2024. március 29., péntek English version
Archívum  --  2009  --  6. szám - 2009. április 6.  --  Kultúra
Csík­tól Ba­já­ig
Címkék: Kultúra
Egy csa­var­gó ter­mé­sze­tű, so­ha meg nem nyug­vó er­dé­lyi ván­dor­fes­tő, Nagy Ist­ván pasz­tell­ké­pe­i­ből és szén­raj­za­i­ból nyílt ki­ál­lí­tás a sze­ge­di Mó­ra Fe­renc Mú­ze­um­ban. A szé­kely szár­ma­zá­sú mű­vész az 1920-as évek­ben ju­tott pá­lyá­ja csú­csá­ra, mun­kás­sá­gát Kosz­to­lá­nyi De­zső is nagy lel­ke­se­dés­sel mél­tat­ta.

muterem

A sze­ge­di tár­lat anya­gát a ba­jai Türr Ist­ván Mú­ze­um bo­csá­tot­ta a sze­ge­di in­téz­mény ren­del­ke­zé­sé­re. A kol­lek­ció a mű­vész ös­­sze­sen 46 ké­pét tar­tal­maz­za: csend­éle­tei, táj­ké­pei és port­réi mel­lett egy ké­sei ön­arc­ké­pe is lát­ha­tó, ame­lyen a fes­tő ka­rak­te­res, ke­mény em­ber­nek áb­rá­zol­ta idős­ko­ri ön­ma­gát.

A szű­kös kö­rül­mé­nyek kö­zött élő kép­író Er­dély­ben szü­le­tett és ne­vel­ke­dett, a Csí­ki-ha­va­sok kö­zött töl­töt­te gyer­mek­ko­rát. Szin­te egész éle­té­ben ván­do­rolt, csak rö­vid ide­ig volt ké­pes egy hely­ben vesz­te­gel­ni. Bár is­mer­te a nyu­ga­tot (hi­szen ta­nult Mün­chen­ben és Pá­rizs­ban, va­la­mint járt Itá­li­á­ban is), még­is meg­ma­radt ha­zá­já­ban a ma­gyar táj és a ma­gyar em­be­rek meg­fes­tő­je­ként. Gya­log­szer­rel jár­ta be az er­dé­lyi, vaj­da­sá­gi és ma­gyar tá­ja­kat, több­ször meg­for­dult az Al­föld­ön és a Ba­la­ton kör­nyé­kén, utol­só éve­it Ba­ján töl­töt­te. Bo­lyon­gá­sai so­rán fo­lya­ma­to­san raj­zolt, fő­ként pasz­tel­lal és szén­nel. A sze­ge­di tár­la­ton a lá­to­ga­tó vé­gig­jár­hat­ja a több­nyi­re re­a­lis­ta stí­lus­ban fes­tő Nagy Ist­ván éle­té­nek csak­nem min­den ál­lo­má­sát, hi­szen a zord Csí­ki-ha­va­sok, a ba­la­to­ni nap­le­men­te vagy az al­föl­di ta­nya­vi­lág mind-­mind fel­tűn­nek a ki­ál­lí­tott ké­pe­ken. Raj­zolt tá­ja­it és port­ré­it pu­ri­tán hang­vé­tel jel­lem­zi. Egy­sze­rű stí­lu­sa se­gít­sé­gé­vel azon­ban ko­moly han­gú, bal­la­dai tö­mör­sé­gű, fe­lejt­he­tet­len ké­pe­ket al­ko­tott.

Az egyik leg­na­gyobb szé­kely fes­tő kré­ta- és szén­raj­zai má­jus 3-ig vár­ják az ér­dek­lő­dő­ket a Mó­ra Fe­renc Mú­ze­um­ban.
Du­nai Ta­más
Bezár