Bezár

DSC_6165

Dönthetnek-e algoritmusok emberi sorsokról? Bepillantás a jogi keretek fejlődésébe

Dönthetnek-e algoritmusok emberi sorsokról? Bepillantás a jogi keretek fejlődésébe

2024. április 23.
2 perc

Dr. Csatlós Erzsébet izgalmas előadásával folytatódott a “Digitális társadalom” című tudománynépszerűsítő IKIKK-es rendezvénysorozat.

Az SZTE IKIKK Digitális Társadalom Kompetenciaközpontja a Somogyi Könyvtárral együttműködve márciusban indította el a rendezvénysorozatot. Az érdeklődők havonta egyszer izgalmas előadásokat hallgathatnak a digitális világ humán, jogi, és gazdasági vonatkozásairól, kihívásairól.

DSC_6074

- Dönthetnek-e algoritmusok emberi sorsokról? - Ez a kérdés valójában már eldöntött, és igennel kell megválaszolni, igaz, az élet nem minden területén és nem minden körülmények között – magyarázta Dr. Csatlós Erzsébet, az SZTE IKIKK Digitális Társadalom Kompetenciaközpont "Mesterséges intelligencia és a jogrend" kutatócsoportjának tagja. Előadását 2024. április 17-én tartotta a Somogyi Könyvtárban. Bemutatta, hogy a hatósági eljárásokban milyen jogi keretek között lehetséges, hogy az emberi döntéshozatal helyett vagy mellett gépi döntés születhessen.

DSC_6192

Megtudtuk, hogy az automatizált hatósági eljárás egyelőre tömegügyekre fókuszál, melyeknél egyfajta döntés születhet, mint a Covid-igazolvány kiadása. A jövőben a bonyolultabb ügyekben is számíthatunk automatizációra, például az EU-ba való vízumigénylés folyamatában.

Az előadás további kérdéseket is felvetett: egy automatikus eljárásnál hogyan indokolja a hatóság a döntést, be kell-e számolnia az algoritmus tevékenységéről? Ha az egyén megtámadja a döntést, mit fog a hatóság felülvizsgálni? Az algoritmust? Ki lesz a felelős a jogsértésekért: a jogalkotó vagy a mesterséges intelligencia?

 DSC_6178

- Egyelőre inkább megoldandó kérdésekkel mintsem válaszokkal találkozunk. A technika és a jog szimbiózisa érdekesen valósul majd meg. Ez a jövő, meg kell barátkoznunk vele. Felvértezni magunkat a megfelelő ismeretekkel, többféle felfogást megismerni. Ahány szem annyiféle nézőpont – fogalmazott Dr. Csatlós Erzsébet.

 

Fotó és szöveg: Bartha Karina