Bezár

Dr. Veréb Zoltán, az SZTE Biobank szakmai vezetője

Évekre meghatározó nemzetközi partnerségeket alakít ki az SZTE Biobankja

Évekre meghatározó nemzetközi partnerségeket alakít ki az SZTE Biobankja

2024. augusztus 06.
5 perc

A Krausz Ferenc vezette Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Nemzeti Laboratórium mintáinak magas minőségű tárolásáról és a következő éveket meghatározó partneri együttműködésekről számolt be Dr. Veréb Zoltán, az SZTE Biobank szakmai vezetője. Beszélgetésünkből kiderül: a Biobank nemcsak magas színvonalon minőségbiztosított – ISO-minősített – mintatárolási szolgáltatást nyújt, de nemzetközi kutatási partnerségeket is közvetíthet a Szegedi Tudományegyetem kutatócsoportjainak.

Az SZTE Biobank a napokban adott ki jelentést azokról a sikeres fejlesztésekről, amelyeket a fizikai Nobel-díjas Krausz Ferenc vezette Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Nemzeti Laboratórium mintáinak magas minőségű tárolása érdekében elvégzett. A nemzeti laboratórium kutatásaihoz szükséges biológiai minták gyűjtése országszerte folyamatos, e mintákat kezdetek óta az SZTE Biobank tárolja. Eddig több mint 450 ezer vérminta tárolása valósult meg, többezer mintát pedig már el is szállítottak a kutatás helyszíneire. A SZTE Biobank ezeket a mintákat mínusz 80 fokon tárolja, speciális körülmények között, a legmagasabb szintű nemzetközi elvárásoknak és minőségnek megfelelően.

Minták tárolása mínusz 80 fokon az SZTE Biobankban

Minták tárolása mínusz 80 fokon az SZTE Biobankban. Fotó: Molnár Dóra

A hazai legmagasabb minőségű mintatárolás

A Krausz Ferenc vezette kutatási program célja egy új, innovatív diagnosztikai módszer kifejlesztése. Amely segítségével a nagyon rövid optikai ciklusú infravörös lézerimpulzusokkal gerjesztett vérmolekulák rezgéseiből – vagyis a molekuláris ujjlenyomatból – még azelőtt tudnának következtetni egyes készülő betegségekre, hogy a páciens orvoshoz fordulna panaszával. A nemzeti laboratórium programjában részt vevő Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ Nonprofit Kft. (Center for Molecular Fingerprinting, CMF) a minták feldolgozása érdekében 2024 júniusában laboratóriumot nyitott a szegedi ELI ALPS Lézerkutató Intézetben. A nyitóeseményen rendezett konferencián három Nobel-díjas kutató, Karikó Katalin, Gérard Mourou – mindketten az SZTE professzorai – és Krausz Ferenc tartott előadást.

A kutatásokhoz szükséges minták biobankolása érdekében az SZTE Biobank 37,5 millió forintos támogatást nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól. Az NKFIH által biztosított forrásból azokat a szükséges kalibrálásokat, validálásokat és ide tartozó minőségügyi méréseket végezték el, amelyek a magas minőségű, nemzetközi elvárások biztosításához, a nemzetközi sztenderd teljesítéséhez elengedhetetlenek. Ezek mellett a megnövekedett mintaszám és mintaforgalom igényeihez továbbfejlesztették a laboratóriumi informatikai rendszert (Laboratory Information Management System; LIMS), ami a többezer minta adatait és a biobank működését kezeli, valamint tovább korszerűsítették az épületfelügyeleti és biobanki biztonsági rendszereket.

A jövőt meghatározó ipari és akadémiai együttműködések

Bár az SZTE Biobankban a jelenleg tárolt minták 90 százalékát a Molekuláris-Ujjlenyomat Kutató Nemzeti Laboratórium mintái teszik ki, a Biobank munkájával arra törekszik, hogy jelenőségét a jövőben az elmúlt időszakban kötött akadémiai és ipari partnerkapcsolatai határozzák meg – emelte ki Dr. Veréb Zoltán szakmai vezető.

Az SZTE Biobank

Új partnerkapcsolatokkal építi jövőjét az SZTE Biobank. Fotó: Sahin-Tóth István

Az intézet már megállapodott a szegedi kutatási agglomerációhoz tartozó HCEMM molekuláris medicina kutatóközponttal, amelynek elsősorban az onkológia területén végzett klinikai kutatásaihoz biztosítja majd a teljes biobanki hátteret. Ugyancsak onkológiai, valamint diabéteszt és időskori megbetegedéseket, Parkinson- és Alzheimer-kórt érintő kutatási programokban vesz majd részt az SZTE Biobank a lengyel és finn biobankok oldalán, az ottani nemzeti szűrőprogramok tapasztalatai és programjai alapján.

Hazai viszonylatban is egyre több kutatócsoport veszi igénybe a biobank szolgáltatásait, a Pécsi Tudományegyetemmel közös programban a hazai Covid-kutatások mintáit is itt tárolják, és jelentős mértékű az együttműködésa Szegedi Biológiai Kutatóközponttal is.

Az SZTE Biobankban mintákat tárolnak még a Lundi Egyetemen működő European Cancer Moonshot programban zajló bőrrák kutatásokhoz. A Biobankot egy ideje együttműködési megállapodás köti jelentős amerikai egyetemekhez, a Massachusetts Institute of Technologyhez (MIT) és a Harvard Egyetemhez is a SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján zajló melanóma- és onkológiai kutatások területén.

Nemcsak az akadémiai kutatásokat, hanem az ipari szektor fejlesztéseit is támogatja a SZTE Biobank. Az utóbbi hónapokban számos vezető piaci szereplő látogatta meg a Biobankot, hogy megnézze infrastruktúráját és minősített működését. Ezek az együttműködések most körvonalazódnak, a Biobank elképzelései szerint a következő 5 évben ezek fogják meghatározni a kutatási kapcsolatokat.

Az SZTE Biobank speciális kialakítása lehetővé teszi, hogy bizonyos fertőző ágensekhez kapcsolódó mintákat is tárolni tudjon, ezért a jövőben ilyen irányú együttműködésekben is részt fog venni. Már most vannak ipari partnerek, amelyek különböző fertőző betegségek ellen fejlesztenek DNS vagy mRNS technológia alapú vakcinákat, és az SZTE Biobankot választották a minták tárolására. E vakcinakutatások meghatározóak lesznek a jövőben.


Tekintse meg angol nyelvű videónkat az SZTE Biobankról!

A Biobank mögött van az SZTE teljes kutatási kapacitása

– Az SZTE Biobankja kiemelten fontosnak tartja, hogy részt vegyen a Szegedi Tudományegyetem kutatócsoportjainak munkájában – hangsúlyozta Dr. Veréb Zoltán. – Ez egyfelől a szinergiák kihasználását teszi lehetővé, másfelől pedig a Biobank saját nemzetközi együttműködésein keresztül helyzetbe hozhat munkacsoportokat. A Biobank együttműködései között kiemelt helye van az SZTE IKIKK Személyre Szabott Medicina Kiválósági Központnak, a GMP-Sejtterápiás és Sejtbiológiai Laboratóriumnak, a Klinikai Fázis I-es kutatóhelynek és még számos egyetemi kutatólabornak is. Remélhetőleg a SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központon belül klinikák sora fog bevonódni nemzetközi kutatásokba is. Erre jó példa az egyik ipari partnerünkkel létrejött együttműködés, amely keretein belül először csak a mintatároláshoz kapcsolódó szolgáltatásokat vették igénybe, majd megismerve az egyetemi lehetőségeket, különböző egyetemi kutatócsoportokat is fejlesztéssel bíztak meg. Kiemelten fontos, hogy a SZTE Biobank munkája nemcsak a mintatárolásról szól, hanem mögötte van a Szegedi Tudományegyetem teljes infrastruktúrája, teljes kutatói kapacitása és széles spektrumú kompetenciája is minden tudományterületen.

Jelenleg a SZTE Biobank a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikával, valamint a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikával készít elő átfogó szűrő és kutatási programokat. Ezekben a decemberre vagy jövő év elejére tervezett programokban a betegbevonás, a mintagyűjtés, a tárolás és a kutatás is a SZTE-n történik majd. A többezer beteg több tízezer mintájának gyűjtése és tárolása a szegedi kutatásokat és végső soron a betegek jobb ellátását is elősegíti.

Panek Sándor
A borítóképen: Dr. Veréb Zoltán, az SZTE Biobank szakmai vezetője. Fotó: Sahin-Tóth István