2024. május 20., hétfő English version
Archívum  --  2006  --  3. szám - 2006. februás 20.  --  Kultúra
A Magyar Televízió az m2-n minden héten hétfőn jelentkező Válaszd a tudást! című adásban február 20-ától a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központjának (MTA SZBK) tudósai számolnak be eredményeikről. A február 6-ától kétórás műsorbanban látható a Tudásakadémia című, az előadások témáját feldolgozó beszélgetéssorozat is. A sorozat május 29-éig tart, s a tervek szerint a nyári szünet után újból jelentkezik, hetente váltakozva Pécsről és Szegedről.
Fontos, hogy a központ dolgozói bemutassák a társadalomnak, milyen kutatások folynak Szegeden, s megismertessék a közvéleményt azzal, hogy az élettudományok miként befolyásolják mindennapjainkat – mondta Dudits Dénes akadémikus, az MTA SZBK főigazgatója. A műsor célja, hogy megszólítsa a diákokat, nemcsak az egyetemi hallgatókat, hanem a középiskolásokat is. Feladatunk, hogy felkeltsük a fiatalokban a természettudományok iránti érdeklődést, bemutassuk, miért szép kutatónak lenni, és ezen belül miért érdemes az élettudományokat választani – közölte az akadémikus.
Az első, február 20-ai előadásokon Venetianer Pál akadémikus beszámol arról, mire tanítja az embert a csimpánzok genetikai állományának megismerése. Két héttel később pedig Hadlaczky Gyula a mesterséges kromoszómával és a génterápiával kapcsolatos szegedi kutatásokról beszél. Dér András előadásán a biológia és az informatika, Kiss György Botond beszámolójából pedig a növények és a mikrobák közötti kapcsolattal ismerkedhetnek meg a nézők. Dudits Dénes a géntechnológiával nemesített növényekről, Duda Ernő a régi és új vírusokról tart előadást.
Bezár