Bezár

IMG_8779

Az ipar igényei kerültek a középpontba a Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium workshopján

Az ipar igényei kerültek a középpontba a Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium workshopján

2024. április 30.
2 perc

„Zöld út a kapcsolódásnak: együttműködési lehetőségek ipar és kutatás között” címmel rendezett workshopot a Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium (MENL) Szegeden, az MTA SZAB székházban.

Az eseményt Prof. Dr. Kónya Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese nyitotta meg, majd a workshop megálmodója és megvalósítója, Dr. Janáky Csaba, a MENL társ-szakmai vezetője, az SZTE IKIKK Anyag-, Környezet-, és Energiatudományi Kompetenciaközpont szakmai vezetője köszöntötte a résztvevőket.

MENL_WS_202404
Képgaléria az eseményről. Fotó: Bobkó Anna

A cél a kutatócsoportok közötti együttműködési lehetőségek elősegítése volt, ezért a kutatók előrehaladási bemutatókat tartottak. Ezt követően az ipar igényei kerültek a középpontba a workshop első panelbeszélgetésén, amelyen Bándy Tamás (Messer Hungarogáz Kft.), Danyi Antal (eChemicles Zrt.), Kunstár Richárd (Art Technics Bt.), Kustán Dániel (MOL Group) és Széles Botond (Robert Bosch Kft.) vett részt. A beszélgetést Kocsis-M. Brigitta innovációs műsorvezető, coach vezette.

Az ipar és a tudomány együttműködésének iniciálására a délutáni kerekasztal beszélgetéseken került sor. A hidrogén és a szén-dioxid-hasznosítás témakörében tartott panelbeszélgetéseken az ipari és a tudományos szféra képviselői vitatták meg az adott témában felmerülő kérdéseket, mindezt a közönség aktív részvételével.

A rendezvény egyik hívó szava a kommunikáció volt, így két előadást is tartottak a tudománykommunikációs stratégiák témájában. Emellett a workshopon bemutatkoztak a társ-Nemzeti Laboratóriumok: az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium, a Kooperatív Technológiák Nemzeti Laboratórium és a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium.

A résztvevők látogatást tettek az SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomáson, ahol betekintést nyerhettek a nemrégiben telepített „power-to-gas” és „power-to-liquid” technológiáknak otthont adó konténerekbe.

Fotó és szöveg: Bobkó Anna