az alábbi 5 téma egyikéhez kell kapcsolódnia: Hidrogén, fejlett vezetőtámogató rendszerek autóbuszok számára, a munkavállalók ingázási kibocsátásának jelentése, a keresletre reagáló közlekedés és a nemzeti innovációs programok támogatása. További információ: https://www.eiturbanmobility.eu/permanently-open-targeted-call-for-the-bp2023-2025/


Horizont Európa – Digitális pályázati területek – Előzetes értékelés

Közeledik a Horizont Európa digitális területeinek március 19-i pályázati határideje. Az Ideal-ist nemzeti kapcsolattartó hálózat pályázati előzetes értékelést biztosít február 19-23-ig. Az előzetes értékelés célja, hogy néhány héttel a beadási határidő előtt lehetőséget biztosítson pályázatok koordinátorainak és résztvevőinek pályázatuk független, tapasztalt értékelőkkel való előzetes véleményeztetésére, majd e külső vélemények, tanácsok alapján eredményes végleges pályázatok kidolgozására.

További információ: Horizon Digital előzetes pályázat értékelés


Kaszkád finanszírozás az Intelligens hálózatok és szolgáltatások (SNS) területén

Megnyílt a TARGET-X új felhívása, amely 4 vertikális területen (gyártás, energia, járművek, építőipar) 60.000 € támogatást kínál felhasználási esetekre (határidő: 2024. feb. 28).

A 6GBRICKS felhívása legfeljebb 60.000 € támogatást kínál kísérletek végrehajtására (célzott területek: devices and components via O-RAN xAPPs, on compute continuum leveraging the UE Farms, and on novel XAI modules)(határidő 2024. feb.29 – megvalósíthatóság, 2024. már. 22 beadás).

A 6G XR hamarosan megjelenő felhívása a jelenlegi 6G XR kutatási infrastruktúrák kiegészítésére biztosít 60.000 € finanszírozást.

A 6G-Sandbox felhívás két típusú pályázatra biztosít támogatást: új 6G infrastruktúra elemek és funkcionalitások (60.000 €) és innovatív kísérletek (20.000 + 10.000 €) (határidő 2024. feb. 29).


Kaszkád finanszírozás a következő generációs internet kezdeményezésben (NGI)

Az NGI Zero Core kutatók és innovátorok számára biztosít 5-50.000 € finanszírozást a következő generációs biztonságos és megbízható internet architektúra alapjait biztosító technológiai elemekre, eszközökre (határidő: 2024. ápr. 1).

Az NGI Zero Commons kutatók és innovátorok számára biztosít 5-50.000 € finanszírozást nyílt szoftver, hardver, szabványok, adatok, mesterséges intelligencia, tudományos, kreatív és oktatási erőforrásokra (határidő: 2024. ápr. 1).

Az NGI Taler kutatók és innovátorok számára biztosít 5-50.000 € finanszírozást a személyes adatokat védő új elektronikus fizetési rendszer elemeinek kialakításához (határidő: 2024. ápr. 1).

Az NGI Mobifree kutatók és innovátorok számára biztosít 5-50.000 € finanszírozást mobil szoftver, eszközök és infrastruktúra elemek kialakítására. (határidő: 2024. ápr. 1).

Az NGI Trustchain kutatók és innovátorok számára biztosít legfeljebb 117.000 € projektfinanszírozást piaci, gazdasági és demokráciát érintő folyamatok megbízhatóságát növelő technológiák fejlesztésére. (határidő: 2024. feb. 14).

Az NGI Search kutatók és innovátorok számára biztosít legfeljebb 150.000 € finanszírozást az internetes keresés (adatok, erőforrások) innovatív megoldásaira (határidő: 2024. már. 1).

A pályázati források mellett az NGI Review ingyenes szolgáltatásokkal – pl. biztonsági audit, szabványosítás, csomagolás, nemzetköziesítés, szerzői jogok/licenszelés, akadálymentesítés - támogatja a következő generációs internetet célzó fejlesztéseket.

 

Kaszkád finanszírozás a Cloud-Edge-IoT területén

Megjelent a Fluidos projekt kutatóknak és innovátoroknak szóló felhívása, amely a cloud-edge-IoT continuum-on való energiahatékony adatmegosztást és feldolgozást célzó rendszerhez nyílt forráskódú technológiai bővítmények fejlesztésére 75.000 € anyagi és szakmai támogatást kínál (határidő: 2024. Feb. 29).

Hamarosan elérhető lesz a NebulOuS projekt kutatóknak és innovátoroknak szóló felhívása, a meta OS és komponenseinek felhasználási esetekkel való validálására kínál 150. 000 € anyagi és szakmai támogatást (határidő: 2024. márc).


További kaszkád finanszírozású felhívások

Megnyílt a jelentkezés a S+T+ARTS 2024. évi nagydíjára, amelyen 20.000 €-s díjat lehet elnyerni a tudományt, a technológiát és művészeteket ötvöző legjobb megoldásokra. (határidő: 2024. március. 1).

Hamarosan elérhető lesz a VOXReality projekt felhívása, amely XR alkalmazások fejlesztésére kínál legfeljebb 200. 000 € anyagi és szakmai támogatást (határidő: 2024. márc).

Hamarosan elérhető lesz az Enfield projekt kutatókat célzó nyílt felhívása adaptív, zöld, emberközpontú, és megbízható mesterséges intelligencia kutatási projektek támogatására (határidő: 2024. március).


Market Readiness Accelerators Open Call

Beadási határidő: 2024. április 15.
A Market Readiness Accelerators öt tematikus, uniós finanszírozású felhívást foglal magában (jövő mobilitása, inkluzív mobilitás, fenntartható mobilitás, intelligens mobilitás, városi légi mobilitás), amelyek célja, segítsék hogy a korai szakaszban lévő mobilitási megoldásokkal foglalkozó startupokat.

További információ: https://www.eiturbanmobility.eu/applications-are-open-for-the-eit-urban-mobility-market-readiness-accelerators-2024/


Scale-up Programme Open Call

Beadási határidő: 2024. április 15.
A program többek között a következőkkel támogatja az induló vállalkozásokat megoldásaik piaci bevezetésében: jobb láthatóság a pitching-rendezvényeken, bemutatkozási lehetőség a befektetők és a potenciális ügyfelek előtt, szakértők és tapasztalt alapítók által nyújtott coaching és mentoring.

További információ: https://www.eiturbanmobility.eu/impact-ventures/scale-up-programme-22/


2024 Ebbe Nielsen Challenge – seeks open-data innovations for biodiversity

Beadási határidő: 2024. augusztus 14.
Az Ebbe Nielsen Challenge, a GBIF által évente meghirdetett pályázat célja, hogy a GBIF-hálózat biológiai sokféleséggel kapcsolatos adatait további kutatási eredmények és a megfelelő jogszabályi háttér kidolgozására felhasználó innovatív megoldásokat díjazzon. A szakértőkből álló zsűri a beérkezett pályázatok relevanciája, újszerűsége és minősége alapján fogja eldönteni, hogy kinek ítéli majd a 20.000 eurós díjat.

További információ: https://www.gbif.org/news/1uT1VeEizvCuXgwpicaciq/2024-ebbe-nielsen-challenge-seeks-open-data-innovations-for-biodiversity


Bekapcsolódási lehetőség konzorciumokba – Clean Energy Transition Partnership

Felhívjuk az energetikai kutatás és innováció területén érdeklődő pályázók figyelmét arra, hogy a HE Clean Energy Transition Partnership (CETP) 2023-as pályázati felhívásai kapcsán megnyílt a már létező konzorciumokba való bekapcsolódás lehetősége, aminek lényege, hogy az 1. pályázati szakasz nyertes konzorciumai a részvételre nem jogosult tagjaikat új tagokra cserélhetik le a pályázat 2. szakaszában.

Javasoljuk, hogy az érdeklődő magyar pályázók jelentkezzenek a CETP matchmaking platformjára Clean Energy Transition Partnership - Home (b2match.io), mivel a konzorciumok elsődlegesen ezt az adatbázist használják a partnerkereséshez. A kapcsolatfelvétel közvetlenül zajlik a partnerkereső konzorcium és a potenciális új partner között.

A CETP Call 2023 keretében az alábbi területeken lehetett pályázni: direct current (DC) technologies; energy system flexibility: renewable production, storage, system integration; advanced renewable technology for power production, CCEUS, hydrogen and renewable fuels; heating and cooling technologies; geothermal energy technologies; integrated regional energy systems; integrated industrial energy systems, clean energy integration in the built environment.


Smart Networks and Services (JU)

Megnyíltak az Intelligens Hálózatok és Szolgáltatások (SNS) közös vállalkozás 2024. évi pályázati felhívásai (keret: 129 M€). A felhívások részleteit a 2024. évi munkaprogram mutatja be, a pályázatok a Funding & Tenders portálon keresztül érhetők el. A felhívás részleteiről szóló információs nap videófelvétel elérhető.

- System Architecture

- Wireless Communication Technologies and Signal Processing

- Communication Infrastructure Technologies and Devices

- Reliable Services and Smart Security

- International Collaboration – EU-JP

- International Collaboration – EU-KOR

- Sustainability Lighthouse

- Reliable AI for 6G Communications Systems and Services

- SNS Microelectronics Lighthouse

- SNS Large Scale Trials and Pilots (LST&Ps) with Verticals (IA)

- SNS Operations and Output optimisation

- EU-RAIL – SNS SYNERGY: Digital & Automated testing and operational validation of the next EU rail communication system 1.039 Total (M€)

 

CHIST-ERA pályázati felhívás

A CHIST-ERA nemzetközi pályázati felhívást publikált, melynek keretében az NKFI Hivatal 600.000 EUR támogatást biztosít. A témák iránt érdeklődő pályázók figyelmébe ajánljuk a CHIST-ERA partnerkereső rendszert. A felhívásra az alábbi két területen nyújtható be pályázat.

Multidimensional Geographic Information Systems (MultiGIS)

Smart Contracts for Digital Transformation Ecosystems (SmartC)

További információ: CHIST-ERA pályázati felhívás

 

Partnerkeresési lehetőségek, események, információs napok:


Folyamatosan frissülő áttekintő oldalak:


- az aktuális Horizon Europe információs napokról és tájékoztató eseményekről: https://nkfih.gov.hu/hivatalrol/hazai-nemzetkozi-kfi-hirek/europai-unios-kfi-informacios-napok

- a nyitva álló partnerkereső rendezvényekről és felületekről: https://nkfih.gov.hu/hivatalrol/hazai-nemzetkozi-kfi-hirek/europai-unios-kfi-partnerkereso-rendezvenyek

- az Európai Bizottság által 2023. októberében szervezett “Horizon Implementation Days”-ről, mely a Horizont Európa projektek megvalósításában résztvevőknek (projektkoordinátoroknak, projektpartnereknek), és a Horizont Európa pályázatok és projektek iránt érdeklődőknek szól: https://nkfih.gov.hu/hivatalrol/hazai-nemzetkozi-rendezvenyek/horizont-europa-projektek-megvalositasa


szakmai rendezvények gyűjtőoldal: A különböző európai uniós kutatás-fejlesztési és innovációs pályázati programokhoz (köztük a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogram programterületeihez) kapcsolódó kiemelt szakmai rendezvényeket ajánljuk figyelembe ezen a gyűjtőoldalon. Ezek a szakmai rendezvények kiváló lehetőséget biztosítanak a kapcsolatépítésre, a jövőbeli együttműködési lehetőségek feltérképezésére, konzorciumok létrehozására és a legújabb ágazati és szakpolitikai trendek megismerésére. https://nkfih.gov.hu/hivatalrol/hazai-nemzetkozi-kfi-hirek/europai-unios-kfi-szakmai-rendezvenyek


A HorizontPéntek10 webinársorozat az NKFIH Horizon Europe NCP csapat rendezvénysorozata, amelyen minden héten péntek délelőtt 10-11 óra között a Horizon Europe keretprogram érdekes témáiról, aktuális felhívásairól nyújtunk áttekintést, gyakorlati ismereteket. https://www.horizonteuropa.nkfih.gov.hu/horizont-europa-program/rendezvenyek/horizontpentek10


A HorizontPéntek10 sorozat következő alkalma:


Clean Hydrogen Joint Undertaking partnerség

A Clean Hydrogen Joint Undertaking partnerség és a hidrogéntechnológia fejlesztésére irányuló 2024-es pályázati felhívások bemutatása

Időpont: 2024. február 16. péntek 10:00-11:00

Részletek és regisztráció: https://nkfih.gov.hu/horizontpentek10/CLEANH2

Könnyen érthető, praktikus angol nyelvű összefoglaló készült a magyar szereplők helyzetéről a tanácsi határozat kapcsán:

https://nkfih.gov.hu/for-the-applicants/hungary-in-horizon-europe/everything-you-need-to-know


Elindult az Európai Kutatási Térség (European Research Area, ERA) új honlapja

Az új honlap elindulásával már egy helyen megtalálhatók az ERA munkájához kapcsolódó információk, így többek között a Policy Agenda, az ERA monitoringjelentések, és az aktuális hírek. A honlapra EU Loginnel lehet bejelentkezni, de jelenlegi formájában bejelentkezés nélkül is hasznos információkat nyújt. https://european-research-area.ec.europa.eu/


Megjelent az MSCA Financial Guide

Az Európai Bizottság által „MSCA Financial Guide” címmel kiadott új pénzügyi útmutató a Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) projektek megvalósításához nyújt segítséget az MSCA pályázati konstrukciók (Doctoral Networks, Postdoctoral Fellowships, Staff Exchanges, COFUND) területén.

A konkrét példákat is tartalmazó útmutató az MSCA finanszírozási rendszerének és a résztvevők típusainak, valamint a kutatók részvételének bemutatása mellett a beszámolási tudnivalókat is tartalmazza.

Az útmutató a Horizont Európa egységköltség-alapú pályázatait, így többek között az MSCA pályázati konstrukcióit lefedő „Unit Model Grant Agreement” MSCA-specifikus rendelkezéseinek kiegészítéseként szolgál.

A dokumentum innen letölthető.


Kihirdették az NKFI Alap 2024-es Programstratégiáját

A Programstratégia nagyban hozzájárul a magyar kutatási és innovációs ökoszisztéma nemzetköziesítéséhez, a magyar kutatóknak és innovátoroknak a nemzetközi tudományos és innovációs hálózatokba történő bekapcsolásához. A Programstratégia pályázati portfólióját kiegészíti a Kormányzati Önerő Alap, amely szintén az NKFI Alapon keresztül biztosít 8 milliárd forintos forrást a magyar kutatók nemzetközi beágyazottságának növeléséhez.

https://nkfih.gov.hu/hivatalrol/hivatal-hirei/kihirdettek-nkfi-alap-2024-es-programstrategiajat


European Research and Innovation (R&I) Days 2024

2024. március 20-21. Brüsszel és online

A vezető európai KFI rendezvény első programterve már elérhető:

https://projects.research-and-innovation.ec.europa.eu/en/events/upcoming-events/research-innovation-days


Mobility Talks 23: How can data help us solve our mobility challenges?

Időpont és helyszín: 2024. február 28., online

Ezen az online beszélgetésen a szakértők a városi mobilitásban történő adatfelhasználás esettanulmányait és jó gyakorlatait vitatják meg, rávilágítva a városi mobilitásban történő adatfelhasználás legnagyobb kihívásaira és a jövőbeni lehetőségekre.

Bővebb információ: https://dutpartnership.eu/dut-events/dut-scientific-consultation-workshop-call-2024/


Horizon Europe for Business konferencia

Időpont és helyszín: 2024. február 26., 9:30-16:30; Varsó (Lengyelország)

A lengyel National Centre for Research and Development (NCBR) által indított HE4Business kampány nyitórendezvényén résztvevők megismerhetik a Horizont Európa keretprogramban a vállalatok előtt álló lehetőségeket. A lehetőségek feltérképezése és a kapcsolatépítés mellett a hatékony üzleti prezentációs technikákról szóló workshopon (pitching) is alkalmuk lesz részt venni.
Az esemény a résztvevők széles köre előtt nyitott, nagy hangsúlyt fektetve az üzleti szektorra, különös tekintettel a kkv-kra és az induló vállalkozásokra.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
További információ és regisztráció: https://www.kpk.gov.pl/wydarzenia/horizon-europe-for-business-conference


ECS Brokerage event – Megjelentek a pályázatok, megnyílt a regisztráció!

A Chips JU az elektronikus rendszerek és komponensek területén publikált kulcs digitális technológiákkal kapcsolatos hagyományos felhívásaira és kapcsolódó Horizont Európa lehetőségekre konzorciumépítő rendezvényt szervez Brüsszelben 2024. február 20-21-én. A rendezvényen projektötletek rövid bemutatására is lesz lehetőség, de a partnerkeresés már most elindítható az ECS partnerkereső rendszerében.

Regisztráció és további információ: ECS Brokerage Event 2024


Road to the Data Spaces Symposium

A Data Spaces Support Centre (DSSC) február 29-én online webináriumot szervez mely során előzetes betekintést nyújt a 2024. évi Data Space Symposiumban várható újdonságokról, programokról.

Regisztráció és további információ: Road to Data Space Symposium - előzetes webinárium

 

Data Spaces Symposium

A Data Spaces Support Centre (DSSC) és a Data Spaces Business Alliance 2024. március 12-14-ig Frankfurtban szervezi a 2024. évi Data Space Symposiumot. A rendezvény során számos európai adatterek területén aktív szervezet fejlesztéseiről, a terület szakpolitikai fejleményeiről kaphatunk hírt. Többek között jelen lesz az Európai Bizottság Horizont Európa felhívásokért és adatstratégiáért felelős egysége, az International Data Spaces Association (IDSA), a Big Data Value Association (BDVA) , a Gaia-X Association és a FIWARE. Az adatterek technológiai, üzleti és jogi kérdései mellett számos vertikális adattér – mobilitás, turizmus, energia, mezőgazdaság, gyártás, logisztika, nyelv, média, kultúra, egészségügy – fejleményei is bemutatásra kerülnek

Regisztráció és további információ: Data Space Symposium 2024


European Innovation Council Summit 2024

Az Európai Innovációs Tanács 2024. március 18-19-ig Brüsszelben szervezi éves konferenciáját, amely az Európai R&I hét nyitórendezvénye lesz. Az EIC az innovációs lánc teljes terjedelmét lefedő Pathfinder, Transition és Accelerator nyitott és tematikailag célzott felhívások keretében támogatja az európai technológiák fejlesztését és terjedését. A konferencián szakpolitikai fejleményeket vitatnak meg, az európai innovátorokat foglalkoztató kérdésekről – pl. szellemi tulajdonjogok, befektetések, start-up és scale-up kihívások – workshopokat szerveznek, valamint kiállításon mutatják be sikeres EIC projektek fejlesztéseit.

Regisztráció és további információ: EIC Summit 2024


Európai Innovációs Tanács - 2024. évi Pathfinder Challenge információs nap – Jegyezze be a naptárba!

Az Európai Innovációs Tanács a pathfinder challenge témákról online információs napokat szervez 2024. március 20-án (a pályázatok beadási határideje 2024. okt. 16):

- Solar-to-X devices for the decentralized prosumption of renewable fuels, chemicals and materials as climate change mitigation pathway

- Towards cement and concrete as a carbon sink

- Nature inspired alternatives for food packaging and films for agriculture

- Nanoelectronics for energy-efficient smart edge devices

- Strengthening the sustainability and resilience of EU space infrastructure

 

Photonics Partnership Annual Meeting 2024

A Horizont Európa fotonikai partnersége 2024. május 14-15-ig Brüsszelben tartja éves konferenciáját. Az idei rendezvény az európai fotonika jövőjére összpontosít. Bemutatják a globális fotonikai piacról készült legújabb tanulmányt. A rendezvény második napján workshopok keretében finanszírozási lehetőségekről, valamint a Photonics21 partnerség munkacsoportjainak tevékenységeiről adnak tájékoztatást. Több fotonikai projekt eredményeibe is betekintést ad a rendezvény.

 

Magyarországra jön az European Big Data Value Forum (EBDVF) – Jegyezze be a naptárba!

A Big Data Value Association (BDVA) 2024. október 2-4-ig Budapesten szervezi éves zászlóshajó konferenciáját. A konferencia az adatok és a mesterséges intelligencia (MI) területét érintő olyan technológiai fejlesztésekre fókuszál, mint az ágazati adatterek, ipari MI, megbízható MI, szuperszámítógépek, és a metaverse, valamint azok egyes alkalmazási területei, mint például a mobilitás, az egészségügy, a gyártás és az élelmiszeripar.

Regisztráció és további információk: European Big Data Value Forum (EBDVF)

 

Launch event: showcasing the future of innovation in AI, Data & Robotics

Az Európai Bizottság, a Mesterséges Intelligencia, Adat és Robotika partnerség (ADRA) és az AIonDemand projekt online rendezvényt szerveznek 2024. feb. 22-én, 09.00-14.00-ig, amelyen 54 Horizont Európa programból finanszírozott projekt mutatja be röviden a terveit, eredményeit. A rendezvény remek lehetőséget biztosít a területen aktív szereplők és projektjeik megismerésére.

Regisztráció és további információ: Future of Innovation in AI, Data & Robotics

 

DUT Partnership: Megjelent a 2022-es felhívásban nyertes projektek listája

Felkerült a DUT honlapjára a 2022-es felhívásban nyertes projektek hivatalos listája.

További információ: https://dutpartnership.eu/funded-projects/

 

Biodiversa+: Pilot on soil biodiversity monitoring: first year report

A talaj a Föld egyik legváltozatosabb és legösszetettebb ökoszisztémája, amely számos olyan organizmusnak ad otthont, amelyek az élet szempontjából fontos funkciókat látnak el. Az emberi tevékenység és a globális folyamatok hosszú távú hatásai kevéssé ismertek. Ezen hatások megismerése érdekében a Biodiversa+ 2023 januárjában kétéves kutatási programot indított védett, természetközeli erdőkben Európa-szerte. A Bolzano tartomány által az Eurac Research (Olaszország) révén koordinált kísérleti tanulmányban összesen kilenc ország vett részt.

További információ: https://www.biodiversa.eu/2024/02/01/pilot-on-soil-biodiversity-monitoring-first-year-report/

 

Biodiversa+: Innovative scenarios against biodiversity loss

A legújabb tudományos adatok alapján az európai biodiverzitás sorsdöntő pillanathoz érkezett: a mezőgazdasági madárpopuláció 60%-kal, az európai rovarpopuláció 80%-kal csökkent az elmúlt években. A Biodiversa+, az Európai Bizottság és a Belmont Forum társfinanszírozásával megvalósuló projektek ezért azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy ezek a százalékértékek ne növekedjenek tovább.

További információ: https://www.biodiversa.eu/2024/02/06/innovative-scenarios-against-biodiversity-loss/

 

Biodiversa+: Pilot on invasive alien species monitoring: first year report

Az invazív idegen fajok sok esetben a biológiai sokféleség csökkenését okozzák. Ahhoz, hogy megakadályozzuk ezeknek a fajoknak a terjedését, Európa-szerte javítani kell az együttműködést. A Biodiversa+ a problémát prioritásként kezelve 2023 januárjában egy kétéves kutatást indított el, amelynek célja a biológiai sokféleséget nyomon követő rendszerek transznacionális hálózatának létrehozására irányult.

További információ: https://www.biodiversa.eu/2024/02/02/pilot-on-invasive-alien-species-monitoring-first-year-report/

 

Top 5 food trends in 2024

Az alábbi cikk bemutatja az EIT Food Community meglátásait a 2024-es élelmiszeripari trendekről. A szerzők azt vizsgálják, hogy a szektor innovátorai hogyan reagálnak a kihívásokra és, hogy az agrár- és élelmiszeripari vállalkozások hogyan tudják megragadni a változásokban rejlő lehetőségeket.

További információ: https://www.eitfood.eu/blog/top-5-food-trends-in-2024

 

Mesterséges intelligencia Innovációs csomag

Az Európai Bizottság mesterséges intelligencia innovációt ösztönző intézkedés csomagot jelentett be a megbízható európai mesterséges intelligence megoldások fejlesztésének és terjesztésének elősegítésére: javaslatot terjesztettek elő az EuroHPC közös vállalkozás módosítására “MI gyárak” létrehozásának támogatására; MI Hivatalt létesítenek az EUs MI szakpolitika koordinálására; a generatív MI európai fejlesztésére 4 B € támogatást és magánbefektetést ösztönző felhívásokat terveznek 2027-ig; ösztönzik a start-up és innovációs KKV-k az EIC accelerator és az InvestEU-n keresztül; folytatják a közös EU adatterek kialakításának támogatását; a GenAIEU kezdeményezésen keresztül felhasználási és alkalmazási lehetőségeket támogatnak, két európai digitális infrastruktúra-konzorciumot (EDIC) létesítenek tagállamokkal együttműködésben (ALT-EDIC – nyelvi technológiák; CitiVERSE EDIC – intelligens közösségek/digitális ikrek)

További információ: MI innovációs csomag

 

Elektronikus komponensek és rendszerek stratégiai kutatási és innovációs terv

Megjelent az Elektronikus komponensek és rendszerek stratégiai kutatási és innovációs terv (ECS-SRIA) 2024. évi kiadása. A dokumentum újdonságai között a Chips közös vállalkozás célkitűzései (platformok és pilot gyártósorok), a mesterséges intelligencia és a kvantum technológiák, a nyílt forrású hardver és szoftver integráció szerepelnek.

További információ: ECS-SRIA 2024.

 

EuROBin robotikai stratégiai kutatási terv

Az európai robotikai kiválósági hálózat (euROBin) stratégiai kutatási tervet publikált, amely áttekintést ad a területen elért eredményekről, a rövid- és hosszú távú kutatási és technológiai kihívásokról, a mesterséges intelligencia szerepéről, valamint a robotika lehetőségeiről a fenntarthatósági kihívások megoldásában. A dokumentum inputot ad a Horizont Európa utolsó éveit lefedő munkaprogram és felhívások tartalmához.

További információ: euROBin Strategic Research Agenda

 

Smart Networks & Services – 2024. évi munkaprogram információs nap

Az Európai Smart Networks and Services közös vállalkozás (SNS JU) közzétette 2024. évi munkaprogramját, az abban foglalt 2024. évi pályázati felhívásokat. Az SNS JU a munkaprogramot bemutató rövid webinárium és a felhívásokat bemutató információs nap videófelvételei elérhetők.

Partnerkeresés az SNS partnerkereső rendszerében indítható.

Videófelvételek: SNS munkaprogram bemutató és SNS R&I Work Programme 2024 Information Day

 

Európai Innovációs Tanács - 2024. évi online munkaprogram információs napok

Elérhetők az Európai Innovációs Tanács online információs napjainak felvételei. Az információs napok az 1.2 B € támogatást biztosító 2024. évi Európai Innovációs Tanács munkaprogram felhívásait mutatták be (az innovációs lánc teljes terjedelmét lefedő Pathfinder, Transition és Accelerator nyitott és tematikailag célzott felhívások)

Videófelvétel – január 15: European Innovation Council online Info Day - Work Programme 2024

Videófelvétel – január 16: European Innovation Council Accelerator Challenges – Work Programme 2024