Bezár

koranyi_pasztazo

Laborbemutató és lézermikroszkóp a Kutatók éjszakáján

Laborbemutató és lézermikroszkóp a Kutatók éjszakáján

2023. október 17.
2 perc

Bár a laborokba alig fértek be páran, volt olyan, aki egészen Pécsről utazott le szeptember 29-én, a Kutatók éjszakáján, hogy részt vehessen a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM) bemutatóin. A Központ kutatói három helyszínen és időpontban fogadták az érdeklődőket, akik hamar megtöltötték a laborokat.

A Patológiai osztály könyvtárában Dr. Pankotai Tibor és munkatársai arról meséltek a vendégeknek, hogy mi állhat a daganatos folyamatok hátterében. A daganatos megbetegedések manapság annyira elterjedtek, hogy már a XXI. század népbetegségeként tarthatjuk őket számon. Dr. Pankotai Tibor klasszikus előadás keretén belül ismertette, mi történik, amikor az ember sejtjei nem látják el megfelelően a funkciójukat, hanem a test ellen fordulnak.
patologia_kut_ej
Az előadást laborlátogatás követte, ahol a résztvevők megfelelően előkészített állati (sertés-) szerveket vizsgálhattak meg közelebbről. A sertésszervek érdekessége, hogy alakban és méretben rendkívüli módon hasonlítanak az emberi szervekre – ez pedig szemmel láthatólag kicsiket és nagyokat egyaránt foglalkoztatott.
elektronmikroszkop
Dr. Ayaydin Ferhan és Farkas Attila a Korányi fasoron várták azokat, akik szerettek volna bepillantást nyerni a pásztázó lézeres mikroszkópok és elektronmikroszkópok használatába. Dr. Ayaydin Ferhan többek között a Leica Stellaris szuperfelbontású pásztázó lézermikroszkóp működésébe avatta be a kíváncsi látogatókat, Dr. Farkas Attila pedig egy elektronmikroszkópot mutatott be külön az alkalomra elkészített felvételek segítségével. A prezentációt követően a látogatók kérdéseket is feltehettek, így a hivatalos befejezés után egy hosszabb kötetlen beszélgetés alakult ki kutatók és vendégek között.
elektronmikroszkop_2
A modern orvosbiológiai kutatások keretében számos különböző modellt használnak a betegségek kialakulásának vizsgálata, valamint az új gyógyszerek kifejlesztése során. Ezek a modellek eltérnek alapvető tulajdonságaikban és komplexitásukban, ami behatárolja a felhasználhatóságukat. Az elmúlt években számos új sejtes rendszer került kifejlesztésre, amelyek már akár szerv vagy szövet létrehozását is elősegíthetik egy Petri-csészében. A Molekuláris Gasztroenterológiai Kutatócsoport programja során az érdeklődők ezekbe a modellekbe nyerhettek betekintést Dr. Pallagi Petra és Dr. Maléth József vezetésével, továbbá személyes tapasztalatot gyűjthettek, hogyan működik egy sejtkultúralabor, és milyen mikroszkópos módszerekkel vizsgálhatjuk a biológiai mintákat.
kutatok_ejszakaja_4
A kutatók és szervezők mindenkinek köszönik a nem mindennapi érdeklődést, és remélik, hogy többekkel ismét találkozhatnak majd a Science Café őszi évadában, amikor a Kiválósági Központ kutatói informális előadások keretén belül, közérthetően mesélnek majd a munkájukról.

Szabó Anna
Képek: HCEMM