Bezár

DSC_5448-001

Kinek higgyünk? Mit higgyünk el? A bölcsésztudományok helye a digitális világban

Kinek higgyünk? Mit higgyünk el? A bölcsésztudományok helye a digitális világban

2024. április 02.
1 perc

„Digitális társadalom” címmel indított rendezvénysorozatot az SZTE IKIKK Digitális Társadalom Kompetenciaközpontja a Somogyi Könyvtárral együttműködve.

A rendezvénysorozat iránt érdeklődők havonta egyszer izgalmas előadásokat hallgatva ismerhetik meg jobban a digitális világ humán, jogi, és gazdasági vonatkozásait, kihívásait. Az előadók a Digitális Társadalom Kompetenciaközpont munkájában részt vevő humán és társadalomtudományi kutatóközösségek szakemberei.


Digitalis_humanizmus


- A digitális humanizmus kezdeményezés lényege, hogy érzékeltessük, a mesterséges intelligencia és a digitális világ az emberekre gyakorolnak hatást. Kinek higgyünk? Mit gondoljunk minderről - és főként: hogyan cselekedjünk a tanításban, magánéletünkben? Ezekről a kérdésekről szeretnék szempontokat fölvillantani, mert a megoldásoktól még nagyon messze járunk. De a közös gondolkodást máris el kell kezdenünk, hogy ne legyen végképp késő!” – magyarázta Prof. dr. Sándor Klára a kompetenciaközpont szakmai vezetője, a nyitóelőadás vendége.


Prof. dr. Sándor Klára nyelvész, kultúrtörténész, az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi tanár előadását „Digitális humanizmus – a bölcsészettudományok helye a digitális világban” címmel tartotta meg 2024. március 27-én 17 órától a Somogyi Könyvtárban. Érdekfeszítő, aktuális kérdések mentén járta körbe a digitalizáció, a mesterséges intelligencia társadalmi hatásainak pozitív és árnyoldalait.


Fotó és szöveg: Bartha Karina